ΙΚΕ η νέα μορφή εταιρίας που μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα

ike

Η δικηγόρος κα Παναγιώτα Γρίβα ενημερώνει το Simposio.news:

Επιχείρηση καφέ, μπαρ, εστίασης, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πίσω όμως από κάθε επιχείρηση υπάρχουν άνθρωποι, επιχειρηματίες, πρώην ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιστήμονες, πτυχιούχοι σχολών ανωτέρας και ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι άνθρωποι επενδύουν σε αυτήν την κρίσιμη εποχή σε έναν κλάδο που ακμάζει φαινομενικά, αλλά και έχει απίστευτες δυσκολίες στην διαχείριση του.

Το αντικείμενο αχανές και οι προβληματισμοί αρχίζουν από μηδενική βάση για τον επιχειρηματία. Υπάρχει συνέταιρος ή όχι, η πρώτη ερώτηση είναι τι εταιρία πρέπει να ιδρύσω; Τι με συμφέρει; Και εάν σήμερα έχω ήδη μία μορφή εταιρίας, μπορώ να την μετατρέψω;

Ο λόγος λοιπόν για την ΙΚΕ. Νέα μορφή άγνωστη στο ελληνικό Δίκαιο μέχρι το έτος 2012. Τα αρχικά της σημαίνουν Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία.

  • Μία εταιρεία που μας προφυλάσσει από τα πολλά προβλήματα των προσωπικών εταιρειών και κυρίως την ευθύνη της προσωπικής περιουσίας.
  • Εύκολη και γρήγορη ίδρυση εντός τριών έως 5 εργασίμων ημερών και μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη, δηλαδή δεν απαιτεί συνέταιρο και διατηρεί τα πλεονεκτήματα της.
  • Υπερτερεί των έτερων γνωστών κεφαλαιουχικών εταιρειών, όπως η ΕΠΕ και η Α.Ε. διότι μπορεί να έχει κεφάλαιο από 1 ευρώ. Φυσικά έχει τα συνήθη έξοδα κατά την ίδρυση, αμοιβή δικηγόρου και λογιστή-φοροτεχνικού.
  • Η επωνυμία της είναι ευέλικτη μπορεί να μην έχει ονόματα των προσώπων, αλλά οποιαδήποτε επωνυμία επιθυμεί ο επιχειρηματίας για την επιχείρηση του.

Παρόλα αυτά, ο διαχειριστής της συνήθως ο επιχειρηματίας, οφείλει να είναι άκρως προσεχτικός στην διαχείριση, καθώς τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας. Απαιτείται δηλαδή η παρακολούθηση των λογιστικών από έμπειρο φοροτεχνικό –λογιστή, κόστος το οποίο κυμαίνεται στα 300-400 ευρώ μηνιαίως αναλόγως βέβαια και με το μέγεθος των εργασιών της κάθε επιχείρησης.

Και ας απαντήσουμε και στο δεύτερο ερώτημα με σαφήνεια. Ναι ότι μορφή εταιρίας έχετε σήμερα, μπορεί να μετατραπεί σε ΙΚΕ άμεσα.

Εάν έχετε προσωπική εταιρία δηλαδή ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη ή ατομική επιχείρηση στο όνομα σας ως φυσικό πρόσωπο, συμβουλευτείτε τον δικηγόρο και λογιστή σας, εκείνοι ξέρουν τις πραγματικές ανάγκες κάθε επιχείρησης και θα σας συμβουλέψουν αντίστοιχα.

Τελικά ναι η άποψη μας είναι ότι αξίζει η ΙΚΕ. Και αυτό διότι ότι και να συμβεί καλό ή κακό μένει στην ΙΚΕ.

Γρίβα Παναγιώτα

Δικηγόρος

τηλ. 2310555589 | 6944271177

panayiotagriva@gmail.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.