H Δέσποινα Αμαραντίδου

συνιδιοκτήτρια – γενική διευθύντρια της Artion Conferences & Events και πρόεδρος στο Thessaloniki Conversion Bureau μιλά στο simposio.news για το συνεδριακό τουρισμό αλλά και για το ραντεβού της γαστρονομικής ελίτ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων  – Worldchefs Congress & Expo 2016 στη Θεσσαλονίκη.

Amarantidou Despoina

Έχετε διοργανώσει πολλά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και αρκετά τουριστικά συνέδρια, θεωρείτε πως στην Ελλάδα έχουμε συνεδριακό τουρισμό;

Ο συνεδριακός τουρισμός δεν αποτελούσε ποτέ ένα κλάδο που να έχουμε ασχοληθεί σοβαρά σε εθνικό επίπεδο. ‘Έχουμε χάσει το τρένο των διοργανώσεων γιατί ποτέ δεν αναπτύξαμε τη στρατηγική η οποία απαιτείται και την οποία εδώ και τριάντα χρόνια άλλες χώρες έχουν αναπτύξει κερδίζοντας το συνεδριακό τουρισμό. Ενώ είμαστε μια χώρα που διακρινόμαστε για τον τουρισμό, και είμαστε ένας ελκυστικός προορισμός, το συνεδριακό τουρισμό δεν τον γνωρίσαμε, μείναμε μακριά και τον αγνοήσαμε.

Παρότι είναι ο ακριβότερος τουρισμός και είναι ο μόνος κλάδος που κινείται και τους 12 μήνες, καθώς δεν υπάρχει εποχικότητα στα συνέδρια, δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο. Ενώ όλοι μιλάμε για επέκταση της τουριστικής περιόδου, κανείς δεν μας έχει αναφέρει τον τρόπο. Ο μόνος τρόπος είναι να αναπτύξουμε στρατηγική προσέγγισης διεθνών συνεδρίων, μεθοδικά, με συνέπεια και με προγραμματισμό. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε επενδύσει σε ένα άρτιο εθνικό και διεθνές επίπεδο, και μάλιστα αυτό είναι που μας διακρίνει ως εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια και άλλες εταιρείες κάνουν δειλά-δειλά βήματα, όμως δεν πρόκειται για μια συλλογική δουλειά και δεν υπάρχει η δυναμική που θα έπρεπε να έχουμε σαν χώρα, ούτως ώστε να ακουγόμαστε διεθνώς και να κάνουμε και πιο γνωστό το προϊόν μας.

 Έχουμε την υποδομή να φιλοξενήσουμε τέτοιου είδους διοργανώσεις;

Η Θεσσαλονίκη αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα διαθέτει υποδομή. Να το τονίσουμε αυτό, καθώς συχνά επικρατεί «γκρίνια» για το θέμα των υποδομών. Ακούμε «γιατί δεν έχουμε μεγάλα συνεδριακά κέντρα», «γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει σημαντικά κίνητρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλους χώρους για διεκδίκηση συνεδρίων»… ωστόσο έχουμε ξενοδοχεία, έχουμε αίθουσες, διαθέτουμε συνεδριακά κέντρα.

Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη διαθέτει 14 μεγάλα 5αστερα ξενοδοχεία με συνεδριακή υποδομή, έχουμε 2 συνεδριακά κέντρα μέσα στο κέντρο της πόλης που είναι απίστευτα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς. Δεν αναπτύξαμε όμως στρατηγική marketing, αυτό  είναι που μας λείπει.

Μην γκρινιάζουμε μόνο για αυτά που δεν έχουμε, ας πούμε και αυτά που έχουμε

Μπορεί να μην έχουμε μεγάλα συνεδριακά κέντρα των 10.000 θέσεων, αλλά ξέρετε από τα 12.000 συνέδρια που διοργανώνονται παγκοσμίως το 80% είναι μεσαίου μεγέθους δηλ. μέχρι 3.000 συμμετέχοντες, που αυτά τα κέντρα τα έχουμε. Το 20% είναι από 5.000 και πάνω… ας μην διεκδικήσουμε λοιπόν αυτά τα συνέδρια. Ας διεκδικήσουμε από το 80%.

Οι επιχειρήσεις ευθύνονται σ αυτό;

Δεν αναπτύξαμε ποτέ στρατηγική marketing γιατί ασχοληθήκαμε και επενδύσαμε ως ελληνικές εταιρείες με όλο το σύστημα και κύκλωμα των ιατρικών συνεδρίων, που αποτέλεσε και την κύρια τροφοδότηση των επιχειρήσεών μας. Οπότε και συλλογικά, αλλά και μεμονωμένα, δεν αναπτύχθηκε καμία δράση εξωστρέφειας.
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο marketing αλλά δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι θέμα γνώσης που μαθαίνεται με τα χρόνια. Θεωρώ πως αυτό που μας λείπει είναι η διάθεση. Ακούμε κρίση και συνέδρια και θεωρούμε πως είναι κάτι ακριβό. Μην ξεχνάμε πως ο συνεδριακός τουρισμός αυτοχρηματοδοτείται, δεν απαιτούνται χρήματα. Ο σύνεδρος τουρίστας θα πληρώσει το registration fee, όπου πληρώνει τη συμμετοχή του στο συνέδριο, τα επισιτιστικά του, το έντυπο υλικό, την τσάντα του, το καρτελάκι κλπ. Πληρώνει μόνος του τη διαμονή του, πληρώνει μόνος του το ταξίδι του. Εμείς πρέπει να μπούμε σ αυτό τον ανταγωνισμό και να διεκδικήσουμε το κάθε συνέδριο, τονίζοντας την υποδομή, την καταλληλότητα και την εύκολη πρόσβαση.

Τα έχουμε όλα, αλλά θέλουμε τον καλό συντονισμό και φυσικά τη διάθεση

[cq_vc_mediumgallery images=”1908,1907″ layoutno=”2″]

Είναι δύσκολη η διεκδίκηση ενός συνεδρίου;

Η διεκδίκηση ενός συνεδρίου έχει ένα μακροχρόνιο ορίζοντα οπότε δεν αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο θα διακρίνει όποιον ηγηθεί μιας προσπάθειας γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο. Η διαδικασία απαιτεί ένα marketing plan, ένα business plan γιατί είναι διαδικασία Ολυμπιακών αγώνων. Υποβάλεις αίτηση, υποβάλεις φάκελο, κάνεις lobbing, ταξιδεύεις επικοινωνείς κλπ.
Για αυτό και στη Θεσσαλονίκη αναλάβαμε 17 επιχειρηματίες και δημιουργήσαμε το Thessaloniki Conversion Bureau γιατί είναι ο φορέας που ανά τον κόσμο αποτελεί το πρώτο σημείο αναφοράς για τον εν δυνάμει πελάτη της πόλης, τον εν δυνάμει διοργανωτή ενός συνεδρίου. Είναι ο πρώτος χώρος-κλειδί στον οποίο ανατρέχει ένας διοργανωτής, είτε είναι γραφείο είτε είναι φορέας που αναζητά ένα προορισμό. Τώρα που η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει Convention Bureau, έχει ξεκινήσει να λαμβάνει και τα αντίστοιχα «requests». Αυτό φαίνεται και στις επιτυχίες που καταγράφει η πόλη μας. Ας μην ξεχνάμε πως τα συνέδρια των associations έχουν ορίζοντα 4ετίας-6ετίας για την υλοποίηση του. Δηλ. διεκδικώ σήμερα για να διοργανώσω το 2020-22.

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι παρεξηγημένος για τα ελληνικά δεδομένα.

Για την πόλη της Θεσσαλονίκης η ακαδημαϊκή μας κοινότητα αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί έχουμε τους ακαδημαϊκούς που συμμετέχουν σε συνέδρια. Έτσι, προσπαθούμε να τους επικοινωνήσουμε την ύπαρξη του φορέα και την αναγκαιότητα, αλλά και τη χρησιμότητα του. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν και συμμετέχουν σε συνέδρια και αυτό που ζητούμε είναι όταν τίθεται το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός να βάλουν οι ίδιοι υποψηφιότητα. Εμείς θα είμαστε μαζί τους ως φορέας για να τους υποστηρίξουμε.

Το κράτος και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση βοηθάει σ αυτό τον τομέα;

Ως γραφείο αναλαμβάνουμε τη χρηματοδότηση όλης της δράσης, λείπει η υποστήριξη από το κράτος. Επενδύουμε σε μια δράση που αν την πάρουμε θα μας αποδώσει, αν όχι χάνουμε την επένδυση. Αυτό ισχύει για κάθε διεκδίκηση. Οφείλω όμως να πω πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διάθεση και δεν μας έχει αρνηθεί ποτέ για κάτι, τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια. Όταν βγαίνουμε στοχευμένα με μια ολοκληρωμένη πρόταση τότε έχουμε και τη στήριξη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν στο πλευρό της διοργάνωσης όσον αφορά το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρχιμαγείρων από την πρώτη στιγμή. Η επιθυμία του δημάρχου κ. Μπουτάρη να έρθει το συνέδριο ήταν έντονη και θα συμμετέχει ερχόμενος στο κάλεσμα ως κριτής στους young chef. Έχει αποτελέσει και τμήμα της αφίσας στο πλαίσιο προώθησης του συνεδρίου. Επίσης η Περιφέρεια μέσω της προώθησης που κάνει για τα αγροτικά προϊόντα της κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με χρηματοδότηση στο συνέδριο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η κα Πατουλίδου έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό και όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων ο οποίος φοράει στο λαιμό κορδέλα με σύμβολα από όλα τα έθνη-μέλη, του είπε πως στην ομοσπονδία οι Εθνικές που συμμετέχουν είναι 105 και αν αθροίσουμε τα μέλη των εθνικών είναι 10.000.000 μάγειρες, οπότε του είπε χαριτολογώντας «έχεις στο λαιμό σου μια Ελλάδα». Καταλαβαίνετε λοιπόν πως 10.000.000 ζευγάρια αυτιά θα ακούσουν για την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.

Όλοι αντιλαμβάνονται πως τα συνέδρια δεν σταματάνε ποτέ. Είναι το μέσον για τους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, καθώς είναι ανάγκη να βρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες, να παρακολουθήσουν έρευνες, να ανακοινωθούν επιτεύγματα κλπ. Παρόλη την κρίση, το μόνο που μειώθηκε είναι το ύψος της χρηματοδότησης των συνεδρίων και αυτό συμβαίνει κυρίως στα ιατρικά συνέδρια. Μπορεί να υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί, πχ. ένα πιο οικονομικό μενού, ωστόσο δεν περιορίζεται το όφελος που προσδίδει ένα συνέδριο στην τοπική οικονομία.

Από την ώρα που ανακοινώνεται μέχρι την ώρα που υλοποιείται ένα συνέδριο, απασχολεί 70 διαφορετικά επαγγέλματα.

Γιατί πρώτιστα είναι επικοινωνία που σημαίνει άτομα στον κλάδο της επικοινωνίας, ιστοσελίδα, γραφίστες, μαρκετίστες, τυπογράφοι κ.α.

Ποιες χώρες έρχονται πρώτες τόσο στη διοργάνωση όσο και στην υλοποίηση των συνεδρίων;

Η Βαρκελώνη έχει περίπου 280 διοργανώσεις συνεδρίων το χρόνο. Επίσης στην πρώτη πεντάδα συγκαταλέγεται και η Μαδρίτη. Έχει επενδύσει η χώρα λοιπόν ώστε δύο πόλεις της να διεκδικούν μεγάλο κομμάτι της συνεδριακής πίτας. Το Βερολίνο ανταγωνίζεται τη Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Βιέννη παίζουν στις πρώτες θέσεις όπως και η Κωνσταντινούπολη η οποία βρέθηκε στην 7η θέση. Όταν διεκδικήσαμε το παγκόσμιο συνέδριο των Αρχιμαγείρων το διεκδικήσαμε με την Αθήνα, γιατί είναι ένα γνωστό brand και έχοντας ανταγωνιστές την Κωνσταντινούπολη και το Γιοχάνεσμπουργκ η Θεσσαλονίκη ήταν άγνωστη. Παρόλο ότι έχει υποδομή καταλληλότερη για το συνέδριο ωστόσο σαν brand ήταν παντελώς άγνωστο.

Πότε ξεκίνησε η διεκδίκηση για το συνέδριο των chef και πως ήρθε στη Θεσσαλονίκη;

Το συνέδριο των chef ξεκίνησε σαν ιδέα το 2010, όταν εκπροσωπώντας την εταιρεία μου ήμασταν μέλη στον παγκόσμιο οργανισμό που εκπροσωπεί το συνεδριακό τουρισμό στο ICCA που αποτελεί μια αστείρευτη πηγή πληροφόρησης, όπου μας δίνει πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων περίπου 400.000 συνεδρίων. Εκεί λοιπόν, βρίσκεται και η δεξαμενή διεθνών πελατών. Αφού λοιπόν πάρουμε την πληροφορία εξετάζουμε κάποιες παραμέτρους που ως τεχνικοί σύμβουλοι βλέπουμε αν το συνέδριο έχει έναν εθνικό εκπρόσωπο, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε την τεχνογνωσία στο επιστημονικό κομμάτι του συνεδρίου.

Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Ελληνική Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων που είναι μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Για να διεκδικήσουμε ένα συνέδριο ανοίγει ένας διεθνής διαγωνισμός όπου ο φάκελος ορίζει πως πρέπει να αποδείξουμε πως υπάρχει η υποδομή, οι κατάλληλες υπηρεσίες και φυσικά θα παρουσιάσουμε όλη τη στρατηγική αναπτύσσοντας το κατάλληλο marketing. Και κατεβήκαμε με μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Το 2012 υποβάλουμε την αίτηση και περνάμε, υποβάλουμε το φάκελο, περνάμε στην επόμενη φάση και διακρινόμαστε με ανταγωνίστριες πόλεις την Κωνσταντινούπολη και το Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Τούρκος πρόεδρος βγήκε δυναμικά υποτιμώντας λίγο της δυνάμεις μας, ενώ από την άλλη υπήρχε συναισθηματική φόρτιση για το Γιοχάνεσμπουργκ να πάει εκεί το συνέδριο, καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε ένα ατύχημα σε μια φιλανθρωπική δράση σίτισης στην Αφρική. Παρόλα αυτά, πήγαμε στην Κορέα με δύο παλέτες από Ελληνικά προϊόντα, κεράσματα.. και το μότο μας ήταν να προβάλουμε τη μεσογειακή διατροφή η οποία προέρχεται από την χώρα μας.

Ψηφίσαν 95 χώρες, ήταν δύσκολος αγώνας, πείσαμε τους βόρειο-ευρωπαίους που ήτανε πολύ αρνητικοί για την Ελλάδα, γιατί η ψηφοφορία ήταν 5 Μαΐου και στις 6 ήταν οι Εθνικές εκλογές αλλά στο τέλος τα καταφέραμε. Πήρε 27 ψήφους η Ελλάδα, 24 ψήφους το Γιοχάνεσμπουργκ και 22 η Κωνσταντινούπολη.

Greek Team ArtionΕίναι ένα από τα παλαιότερα συνέδρια

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων διοργανώνεται από το 1928, ανελλιπώς κάθε 2 έτη, μόνο το διάστημα 1938-1942 υπάρχει ένα κενό την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Είναι ένα συνέδριο που δεν έχει έρθει ποτέ στη Μεσόγειο και έρχεται φέτος στην Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών;

Έχει επικοινωνηθεί το συνέδριο από το γραφείο μας, από άκρη σε άκρη της Ελλάδος, όπως επιμελητήρια, επαγγελματικούς φορείς και υπάρχουν επίσης εταιρείες που συμμετέχουν. Θα περιμέναμε ωστόσο μεγαλύτερη συμμετοχή γιατί είναι μοναδική ευκαιρία, καθώς πρόκειται για την ελίτ της παγκόσμιας γαστρονομίας. Ωστόσο είναι ικανοποιητική η προσέλευση των συμμετεχόντων.

Θα υπάρξει κάποιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τους συνέδρους;

Θα γίνει παρέλαση των εθνών. Το Σάββατο 24/9 θα είναι η συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων στο Λευκό Πύργο όπου θα γίνει η family photo και στη συνέχεια η κάθε αποστολή με τη σημαία θα παρελαύνει σε μήκος της παραλίας και θα καταλήξει στο λιμάνι που θα γίνει και το πάρτι υποδοχής με συγκροτήματα κλπ. Ενώ στην αίθουσα η τελετή έναρξης θα γίνει με τον πυρρίχιο χορό. Προσπαθούμε να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τοπικό χρώμα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.