Έλπη Αρβανιτίδου & Βασίλης Καρίπογλου

Γνωρίζουν καλά τον καφέ από κάθε οπτική γωνία, δημιουργούνε ενδιαφέροντα σεμινάρια για barista σε όλα τα επίπεδα (The Blue Cup school of coffee), είναι αντιπρόσωποι καφέ και έχουν το ζεστό cafe-bar Blue cup, το οποίο προσφέρει μια προσεγμένη εμπειρία με μονοποικιλιακούς speciality καφέδες αλλά και ποικίλα παιχνιδιάρικα cocktails.

Blue-cup-Thessaloniki
Blue-Cup

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές καφετέριες. Υπάρχει όμως ανταγωνισμός στον ποιοτικό καφέ; Για παράδειγμα, πιστεύεις, πως στην περιοχή σου “παίζεις μπάλα” μόνος σου;

Βασίλης Καρίπογλου

Όχι, δεν παίζω μπάλα μόνος μου στο The Blue Cup. Σε κάθε περιοχή της πόλης υπάρχουν καφετέριες, που ασχολούνται και προσέχουν την ποιότητα. Όποιος δεν το κάνει αυτό, όχι μόνο στον καφέ αλλά και στα ποτά-cocktails και στο φαγητό, το μέλλον της επιχείρησης του είναι αβέβαιο. Ο καταναλωτής προσέχει τα πάντα πλέον, πρώτα όμως την ποιότητα. Αν δεν έχεις ποιότητα δεν θα ξαναέρθει.

Ο Έλληνας είναι εκπαιδευμένος στο να μπορεί να εκτιμά την ποιότητα του καφέ;

Βασίλης Καρίπογλου

Ναι, εκτιμά την καλή γεύση του καφέ. Πίνοντας ένα freddo, μπορεί να μην καταλάβει την ποιότητα λόγω πάγου, αλλά από τη στιγμή, που του αρέσει η γεύση, εκτιμά τον καφέ του. Όποιος πιει ένα φρέσκο καφέ μονοποικιλιακό, καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά. Το προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο, να ενημερώνει και να προτείνει νέους καφέδες, οπότε σιγά-σιγά μαθαίνει ο καταναλωτής τις γεύσεις του, διότι η γεύση είναι θέμα εκπαίδευσης. Δοκιμάζοντας διαρκώς, επιλέγει ανάλογα, τι του άρεσε περισσότερο.

Έλπη Αρβανιτίδου

Το The Blue Cup στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διατηρητέο. Πώς επιλέξατε αυτό το σημείο της πόλης, που ίσως δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή, για να πάει ο Θεσσαλονικιός για καφέ;

Έλπη Αρβανιτίδου

Πριν χρόνια δεν πήγαινες για καφέ εύκολα μετά την Αριστοτέλους, ερχόμενος από το κέντρο. Στην περιοχή Λαδάδικα έρχονταν οι περισσότεροι μόνο για φαγητό. Καταφέραμε να φέρουμε τον κόσμο σε μία περιοχή, που πρώτα είχε μόνο εστιατόρια. Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία έπαιξε βέβαια η ποιότητα, το ζεστό περιβάλλον, το χαμόγελο και η διαρκής εκπαίδευση στους καταναλωτές για τις διάφορες ποικιλίες μας στον espresso και στον καφέ φίλτρου. Δεν πρόκειται απλά για μία κατανάλωση καφέ ή cocktail, αλλά για εμπιστοσύνη προς εμάς, έτσι ώστε να έχουμε δημιουργήσει ένα πελατολόγιο, που αγοράζει καφέ και εργαλεία παρασκευής καφέ για το σπίτι του και για το γραφείο του από το retail μας.

Πάρα ταύτα ανοίγουν συνεχώς αρκετά cafe – bar, που οφείλεται αυτό;

Έλπη Αρβανιτίδου

Αυτό συμβαίνει, διότι στην Ελλάδα δεν έχει μείνει κάτι άλλο πέρα από τον τουρισμό. Είναι ο μοναδικός κλάδος, που έχει ανάπτυξη. Οι επιχειρηματίες επενδύουν σε αυτό και είναι λογικό, όταν όλα τα αλλά επαγγέλματα παρουσιάζουν κάθοδο.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος, που υπάρχουν πολλοί και καλοί bartenders, djs; Και ποιοι πιστεύεις ,πως είναι οι πιο «δύσκολοι» στις συνεργασίες τους;

Έλπη Αρβανιτίδου

Όλοι έχουν τα δικά τους (χαμογελώντας). Επιλέγεις αυτούς, με τους οποίους μπορείς να συνεργαστείς καλύτερα.

Στα bar έχει εισχωρήσει το φαγητό για τα καλά, ποια είναι η άποψή σου γι’ αυτό;

Έλπη Αρβανιτίδου

Εμείς δεν βάζουμε φαγητό παρά μόνο κάποια snacks-finger food, για να συνοδεύσουν το ποτό και τον καφέ.

«Θέλουμε να είμαστε ένα classic cocktail bar, που, όταν κάποιος πίνει το cocktail του, κάποιος άλλος να μην τρώει δίπλα του.»

Η άποψη μου θεωρώ, ότι είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν μαγαζιά, που το υποστηρίζουν πάρα πολύ καλά. Ο χρόνος θα δείξει την εξέλιξη του φαγητού στα bar.

Στα σεμινάρια barista, που κάνετε στο The Blue Cup school of coffee, έρχονται συνήθως άτομα του κλάδου ή αρχάριοι;

Βασίλης Καρίπογλου

Κατά βάση είναι άτομα, που έχουν μια μικρή ιδέα και θέλουν να προχωρήσουν και να γίνουν επαγγελματίες barista. Υπάρχουν άτομα, που ξεκινάνε από το μηδέν, έρχονται όμως και επαγγελματίες, που γνωρίζουν τη δουλειά τους, αλλά θέλουν να ενημερωθούν περισσότερο και να εξελιχθούν σε αυτή.

Για να εξελιχθεί όμως κάποιος, το σημαντικότερο ρόλο παίζει το πάθος, η διάθεση, που έχει για τον καφέ και η προσωπικότητα, που έχει ο καθένας και ας μην έχει καθόλου εμπειρία.

Έτσι και αλλιώς στην σχολή μας αναλύουμε τα πάντα για τον καφέ.

Η πιστοποίηση, ως αποδεικτικό έγγραφο, έχει νόημα στην πρόσληψη προσωπικού;

Βασίλης Καρίπογλου

Οποιαδήποτε πιστοποίηση ,που αφορά τον κλάδο έχει νόημα στην πρόσληψη. Από την στιγμή που κάποιος πλήρωσε κάποια σχολή για εκπαίδευση, σημαίνει ότι αγαπάει και σέβεται τη δουλειά του. Έτσι και εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία να μας αποδείξει, ότι του αξίζει μια θέση στο The Blue Cup.

The-Blue-Cup
The-Blue-Cup-Thessaloniki

Οι ιδιοκτήτες των bar είστε «ρατσιστές» στην επιλογή προσωπικού, όσον αφορά την εμφάνιση, την καταγωγή κλπ;

Έλπη Αρβανιτίδου

Όχι, δεν νομίζω. Εμείς έχουμε στο προσωπικό μας κατά καιρούς άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτό, που μας ενδιαφέρει, είναι να έχουμε καλούς επαγγελματίες δίπλα μας σε οποιοδήποτε πόστο. Θέλουμε να είναι καλός επαγγελματίας και ας είναι, απ’ όπου θέλει.

Το The Blue Cup βρίσκεται στην πιο τουριστική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το επισκέπτονται μόνο τουρίστες ή έχετε και σταθερό πελατολόγιο;

Βασίλης Καρίπογλου

Βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο τουριστικά αλλά και από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης πλέον! Έχουμε σταθερό πελατολόγιο και από τη δική μας περιοχή και από άλλες. Ένα επίσης σταθερό πελατολόγιο είναι και το προσωπικό από τις εταιρείες, που βρίσκονται γύρω μας. Έρχονται στα διαλείμματά τους αλλά και μετά τη δουλειά τους για after work drinks. Αλλά, όπως είπες, είμαστε και στην πιο τουριστική περιοχή, οπότε έχουμε και τουρίστες και επισκέπτες, που έχουν έρθει για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.

Υπάρχουν τουρίστες, που δεν σου αρέσει η συμπεριφορά τους στο μαγαζί;

Έλπη Αρβανιτίδου

Υπάρχουν τουρίστες, οι οποίοι είναι δύσκολοι σαν πελάτες, όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε τρόπους, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και τις συμπεριφορές τους στο μαγαζί μας, όσο πιο αθόρυβα γίνεται.

Ποια τα χαρακτηριστικά των πελατών, που κάνουν το μεγαλύτερο τζίρο;

Έλπη Αρβανιτίδου

Ο πελάτες, οι οποίοι αγαπάνε την ποιότητα μας, τις μουσικές μας αλλά και την καλή εξυπηρέτηση.

Όταν πηγαίνεις κάπου ως πελάτης, σε ποια μαγαζιά επιλέγεις να πας;

Έλπη Αρβανιτίδου

Θα επιλέξω να πάω σε μαγαζιά με καλή εξυπηρέτηση, καλή ποιότητα είτε αυτό είναι καφές είτε φαγητό είτε cocktail.

Πού και ποια είναι τα καλύτερα cocktail bar στην Ελλάδα;

Βασίλης Καρίπογλου

Το καλύτερο για τον καθένα είναι υποκειμενικό. Οι λέξεις cocktail bar δεν είναι μόνο ένα μαγαζί να κάνει καλά cocktails, αλλά είναι όλο το πακέτο. Πλέον σε όλη την χώρα θα συναντήσεις πολύ καλά cocktail bar, υπάρχουν παντού στην χώρα μας πολλοί καλοί bartenders, που κάνουν φοβερή δουλειά και πιστέψτε με δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από το εξωτερικό. Ίσα-ίσα αυτοί έχουν να ζηλέψουν από εμάς…

Έχεις μετανιώσει, που επέλεξες αυτή τη δουλειά ή για κάτι, που έχεις κάνει λάθος σ’ αυτήν;

Βασίλης Καρίπογλου

Αυτή τη δουλειά την κάνω από μικρός.

«Με το που είδα την πρώτη καρδιά σε cappuccino, κατάλαβα αμέσως, τι θέλω να κάνω.»

Οπότε φρόντισα να εξελιχθώ σ’ αυτό. Εν γνώσει μου και από αγάπη έγινα barista και εν γνώσει μου έκανα το The Blue Cup. Όσον αφορά το The Blue Cup δεν θα άλλαζα τίποτα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι επιχειρηματικοί στόχοι; Υπάρχει κάποιο όνειρο για την επέκταση του The Blue Cup;

Έλπη Αρβανιτίδου

Εμείς θέλουμε να επεκταθούμε και είναι στα άμεσα σχέδια μας, αλλά, για να είμαι ειλικρινής περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Θέλουμε να κάνουμε και το δεύτερο και το τρίτο The blue Cup. Γίνονται συζητήσεις, για να το επεκτείνουμε με την μορφή franchise.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.