Athena-2019

ATHENA 2019

Ο ATHIOOC είναι ο πλέον δυναμικά ανερχόμενος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου. Έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών απ’ όλες τις χώρες και το σεβασμό σημαντικών κριτών παγκοσμίου βεληνεκούς. Η 4η διοργάνωσή του γίνεται στο Ναύπλιο, μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας και την πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1828 – 1833). Είναι η πρωτεύουσα της Αργολίδας, με έναν από τους πιο ιστορικούς ελαιώνες της Ελλάδας, που εκτός των αρχαιολογικών αναφορών, η ιστορικότητά του τεκμαίρεται και από τις πολλές υπεραιωνόβιες ελιές που υπάρχουν στην περιοχή.

Γιατί στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό.

Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν ως όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

Η Ελλάδα, που πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η σπουδαιότερη ελληνική ποικιλία, η κορωνέικη, καλλιεργείται πλέον και σε πολλές άλλες χώρες που επιδιώκουν την παραγωγή ελαιολάδων υψηλού επιπέδου.

Το όνειρο της διεξαγωγής ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 2016, με τη διοργάνωση του πρώτου AΤΗIOOC στην Αθήνα, τη μυθική γενέτειρα του ελαϊκού πολιτισμού.

Γιατί στο Ναύπλιο;

Το Ναύπλιο (Ανάπλι) ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1828 – 1833) .

Το Ναύπλιο  παραμένει μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας (επίσημα χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός), διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό το νεοκλασικό χαρακτήρα της. Είναι η πρωτεύουσα της Αργολίδας, με έναν από τους πιο ιστορικούς ελαιώνες της Ελλάδας. Εκτός, μάλιστα, μέσω αρχαιολογικών αναφορών, η ιστορικότητά του τεκμαίρεται και από τις πολλές υπεραιωνόβιες ελιές που υπάρχουν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, το Ναύπλιο είναι από τα κύρια λιμάνια της Πελοποννήσου, σε νησίδα του οποίου είναι χρισμένο το Μπούρτζι, ένα μικρό επισκέψιμο φρούριο. Άλλα γνωστά φρούρια (ενετικά) είναι το Παλαμήδι και η Ακροναυπλία. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η Πλατεία Συντάγματος, ενώ το όνομα Ναύπλιο, σύμφωνα με το μύθο, προέρχεται από τον ιδρυτή της πόλης, Ναύπλιος), που την ονόμασε Ναυπλία. Όντως, αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μαρτυρούν την ύπαρξη πόλης από την μυκηναϊκή περίοδο.

Σχετικά κοντά στο Ναύπλιο βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών. Ανάμεσα στα ευρήματά του είναι τα ανάκτορα του Αγαμέμνονα, τα κυκλώπεια τείχη, ο τάφος της Κλυταιμνήστρας, με τον περίφημο κυψελοειδή θόλο και η πασίγνωστη πύλη των λεόντων. Το σύμβολο, δηλαδή, της  πόλης με το σπουδαιότερο και το πλέον εύρωστο ανάκτορο της ύστερης εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα (1350 – 1200 π.Χ.). Τέλος, το θέατρο – σύμβολο της αρχαίας Επιδαύρου απέχει μόλις 43 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου.

Ο ελαιώνας της Αργολίδας

Η παρουσία της ελιάς είναι κάτι περισσότερο από έντονη σε ολόκληρη την Αργολίδα και υμνήθηκε τόσο στη μινωική όσο και στη μυκηναϊκή περίοδο. Σήμερα καλλιεργούνται 14 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, αλλά η καρδιά του ελαιώνα χτυπά στο ρυθμό της ποικιλίας μανάκι (κοθρέικη), που σε έκταση καταλαμβάνει το 70%. Δίνει ελαιόλαδα φημισμένα για το έντονο φρουτώδες, που έρχεται σε αρμονία με τη χαρακτηριστική γλυκύτητα, το διακριτικό πικάντικο χαρακτήρα και την πολυπλοκότητα των αρωμάτων τους: φύλλα και άνθη εσπεριδοειδών, πράσινα χόρτα, αγριολούλουδα, άγουρη μπανάνα και κόκκινα μούρα.

Άλλες διαδεδομένες ποικιλίες της Αργολίδας είναι το αγουρομάνακο, το γλυκομάνακο, η μεγαρίτικη, η κορωνέικη και η καλαμών. Σποραδικά συναντώνται και οι ντόπιες ποικιλίες αετονυχολιά, δαμασκηνάτη, κολυμπάδα, καρυδολιά, κουτσουρελιά, τσακώνικη και λιανομάνακο Τυρού, σε συνολικό όμως ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3%.

Δύο είναι τα ελαιόλαδα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της περιοχής: ΠΟΠ Λυγουριό-Ασκληπιείου (100% μανάκι) και ΠΟΠ Κρανίδι (100% κορωνέικη).

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.