Αλέξανδρος Αλεξίου

Αποφοίτησε από την ΤΕΣΤΕ – Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και μαθήτευσε δίπλα στον Ghislain Gaille στο Hyatt ενώ μέντορες του ήταν ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Δημήτρης Χρονόπουλος.

Καινοτόμος και σύγχρονος ο pastry chef του Hyatt Regency στην Θεσσαλονίκη εντυπωσιάζει με τις δημιουργίες του. Αναμφισβήτητα έχει απογειώσει τη γεύση αυτής της τόσο γλυκιάς τέχνης που είναι η ζαχαροπλαστική.

Πως ξεκινάει η δημιουργία ενός γλυκού και τί απαιτείται μέχρι το τελικό αποτέλεσμα;

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε πλέον οι pastry chef έχουν απογειώσει τη τέχνη μας. Όσο μαγευτικά είναι τελειωμένα τα γλυκά του εστιατορίου, οι τάρτες και οι μπουφέδες σε ένα brunch άλλο τόσο μαγευτική είναι και η διαδικασία παρασκευής τους. Ο pastry chef πρέπει να διαθέτει γνώσεις των υλικών και ιδιαίτερα των καλών πρώτων υλών και συστατικών που χρησιμοποιεί για την παρασκευή γλυκών, δεξιοτεχνία στα χέρια, ικανότητα υπολογισμού των υλικών και συστατικών των προϊόντων του, καθώς και δημιουργική φαντασία, για να μπορεί να κάνει κατάλληλους συνδυασμούς υλικών δίνοντας όμορφη παρουσίαση στα γλυκά που παρασκευάζει. Χρειάζεται να είναι συνεπής, να έχει καλό συγχρονισμό και ικανότητα συνεργασίας, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή προστασία του χώρου, των υλικών και των εργαλείων που χειρίζεται. Οι ώρες γίνονται αμέτρητες μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στο απόλυτο για τον δημιουργό του. Ο σωστός συνδυασμός των υλικών όμως είναι αυτός που μαγνητίζει.

Είναι εκείνη η ώρα, η πιο ξεχωριστή ώρα στο εργαστήριο, η ώρα της υλοποίησης. Είναι η στιγμή που η δεξιοτεχνία, η οργάνωση και η φαντασία συγχρονίζονται για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν κάνατε ένα μπουφέ με θέμα την Ελληνική ζαχαροπλαστική, ποια υλικά θα χρησιμοποιούσατε;

Η παραδοσιακή και η σύγχρονη ελληνική ζαχαροπλαστική, είναι ένα σύνολο που στην βάση τους έχουν τα αγνά προϊόντα της ελληνικής γης. Προϊόντα μοναδικής ποιότητας και αξεπέραστης διατροφικής αξίας, όπως το γιαούρτι, το κατσικίσιο γάλα, το μέλι, τα εξαιρετικής ποιότητας άλευρα, η μαστίχα Χίου, το φιστίκι Αιγίνης, τα καρύδια, το ταχίνι, τα βότανα, τα φρέσκα φρούτα και άλλες τόσες δεκάδες πρώτες ύλες δημιουργούν μια εύγευστη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά παρασκευή γλυκών, που μπορεί να καλύψει τις υψηλές γευστικές και διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Η Ελλάδα έχει ένα γαστρονομικό θησαυρό που αρχίζει σιγά σιγά να τον προβάλλει. Ανακαλύπτουμε κάθε μέρα, υλικά και γεύσεις που μας δημιουργούν μνήμες. Συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, ανθρώπους με μεράκι και αγάπη σ αυτό που κάνουν, παρασκευές παραδοσιακών και σύγχρονων γλυκών που συναντάμε μόνο στον τόπο προέλευσης τους τα οποία παράγονται την κατάλληλη περίοδο.

Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός προορισμός και ένας ευλογημένος τόπος για να δημιουργείς.

[cq_vc_mediumgallery images=”5855,5854,5856″ layoutno=”12″]

Πολλά ξενοδοχεία και αυτόνομα εστιατόρια δεν έχουν στην ομάδα τους pastry chef και αναγκαστικά επιμελείται την ζαχαροπλαστική ο chef του εστιατορίου. Θεωρείτε πως η πλειοψηφία αυτών τα καταφέρνει εξίσου καλά;

Πιστεύω ότι δεν γίνεται να τα καταφέρουν μόνοι τους. Υπάρχουν τόσοι ταλαντούχοι νέοι ζαχαροπλάστες που περιμένουν την ευκαιρία τους και αν θέλουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να ξεχωρίζουν νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δώσουν την ευκαιρία αυτή.

Ποια ζαχαροπλαστεία θεωρείτε top στην Θεσσαλονίκη;

Αναμφισβήτητα το ζαχαροπλαστείο του κ. Τσενικίδη στην Πυλαία για τις υπέροχες γευστικές δημιουργίες του, το Sugarela για τις γαμήλιες και 3d, το Choureal και το Ζάχαρη για τα εξαιρετικής ποιότητας μπισκότα.

Τι πρέπει να κάνει ένας ζαχαροπλάστης που στόχος του είναι να ξεχωρίσει και να γίνει ένας δημιουργικός και ταυτόχρονα επιτυχημένος pastry chef;

Ο πρωταρχικός κανόνας της τέχνης είναι να προκαλεί ευχαρίστηση και συγκίνηση. Η Ζαχαροπλαστική είναι µία πολύ εξειδικευμένη κι απαιτητική τέχνη γιατί μπορεί να συνδυάσει την καλλιτεχνία µε την άριστη γεύση, τη μαζική παραγωγή µε τη σταθερή και καλή ποιότητα. Το γεγονός, επίσης, ότι η ζαχαροπλαστική μπορεί να ακολουθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις για πιο υγιεινή διατροφή, χωρίς να αλλάζει τους κανόνες της δημιουργώντας νέες συνταγές και αναπτύσσοντας την όμορφη παρουσίαση των παρασκευασμάτων, την κάνει να ξεχωρίζει στο χώρο των γαστρονομικών τεχνών. Αυτό είναι που μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργώ γεύσεις και υφές που μπορούν να κάνουν τους πελάτες μας χαμογελαστούς προκαλώντας τους μάλιστα πρωτόγνωρα συναισθήματα. Επίσης η ομαδικότητα και η αναγνώριση των συνεργατών του (τμήμα ζαχαροπλαστείου) στην καθημερινή προσπάθεια που κάνουνε όλοι μαζί για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι και η επιτυχία!

Από ποιον Έλληνα pastry chef λατρεύετε τα γλυκά του;

Θα αναφερθώ σε αρκετούς γιατί πραγματικά το επίπεδο γνώσεων και η προσωπικότητα του καθενός τους κάνει μοναδικούς. Ο καθένας από τους σεφ έχει βάλει το δικό του λιθαράκι για να γίνει η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα υψηλού επιπέδου και ισότιμη γαστρονομικά. Οπότε είναι ο Στέλιος Παρλιάρος, Δημήτρης Χρονόπουλος, Πέτρος Κανάκης, Μπάμπης Πολυκατερος, Τίμος Βλάχου, Γιάννης Τσίχλης, Θανάσης Τσαγκλιώτης, Γιάννης Κεχρολογος, Θέμος Ρήγας, Χρήστος Βέργαδος, Ευγένιος Βαρδακαστάνης, Ιωάννης Νεγκογλου, Γιάννης Σφενδυλακης, Σπύρος Αρτελαρης, Μαρίνος Κοσμάς, Νίκος Μποικος, Ιωάννης Κικιρας, Θόδωρος Σεμπρος, Γιάννης Καλδανης, Κυριάκος Νικολαΐδης, είναι πάρα πολλοί, ο Γιάννης Παρασίδης, Στέφανος Καζιάνης, Άρης Πιπερτζής, Μανώλης Καναβάκης και άλλοι τόσοι καταξιωμένοι σεφ σε όλη την Ελλάδα που δημιουργούν πραγματικά υπέροχα γλυκά.

Στο Hyatt εντοπίσατε ιδιαιτερότητες πάνω στη δουλειά σας που δεν τις συναντήσατε αλλού;

Η εταιρεία Hyatt είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων με πάνω από 800 ξενοδοχεία σε όλο των κόσμο. Μέσα από τα 13 brand που διαχειρίζεται προσφέρει διακριτικότητα και άνεση, σε συνδυασμό με την υψηλή γαστρονομική παράδοση και την υψηλή ζαχαροπλαστική που έχει, δημιουργούν το καλύτερο πλαίσιο για να χαρεί κάποιος την απόλυτη πολυτέλεια. Οι σεφ συνεργαζόμαστε σε εταιρικό επίπεδο και ανταλλάζουμε γνώσεις τεχνικές και ιδέες, ταξιδεύουμε συχνά και συμμετέχουμε σε εκπαιδεύσεις της εταιρείας , όπως επίσης καλούμε σεφ από βραβευμένα ξενοδοχεία της αλυσίδας Hyatt και δημιουργούμε μαζί τους μενού που μαζί με τις άριστες υποδομές εγγυώνται στους απαιτητικούς ταξιδιώτες μας μία αλησμόνητη εμπειρία. Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Hyatt προσφέρουν μία εκπληκτική γκάμα υπηρεσιών εστίασης και φροντίδας. Και αυτό είναι που κάνει το Hyatt Regency Τhessaloniki να ξεχωρίζει.

alexandros-Alexiou-pastry-chef-thessaloniki
Hyatt-Thessaloniki chef
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.