Η Διευθύνων Σύμβουλος της OECON Group κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση ενημερώνει το Simposio.news:

Τα άρθρα που εκθειάζουν τον Τουρισμό ως βαριά βιομηχανία της Ελλάδας κάθε χρόνο κατακλείουν τα μέσα. Τέτοια εποχή(αρχές καλοκαιριού) αρχίζουν τα ρεπορτάζ με την πληρότητα, τις αφίξεις, τα κρουαζιερόπλοια, τα τσάρτερ…

Ατελείωτη κουβέντα, επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο. Αντεγκλήσεις για την ποιότητα του τουρισμού, για το πόσα καταναλώνουν οι τουρίστες. Πολλές φορές η ποιότητα των χώρων εστίασης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, με κύριο θέμα ανάπτυξης τα θέματα τιμών των γευμάτων. Είμαστε καλοί και έντιμοι απέναντι στους τουρίστες ή όχι.

Χάνουμε βέβαια βασικά σημεία της Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο μακροχρόνιος, υψηλού budget τουρισμός χρειάζεται κάτι παραπάνω από «Ήλιο-Θάλασσα», Μόδα στα Beach bars, και Αρχαία. Πρωταγωνιστές στον Τουρισμό είναι πλέον χώρες που ευχαριστούν όλες τις αισθήσεις μας, και η γεύση είναι κυρίαρχη αυτών.

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι τουρισμός υψηλής ποιότητας, υψηλών καταναλώσεων, τουρισμός μη-κλασσικών προορισμών (τουρισμός πόλεων και ειδικών προορισμών) και τουρισμός που καλύπτει όλο το χρόνο και όχι μόνο τη high season.

Πολύ εύκολα κάποιος θα πει, «μα εγώ έχω ταβέρνα σε νησί και δουλεύω ούτως ή άλλως». Η κουζίνα υψηλής γαστρονομίας δεν είναι απλά απόλαυση, αλλά εργαλείο επιχειρηματικής καινοτομίας. Έτσι θα την εξετάσω εγώ, ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων, και όχι σαν Σεφ, ή γευσιγνώστρια. Η υψηλή γαστρονομία είναι εργαλείο marketing και είναι αυτό που με τον κατάλληλο χειρισμό θα απογειώσει τις καταναλώσεις σας. Μιλάω για καταναλώσεις και τζίρους γιατί αυτό μιλάει στην καρδιά του επιχειρηματία! Άψογο παράδειγμα που επισκέφτηκα πρόσφατα η «Αυλή» στο Ρέθυμνο, υπό τη μαγειρική μπακέτα του αγαπημένου Γιώργου Στυλιανουδάκη.

Να μιλήσω για τη μαγειρική δυνότητα του Γιώργου δεν μπορώ, δεν είμαι ειδική, και υπάρχουν άλλοι πιο άξιοι να τον κρίνουν. Σίγουρα όμως σαν καταναλώτρια θα δηλώσω λάτρης της κουζίνας του. Θα μιλήσω όμως για το απίστευτο επιχειρηματικό μοντέλο, που σε μία κορεσμένη, τουριστική αγορά, η γαστρονομία, η ποιότητα και η σωστή χρήση του marketing απογείωσε την επιχείρηση. Βρίσκομαι εκεί απόγευμα Τρίτης, μήνα Μάη, εκτός ώρας και υψηλής σεζόν. Έφτασα στις 5.30. Σας πληροφορώ ότι μόλις μισή ώρα χάρηκα την αυλή του «Αυλή» μόνη μου. Το εστιατόριο γέμισε με τουρίστες που στοχευμένα αναζήτησαν την «κατσαρόλα του Στυλιανουδάκη». Κρίσιμο σημείο…ο υπόλοιπος δρόμος , τα υπόλοιπα εστιατόρια ήταν άδεια. Η επιχειρηματίας με μαεστρία έφερε τον κόσμο στο μαγαζί της, διάλεξε την ελίτ, και πιθανότατα θα κατάφερνε σε μια νεκρή μέρα να γεμίσει τα τραπέζια της από 3 φορές.

Μπορεί κάποιος να βιαστεί να πει, δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε σεφ, δεν υπάρχει στρατηγική στην πόλη μου, δεν έχουμε ήδη τουριστική κίνηση.

Όλα αυτά αναιρούνται από το μοντέλο της Θεσσαλονίκης που επένδυσε στο γαστρονομικό τουρισμό και αναπτύχτηκε ο Τουρισμός Πόλης, με τουρίστες από την Τουρκία και τα Βαλκάνια να κατακλύζουν την πόλη τα σαββατοκύριακα. Η εκκίνηση έγινε από την μεμονωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία, και τελικά συμπαρέσυρε και το Δήμο που άρχισε να στηρίζει το μοντέλο αυτό.

Αναιρούνται οι αρνητικές σας σκέψεις από την κουζίνα της Ελένης στο Ξενοδοχείο πανόραμα στην Κόνιτσα, που με τη μαγική κουζίνα της καταφέρνει να γεμίζει το ξενοδοχείο της με τους πιστούς οπαδούς της, ακόμη και σε εποχές ήπιας τουριστικής περιόδου.

Η παροχή γαστρονομικού προϊόντος στη θέση της ταβέρνας είναι Διαφοροποίηση, είναι Καινοτομία, είναι Ανάπτυξη, είναι Απόλαυση, είναι Δημιουργία.

Αποστολίνα Τσαλταμπάση

Διευθύνων Σύμβουλος ΟECON Group

Αντιπρόεδρος Α’ Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος.

Τσαλταμπάση Λίνα
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.