Παρασκευή Ανδρικοπούλου

η νεαρή Bariste από την Κρήτη δημιουργεί αρώματα και γεύσεις μέσα από την τέχνη του καφέ στο The Cups στην Κομοτηνή όπου και υποδέχτηκε το simposio.news

[cq_vc_mediumgallery images=”1673″ layoutno=”1″]

Είναι δύσκολο το επάγγελμα του barista για μια γυναίκα; και αν ναι σε ποιους τομείς;

Το δύσκολο για μία γυναίκα barista είναι να κάνει τον κόσμο να την εμπιστευθεί.

Πρώτα από όλα να την εμπιστευθεί ο επιχειρηματίας και να της δώσει τη θέση εργασίας που θεωρεί ότι ένας άνδρας θα του έβγαζε περισσότερη δουλειά. Έπειτα να την εμπιστευθεί ο πελάτης που νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά βλέποντας έναν άνδρα πίσω από το μπαρ. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να καταφέρει μία γυναίκα να αποδείξει ότι είναι άξια και να καταξιωθεί στο χώρο.

Δουλεύοντας χρόνια ως μια επιτυχημένη Barista δημιούργησες το δικό σου στέκι του καφέ The Cups. Ο πιο κουραστικός και δύσκολος ρόλος σου είναι ως barista ή ως επιχειρηματίας και γιατί;

Το πιο δύσκολο είναι να καταφέρω να τα συνδυάσω σωστά και τα δύο. Το οποίο δεν είναι εύκολο. Το κομμάτι του καφέ είναι προτεραιότητά και προσπαθώ το αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμώ πάντα, παράλληλα όμως πρέπει να ασχοληθώ και με όλα τα υπόλοιπα που είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα.

Ποια ήταν η εμπειρία σου από το Golden Barista;

Το Golden Barista ήταν μία μοναδική εμπειρία για μένα. Ένα ταξίδι όπου γνώρισα, πολλούς ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τον καφέ και μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή εξελίχθηκα προσωπικά.

Andrikopoulou-Paraskevi

Έχεις δηλώσει πως εκτός των άλλων ο καφές είναι μέλλον. Πως βλέπεις το μέλλον του καφέ και ποιες οι νέες τάσεις καφέδων;

Ο καφές τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική του μιας και αποτελεί την πιο προσιτή μορφή διασκέδασης. Ο Έλληνας εν μέσω κρίσης θα περιορίσει οτιδήποτε άλλο, έκτος από την έξοδο του για καφέ.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή στον καφέ φίλτρου με διαφορετικές συσκευές παρασκευής που κάθε μία δίνει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ο καταναλωτής έχει αρχίσει να ενημερώνεται και να ζητάει περισσότερες πληροφορίες για το φλιτζάνι του, χώρα προέλευσης, ποικιλία, γευστικό προφίλ.

Και ποιο το μέλλον των cafe τα οποία τα τελευταία χρόνια ίσως είναι και τα μόνα που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα;

Τα καφέ για να ατενίζουν το μέλλον με σιγουριά, πρέπει να επενδύσουν στη γνώση και στην εξειδίκευση του προσωπικού τους και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

[cq_vc_mediumgallery images=”1678,1674,1681,1682,1680″ layoutno=”23″ thumbwidth=”640″]

Ποιο αλκοόλ ταιριάζει περισσότερο με τον καφέ;

Δε θα έλεγα ότι κάποιο ταιριάζει περισσότερο, κάθε είδος αλκοόλ θα μπορούσε να ταιριάζει με την ανάλογη ποικιλία καφέ που βγάζει παρόμοια αρώματα. Αυτή είναι η μαγεία των signature ροφημάτων, ότι έχεις τη δυνατότητα να παντρέψεις δύο τόσο φαινομενικά αταίριαστα πράγματα και να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό. Για να προκριθώ στην τελική πεντάδα του Golden Barista παρασκεύασα ένα ρόφημα με espresso και μαύρη μπύρα. Δύο διαφορετικά πράγματα φαινομενικά αταίριαστα με τα ίδια αρώματα όμως που έδεναν τόσο καλά μαζί.

Οι Έλληνες προτιμάν περισσότερο να προσθέτουν σοκολάτα στον καφέ τους από άλλα προϊόντα;

Πλέον όλο και περισσότεροι επιλέγουν την προσθήκη σοκολάτας στα ροφήματά τους. Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί γιατί μέχρι πρότινος όλοι επέλεγαν την κανέλα, η οποία έχει πολύ έντονο άρωμα και υπερκαλύπτει τα αρώματα του καφέ.

Αντιθέτως η σοκολάτα αναδεικνύει την επίγευση σοκολάτας που αφήνουν οι περισσότερες ποικιλίες καφέ που έχουμε συνηθίσει.

Πολλές φορές λόγω πίεσης χρόνου δημιουργούνται εντάσεις και εκνευρισμοί με τους συναδέλφους ή και με τους πελάτες. Πως πρέπει να το διαχειρίζεται αυτό ένας επαγγελματίας barista;

Ο επαγγελματίας barista πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη ψυχραιμία και να μπορεί να διαχειρίζεται εντάσεις χωρίς να φανεί κάτι ποτέ στον πελάτη. Με πολύ ευγένεια και ένα χαμόγελο να είναι διαθέσιμος να εξυπηρετήσει και να εξηγήσει στον πελάτη ότι επιθυμεί.

Ποια συνταγή καφέ ακούγεται ιδιαίτερα περίεργη αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό;

Η συνταγή του Irish Coffee θα έλεγα ότι ακούγεται περίεργη. Καφές, αλκοόλ, ζεστό-κρύο… Όμως το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Βελούδινη κρύα κρέμα, ζεστός καφές, και μία γλυκιά αίσθηση αλκοόλ στο τελείωμα.

Είναι επικερδές το επάγγελμα του barista;

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι μισθοί έχουν πέσει λόγω κρίσης. Παρόλα αυτά

το επάγγελμα του barista είναι ένα επάγγελμα επικερδές με μέλλον και εξέλιξη για όσους αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν επενδύσει στη γνώση και την εξέλιξη τους

Από πού εμπνέεσαι τις δημιουργίες των μυρωδάτων καφέδων σου;

Έμπνευση για μένα μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της μέρας, ένα άρωμα, ένα ιδιαίτερο γλυκό, ένα μπαχαρικό, πράγματα που μυρίζεις και γεύεσαι και στο μυαλό σου πλάθεις εικόνες και παντρεύεις υλικά για να δημιουργήσεις κάτι νέο και μοναδικό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.