Φίλιππος Αποστολίδης

μέσα από το γνωστό Sinatra Espresso Wine Bar στη Θεσσαλονίκη, ο επιχειρηματίας μιλά στο simposio.news για τις νέες τάσεις διασκέδασης αλλά και την παράλληλη επιχειρηματική εποπτεία μαγαζιών καθώς και ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης του Sinatra Bar, του Allegro Bar στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, του Froyd’s cocktail Bar και του Orca Bar στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Ποια events είναι τα αγαπημένα των πελατών;

Τα event με θέμα το κρασί ή τα cocktails αλλά κυρίως οι παροχές που δίνουν τα μαγαζιά. Οι πελάτες δίνουν έμφαση στις προσφορές και στις παροχές των καταστημάτων.

Υπάρχουν νέες τάσεις στη διασκέδαση;

Ναι. Νομίζω επικρατεί όλο και περισσότερο ο τρόπος διασκέδασης της Ευρώπης. Εννοείται με τα στοιχεία της χώρας αλλά προσαρμοσμένα πάνω στις νέες τάσεις όπως στο εξωτερικό. Φυσικά η Ελληνική μουσική σκηνή ποτέ δεν θα σταματήσει αλλά μειώνεται η διασκέδαση από αργά τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες και έχουμε αύξηση στην απογευματινή διασκέδαση ή νωρίς το βράδυ.

Αλλάζει το target group των πελατών;

Αν εξαιρέσουμε τη νυχτερινή διασκέδαση που απασχολεί κυρίως ένα νεότερο κοινό,

αυτή τη στιγμή σε όλα τα μπαράκια θεωρώ πως δεν υπάρχει πια συγκεκριμένο target group. Συναντάς όλες τις ηλικίες

 

Αποστολίδης Φίλιππος sinatra bar

Είναι απαιτητικοί οι πελάτες;

Πάντα οι Έλληνες ήταν απαιτητικοί και αυτό είναι φυσικό γιατί πάντα υπήρχε πληθώρα μαγαζιών, πόσο μάλλον σήμερα που ανάλογα με τον πληθυσμό της πόλης έχουμε πάρα πολλά μαγαζιά.

Οι Έλληνες πελάτες είναι άνθρωποι με άποψη και απαιτητικοί λόγω του υψηλού ανταγωνισμού χωρίς να είναι κακό αυτό

Στο κέντρο της πόλης όλοι οι επιχειρηματίες λίγο έως πολύ γνωρίζεστε, ανταλλάσσεται απόψεις, αυτό είναι υπέρ ή κατά στον ανταγωνισμό μεταξύ σας;

Υπάρχουν συν και πλην. Η Θεσσαλονίκη όπως είπαμε για τον πληθυσμό έχει μεγάλο αριθμό μαγαζιών όποτε υπάρχει ανταγωνισμός.

Δεν κρίνω και δεν κατακρίνω τίποτα και κανένα για το πώς δουλεύει. Παρακολουθώ τον ανταγωνισμό γιατί πολλές φορές μπορείς να «κλέψεις» μια καλή ιδέα που με δικές σου παραλλαγές να την προσαρμόσεις στην επιχείρησή σου. Άλλωστε παρθενογένεση δεν υπάρχει ανά τον κόσμο.

Είναι και λίγο marketing, γιατί υπάρχουν μαγαζιά που είναι άψογα σε παροχή και δεν μπορούν να πετύχουν γιατί δεν έχουν καλές δημόσιες σχέσεις. Εδώ δεν είναι απρόσωπες οι σχέσεις όπως σε μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό.

Η πλειοψηφία των πελατών επιλέγει περισσότερο συνηθισμένα ποτά ή δοκιμάζει νέες γεύσεις;

Υπάρχει η ανάγκη του καινούριου και για αυτό βλέπουμε την εξέλιξη και την εξειδικεύσει των barista και των bartender. Επίσης αρέσουν τα κρασιά όπου για τους νεότερους είναι πιο οικονομική επιλογή και για τους μεγαλύτερους είναι κυρίως λόγω γευστικής αντίληψης.

Οι μουσικές προτιμήσεις των καταστημάτων εστίασης;

Είναι πιο αχανές το περιβάλλον σε σχέση με παλιά. Παίζονται τα πάντα. Σίγουρα στην Ελλάδα το Ελληνικό μουσικό πρόγραμμα δεν πεθαίνει ποτέ. Την τελευταία τριετία από όσο ξέρω, αν και δεν είμαι στην «βαριά» νύχτα, υπάρχει λιγότερη ξένη μουσική σε σχέση με παλαιότερα.

sinatra-espresso-bar-thessaloniki

Πως μπορεί να εποπτεύει ένας επιχειρηματίας τέσσερα μαγαζιά διασκέδασης ταυτοχρόνως;

Καθόλου εύκολο! Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία με πολλές ασάφειες. Επίσης στην δουλειά μας δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο π.χ. κάποια έξοδα, άλλος κερνάει από δω άλλος από κει. Να τετραγωνίσεις τον κύκλο δεν μπορείς αλλά σίγουρα μπορείς να βάλεις 2-3 ανθρώπους εμπιστοσύνης. Βοηθά και ο τεχνολογικός εξοπλισμός και με τα χρόνια αποκτάς και την εμπειρία για να ελέγξεις καταστάσεις.

Υπάρχει έμπιστο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για τις θέσεις υπευθύνων;

Μετρημένα στα δάχτυλα τα άτομα που μπορείς να εμπιστευθείς ως υπεύθυνους. Εμπιστεύομαι όλα τα παιδιά που έχω στα μαγαζιά αλλά πάντα όπου υπάρχει οικονομικό όφελος δημιουργούνται και προβλήματα.

ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων μας είναι ότι χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό προσωπικού σε σχέση με τους τζίρους μας, δηλ ένα εργοστάσιο παραγωγής μπορεί να έχει 10-20 άτομα και να κάνει ένα εκατομμύριο τζίρο και εμείς με εντελώς διαφορετικούς τζίρους χρειαζόμαστε 80 και 100 άτομα.

Όταν ένα μαγαζί πάει καλά, κρατάς την ίδια “συνταγή”;

Κατά ένα 80% ναι. Όντως όταν ένα μαγαζί πάει πολύ καλά, το σωστό είναι να μείνει εκεί που είναι. Όταν βλέπεις, με βάση πάντα αυτά που παρέχεις, να λειτουργεί αποτελεσματικά η επιχείρηση σου δεν την αλλάζεις. Το υπόλοιπο όμως 20% θα πρέπει να ακολουθεί και το ρεύμα. Υπάρχει ο πυρήνας αλλά ένα ποσοστό θα πρέπει να ακολουθεί τη μόδα και τις τάσεις.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο χώρο διασκέδασης τι θα ήταν αυτό;

Θα άλλαζα την παιδεία των ανθρώπων που ασχολούνται με το επάγγελμα. Όχι βέβαια γιατί είναι κακή παιδεία αλλά γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη εξειδίκευση. Από την άλλη όμως δεν μπορώ σήμερα να το κατακρίνω αυτό γιατί όλοι θέλουν να κάνουν μια δουλεία. Άλλωστε κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι.

Δεν είναι μια δουλειά που για να την ακολουθήσεις χρειάζονται γνώσεις ανωτέρων σπουδών. Είναι κυρίως εμπειρία

Τώρα υπάρχει η τάση να έρχονται στον κλάδο άτομα και από άλλα επαγγέλματα, ίσως γιατί είναι λίγο παραπάνω μόδα, ίσως γιατί νομίζουν πως υπάρχει μια εύκολη ρευστότητα σε μας, η οποία όμως δεν υπάρχει πλέον.

Αυτό όμως που θα άλλαζα αν μπορούσα και που θα έλυνε πολλά προβλήματα σε όλους μας είναι το οικονομοτεχνικό κομμάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με τους τζίρους και χρειάζεται αλλαγή κρατικού πλαισίου.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.