Michael Pollan
Το νέο έργο του Αμερικανού δημοσιογράφου Michael Pollan, συγγραφέα βιβλίων όπως “The Omnivore’s Dilemma”, είναι μια περιοδεία στον κόσμο, μια πρόσκληση να επιστρέψουμε στην κουζίνα ως τον τόπο που μας έκανε ανθρώπους. Για να διαδώσει τον αγώνα του, επίλεξε την πλατφόρμα του Netflix για να ξεκινήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση μας για το σύστημα τροφίμων σε μεγάλη κλίμακα.
Αποξένωση από την τέχνη της μαγειρικής
Ιταλοί που δεν μαγειρεύουν ζυμαρικά, Ινδοί που τρώνε στιγμιαία κάρι, Μαροκινοί που κάνουν ψωμί με βιομηχανικό αλεύρι. Δεν πρόκειται για διάλυση των προκαταλήψεων, αλλά για ένα δείγμα του πόσο μακριά είμαστε από την πράξη της μαγειρικής, από έναν κόσμο που από τη φύση μας υποθέτουμε ότι είναι ανθρώπινος, αλλά είναι τελικά άγνωστος. Αυτή είναι η παγκόσμια πραγματικότητα που ο Αμερικανός συγγραφέας, Michael Pollan, παρουσιάζει στην σειρά ντοκιμαντέρ “Cooked“, που είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Netflix.
Από το 1991 ο δημοσιογράφος δημοσίευσε άρθρα και βιβλία που εκθέτουν τη βιομηχανία τροφίμων, εξηγώντας τι τρώμε, πώς τρώμε και γιατί.Το The Omnivore’s Dilemma (2006) και το The Botany of Desire (2001) είναι δύο από τις εννέα εκδόσεις του που περιέχουν γεγονότα και εξηγήσεις που καθιστούν τον αναγνώστη, γνώστη των επιπτώσεων των επιλογών του όταν πρόκειται για την αγορά τροφίμων και φαγητού. Ο Pollan ανέλαβε να αποκαλύψει τις συνέπειες της πώλησης τροφίμων σε τόσο χαμηλές τιμές.
Ένα παγκόσμιο σενάριο
Αν και τα βιβλία του επικεντρώνονται στις ΗΠΑ, το σενάριο που αναδημιουργεί είναι παγκόσμιο. Ακριβώς αυτή η καθολικότητα είναι αυτή που καταφέρνει να συλλάβει στο “Cooked”, καταρχάς επειδή καταφέρνει να φέρει την πιο πρόσφατη δημοσίευσή του: Cooked: a natural history of transformation (2013), σε ένα νέο επίπεδο διάδοσης, αλλά και επειδή, χάρη στον εκτελεστικό παραγωγό Alex Gibney, η σειρά παίρνει τον θεατή σε μέρη που o Pollan δεν περιλαμβάνει στο βιβλίο του. Τα σενάρια ποικίλλουν μεταξύ Αυστραλίας, Ινδίας, Μαρόκου, Περού και ΗΠΑ, δίνοντας παραδείγματα του ρόλου των τεσσάρων βασικών στοιχείων από τα οποία έχουν ονομαστεί τα επεισόδια: πυρκαγιά, νερό, αέρας και χώμα.
Ο Pollan παρέχει βασικά μαθήματα για την Ανθρωπολογία των Τροφίμων, όπως το γεγονός ότι η φωτιά σηματοδότησε ένα ορόσημο στην εξέλιξή μας επειδή το μαγείρεμα και το μάσημα του κρέατος μας διαφοροποιούν από άλλα είδη. Επιπλέον, έχει τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων όπως ο Nathan Myhrvold, της νεωτεριστικής κουζίνας, για να εξηγήσει τις επιστημονικές και χημικές διεργασίες πίσω από τις τεχνικές μαγειρέματος. Περιέχει ακόμα και τις τρέχουσες ιστορίες που κάνουν τη σειρά, ντοκιμαντέρ με έναν ανθρώπινο καθρέφτη, όπου αναπαριστά μαρτυρίες όπως μια αμερικανίδα μοναχή, η Noella Marcellino, που σπούδασε μικροβιολογία για να καταλάβει και να βελτιώσει την παραγωγή της γαλλικών τυριών.
Μία νέα ελπίδα
Ταυτόχρονα, ο Pollan εξηγεί τις συνέπειες που είχε η βιομηχανοποίηση στην υγεία μας και ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με τη φύση. Και παρόλο που μπορεί μερικές φορές να φαίνεται τρομερό, το “Cooked” έχει την αρετή του να προσφέρει ελπίδα: η λύση στην κρίση είναι η επιστροφή στην κουζίνα. Πρόκειται για μια σειρά που ενθαρρύνει τη δράση σε καθημερινή βάση. Μια κλήση για να επωφεληθείτε από τα καλά συστατικά και να τα μετατρέψετε σε ευχαρίστηση, συνύπαρξη και ποιότητα ζωής.