5 marketing tips για εστιατόρια

Συχνά αναρωτιόμαστε πώς το ανταγωνιστικό εστιατόριο έχει περισσότερες κρατήσεις, όταν την ίδια στιγμή αποδεδειγμένα υστερεί, συγκριτικά με μας, σε θέματα ποιότητας ή value for money. Η απάντηση δύναται να είναι πολύ απλή. Στο σημερινό έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου ο ανταγωνιστής είναι ένα μόλις κλικ μακριά ή ένα στενό πιο κάτω, δεν αρκεί να είσαι καλός, αλλά πρέπει να είσαι ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ.

Και όπως θα δούμε μέσα από μια σειρά άρθρων, το μάρκετινγκ δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι μία επιστήμη, μία φιλοσοφία που μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαίρετα μάλιστα αποτελέσματα. Ας ξεκινήσουμε με πέντε απλές πρακτικές, πέντε marketing tips που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε από το πλήθος:

Τα 5 βασικά marketing tips για να δείτε διαφορά στο εστιατόριό σας

1.Εγκαινιάστε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης

Τα προγράμματα επιβράβευσης ή συχνότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακινήσετε τους ήδη υπάρχοντες πελάτες να σας επισκεφθούν ξανά. Ο επισκέπτης απλώς συγκεντρώνει πόντους κάθε φορά που επισκέπτεται το εστιατόριο, τους οποίους αργότερα μπορεί να εξαργυρώσει. Σύμφωνα με έρευνες, μέσα από αυτά οι επισκέπτες επιστρέφουν δύο φορές πιο συχνά.

Πρόγραμμα επιβράβευσης εστιατορίου2.Επενδύστε στο Content Marketing

Ανεβάστε πολύτιμο περιεχόμενο το οποίο θα βοηθήσει τον πελάτη να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την επιχείρηση και τα προϊόντα σας. Για παράδειγμα, παραθέστε πληροφορίες σχετικά με τα πιάτα, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται  ή την ιστορία της επιχείρησης.

3.Βελτιώστε την κατάταξή σας στο TripAdvisor

Παρά τα όποια προβλήματα αξιοπιστίας, για πολλούς το TripAdvisor είναι το «ευαγγέλιο» του κλάδου. Ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών (στην Αμερική ξεπερνά το 60%) επισκέπτεται το εν λόγω site πριν κάνει κράτηση στο εστιατόριο. Τουτέστιν, όσο πιο ψηλά (σε αστέρια και κατάταξη), τόσο περισσότερες κρατήσεις.

estiatorio-sto-tripadvisor4.Ζητήστε από τους επισκέπτες να γράψουν κριτική στο TripAdvisor

Αυτό που χρειάζεστε είναι πολλές και θετικές κριτικές, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις ζητήσετε. Κάντε το με τακτ, ιδιαίτερα όταν οι επισκέπτες σας δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες σας. Μπορείτε, επίσης, να αποστείλετε e-mail, να αξιοποιήσετε το εργαλείο Review Express ή να τοποθετήσετε σχετικό widget στην ιστοσελίδα σας.

  1. Διατηρήστε ένα ενημερωμένο blog για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο site

Πρόκειται για ένα ιστολόγιο στο οποίο θα πρέπει να ανεβάζετε τακτικά άρθρα (π.χ. μυστικά συνταγών, κρυμμένες ομορφιές του προορισμού, ιστορία πίσω από διάσημα πιάτα), προκειμένου να αλληλεπιδράσετε με το κοινό σας. Αν και απαιτεί χρόνο, εντούτοις, αν το κάνετε σωστά, θα σας καταστήσει ως ειδήμονα στη συνείδηση των εν δυνάμει πελατών σας.

Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ)

Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ) είναι συγγραφέας των συγγραμμάτων “Υποδειγματική Εξυπηρέτηση Πελατών. 60 τρόποι για να δημιουργήσετε πιστούς πελάτες”, «Παράπονα Πελατών. Μπελάς ή Ευκαιρία» και «Μάρκετινγκ Υπηρεσιών. Εφαρμογή στον Τουρισμό». Συνολικά έχει συγγράψει 15 επιχειρηματικά και μη βιβλία.

Εργάζεται ως καθηγητής μάρκετινγκ στην τουριστική σχολή Le Monde, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σεμινάρια Μάρκετινγκ, Εξυπηρέτησης Πελατών και Πωλήσεων, που απευθύνονται σε ανέργους και στελέχη επιχειρήσεων.

Αρθρογραφεί στο epixeiro.gr., διαχειρίζεται το ιστολόγιο protopapadakis.blogspot.com, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος μάρκετινγκ και προώθησης για το ξενοδοχείο “Το Σπίτι του Καπετάνιου” στην Πρέβεζα καθώς και το “Tesoro Hotel” στη Λευκάδα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του jprotopapadakis@yahoo.gr και στο Facebook 

protopapadakis-ioannis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.