Μαντής Τάσος

Έχει αναδείξει το ταλέντο του μέσα από τα εξαιρετικά εστιατόρια που έχει εργαστεί όπως το Hof Van Cleve στις Βρυξέλλες (3*** Michelin), το Geranium στην Κοπεγχάγη(3***Michelin), το Funky Gourmet στην Αθήνα (2**Michelin) κ.α.

Έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin μέσα από το εξαιρετικό εστιατόριο Hytra στην Αθήνα (1*Michelin) όπου και εργάζεται. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του εστιατορίου να αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας μέσα από σύγχρονες εκτελέσεις και τεχνικές, ο ταλαντούχος chef δημιουργεί ευφάνταστες γεύσεις.

chef-Tasos-Mantis-chef

Εργαστήκατε σε κορυφαία εστιατόρια, ποιο ήταν το καλύτερο σχολείο από αυτά;

Το κάθε εστιατόριο έχει την δική του οργάνωση και μια διαφορετικότητα στον τρόπο λειτουργίας και φιλοσοφίας. Δεν μπορώ να κρίνω ποιο είναι το καλύτερο, άλλα αυτό που έρχεται πιο κοντά στην δική μου προσέγγιση όσον άφορα το φαγητό είναι το Geranium στην Κοπεγχάγη, εστιατόριο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin.

hytra-michelin-athens-restaurantΗ ευθύνη της ποιότητας και της διάκρισης είναι ένα μόνιμο άγχος;

Δεν υπάρχει άγχος για διάκριση. Η συνεχής αναζήτηση παραγωγών, ποιοτικών πρώτων υλών και η ανάγκη για πρωτοποριακές ιδέες είναι αυτά τα οποία καθημερινά μας απασχολούν και όχι μας αγχώνουν.

Η Ελληνική κουζίνα έχει τη θέση που της αξίζει;

Η προσπάθεια που γίνεται από τους Έλληνες Chef είναι μεγάλη, παρ’ ότι στην χώρα μας οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι βιώνουμε καθημερινά μια κατάσταση αβεβαιότητας. Δεν είναι καιρός να αξιολογήσουμε την θέση της Ελλάδας, αλλά

να στηρίξουμε την προσπάθεια των νέων που ασχολούνται με την μαγειρική και να τους δώσουμε όραμα και κίνητρο για το μέλλον

ortiki-hytra-mantisΗ γεύση είναι αντικειμενική ή ο καθένας έχει τη δική του;

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται την γεύση διαφορετικά. Επιστήμονες ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια έρευνα για το πως επιδρούν οι αισθήσεις στην αντίληψη της γεύσης. Ο επιστημονικός αυτός κλάδος ονομάζεται Νεύρο-γαστρονομία. Καλό διάβασμα λοιπόν σε έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Τι μπορεί να σας στεναχωρήσει πολύ σε μια κριτική;

Καλώς η κακώς δεν με επηρεάζουν οι κριτικές, θετικές ή αρνητικές. Ο κάθε μάγειρας παρουσιάζει την δουλειά του, την προσωπικότητά του, τη δική του οπτική γωνιά για το πως αντιλαμβάνεται την μαγειρική. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι.

Είναι απόλυτα σεβαστό αλλά κανένας δεν θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύει από μια κριτική. Ακούς, διαβάζεις αλλά μέσα σου ξέρεις αν κάτι έχει πάει καλά ή όχι.

hytra-athens-restaurantΤο εστιατόριο «Hytra» έχει δημιουργήσει τη δική του φιλοσοφία η οποία εκτιμήθηκε, διακρίθηκε και αγαπήθηκε από το κοινό. Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι ξεχωρίζει η γαστρονομική ταυτότητα της κουζίνας σας;

Η συνεχής αναζήτηση και δημιουργία πρώτων υλών με την βοήθεια των παραγωγών είναι αυτά που ξεχωρίζει ο κόσμος. Το νέο project σχετικά με την Ολιστική γαστρονομία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα είναι αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Έχουμε συνεργαστεί στενά με τους παραγωγούς και έχουμε διαμορφώσει την υγιεινή ανάπτυξη των πρώτων υλών, με στόχο το άριστο αποτέλεσμα στο πιάτο.

Σε ποια μέρη της Ελλάδας βρίσκετε τις καλύτερες πρώτες ύλες;

Το μενού μας είναι βασισμένο στους Έλληνες παραγωγούς και αξιοποιούμε υλικά από κάθε γωνιά τις Ελλάδας. Θα ήταν άδικο λοιπόν να ξεχωρίσω ένα συγκεκριμένο μέρος.

Πολλοί πιστεύουν πως η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να είναι αρκετά νόστιμη.

Δεν θα συμφωνήσω. Το να μαγειρεύεις υγιεινά είναι τρόπος ζωής και το μυστικό του είναι η σωστή αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Ποιους Έλληνες chef ξεχωρίζετε;

Δημήτρης Σταμούδη, Παναγιώτης Γιακαλης, Στέφανος Κολυμάδης, Μιχάλης Νουρλογλου, Λεωνίδα Κουτσόπουλο, Άγγελο Λάντο, Νίκο Καραθάνο, Αθηναγόρα Κωστάκο. Νίκο Ρούσσο- Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάποιον. Εκτιμώ, σέβομαι και τους θαυμάζω όλους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.