Ηλίας Μαμαλάκης

Αρχικά σπούδασε οικονομικά και στη συνέχεια εργάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Έγραψε πάνω από 12 βιβλία και έκανε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με εκατοντάδες επεισόδια που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και καθιερώθηκε στις καρδιές του κόσμου ο πιο αγαπητός Έλληνας μάγειρας. Αγαπά και προωθεί την Ελληνική κουζίνα ενώ ταυτόχρονα δεν σταματά να ερευνά και να γνωρίζει συνταγές, προϊόντα και μυστικά από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Μαμαλάκης
Μαμαλάκης Ηλίας

Είστε συγγραφέας, μάγειρας, παρουσιαστής, επιχειρηματίας…. όλα αυτά βέβαια έχουν κοινό παρονομαστή «το φαγητό». Εσάς, όμως, ποιο θεωρείτε πως σας αντιπροσωπεύει και σας ευχαριστεί περισσότερο;

Μπορώ να πω ότι όλη αυτή η ποικιλία διαφορετικών απασχολήσεων μου γέμισε τη ζωή. Αυτό που λάτρεψα πιο πολύ απ’ όλα ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές με περιεχόμενο πάντα τη γαστρονομία όπου, με πολύ άνεση, μπορούσα να λέω τα πράγματα με το όνομά τους και να έχω μια τηλεφωνική επαφή με το κοινό, άμεση και ζωντανή.

Με τον τρόπο και το θαυμασμό που περιγράφετε ένα φαγητό, ακόμη και όταν αναφέρετε τα υλικά του, όποιος σας ακούει θέλει αμέσως να πάει για φαγητό. Αυτό το καταφέρατε με προσπάθεια και δουλειά ή απλώς είναι ο δικός σας τρόπος έκφρασης;

Δεν έγινε καμία προσπάθεια στην έκφραση. Όταν αγαπάς κάτι το περιγράφεις με πάθος.Αυτό συμβαίνει ακόμα και στην καθημερινή μου ζωή.

Θυμάστε σε ποιους κάνατε το πρώτο τραπέζι και τι τους μαγειρέψατε;

Το πρώτο μου τραπέζι το έκανα σε συμμαθητές μου στην 3η γυμνασίου. Είχα φτιάξει ντολμαδάκια αβγολέμονο και ένα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.

Σε μια ομιλία σας πριν χρόνια στο Πόρτο Καρράς είπατε πως αυτά που σερβίρουν πολλοί μάγειρες σε κάποια ελληνικά ξενοδοχεία δεν είναι ούτε gourmet ούτε ελληνική κουζίνα αλλά στολισμένες «μπούρδες». Σήμερα μετά από αρκετά χρόνια πιστεύετε πως κυριαρχεί το ελληνικό φαγητό στα ξενοδοχεία;

Στα εστιατόρια αλα καρτ των ξενοδοχείων οι σεφ δίνουν μια έμφαση στην εμφάνιση αδιαφορώντας πολλές φορές για τη γεύση του πιάτου. Αυτό με τα χρόνια διορθώνεται, ιδιαίτερα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων που προσφέρουν αλα καρτ.

Ποια είναι τα πιο γνωστά φαγητά που τα βρίσκουμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας;

Στην Ελλάδα δεν βρίσκεις εύκολα την παραδοσιακή κουζίνα στα εστιατόρια εκτός από την Κρήτη που και στο παραμικρό εστιατόριο έχουν παραδοσιακή κουζίνα. Τα φαγητά που κυριαρχούν είναι το παστίτσιο, ο μουσακάς, τα σουτζουκάκια, φυσικά το σουβλάκι και η χωριάτικη σαλάτα.

Έχετε δηλώσει πως είσαστε πολύ αυστηρός στη δουλειά σας και δεν κάνετε εκπτώσεις. Είναι αυτοί οι λόγοι που δεν ξεκινήσατε μια νέα εκπομπή ή δεν βρέθηκε το κατάλληλο project;

Ένας από τους λόγους που δεν συνεχίστηκε η δουλειά μου ήταν ότι ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο απ’αυτό που είχα κάνει. Η κρίση όμως περιόρισε τα οικονομικά των καναλιών και, σε μερικές περιπτώσεις, δεν βρήκαμε κοινή γραμμή.

Μπορείτε να υπολογίσετε πόσα επεισόδια έχετε κάνει σύνολο από όλες σας τις εκπομπές και σε πόσες πόλεις ταξιδέψατε;

Τα επεισόδια που έχω κάνει στις 3 βασικές μου εκπομπές ξεπερνούν τα 800 και θα ήταν αδύνατον να καταγράψω τις πόλεις και τις χώρες λεπτομερώς λέγοντας, όμως, ότι έχω επισκεφθεί 63 κράτη και σχεδόν όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας.

Από το τόσο πλούσιο οδοιπορικό που κάνατε μέχρι τώρα, ποιο είναι το κύριο συμπέρασμα-μήνυμα που αποκομίσατε;

Ιδιαίτερα μέσα από τις εκπομπές του ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ ήταν σαν να πήγαινα στο Πανεπιστήμιο το οποίο με δίδαξε πολιτισμό, αρχαιολογία και καταγραφή της παραδοσιακής κουζίνας που θα μπορούσε να συνθέσει ένα βιβλίο που θα είχε μέσα πάνω από 760 συνταγές.

Ποιες πιστεύετε θα είναι οι νέες τάσεις των εκπομπών μαγειρικής; Ποιους Έλληνες μάγειρες ξεχωρίζετε;

Η σύγχρονη τάση μαγειρικής δίνει έμφαση στην εμφάνιση του πιάτου. Οι εκπομπές μαγειρικής έχουν μια επαναληψιμότητα. Υπάρχουν όμως εκπομπές που ξεχώρισαν όπως η εκπομπή του Άκη Πετρετζίκη, του Στέλιου Παρλιάρου και της Ελένης Ψυχούλη. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκπομπών είναι ότι το τηλεοπτικό κοινό μέσα από το λόγο και την εικόνα καταλάβαινε τη συνταγή.

Πρόσφατα γράψατε δύο νέα σας βιβλία, η αγάπη του κόσμου για τα βιβλία μαγειρικής είναι η ίδια με τις προηγούμενες δεκαετίες;

Γενικά το βιβλίο βρίσκεται σε υποχώρηση. Σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συνταγές που μπορεί να βρει ο κόσμος δωρεάν και αυτό είναι καλό. Όταν αποφασίσει κανείς να βγάλει ένα βιβλίο πρέπει να έχει κάποιο ειδικό concept και να απευθύνεται σε ένα ψαγμένο κοινό. Τα 2 τελευταία βιβλία που έβγαλα συνδυάζουν την έννοια της τροφής με την υγεία πράγμα το οποίο ενδιαφέρει στις μέρες μας όλο τον κόσμο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.