Bartending: Ένα… όχι και τόσο ξέγνοιαστο επάγγελμα

Το bartending μπορεί να φαίνεται σαν μια διασκεδαστική, ξέγνοιαστη εργασία – πόσο αγχωτική, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία κοκτέιλ και το σερβίρισμα κρασιού στους διψασμένους επισκέπτες σας; Πολύ, σύμφωνα με την U.S. News & World Reports. Χρησιμοποιώντας τα δικά τους δεδομένα και στοιχεία από το Εγχειρίδιο Επαγγελματικού Προσωρινού Προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας της Αμερικής, η εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις πιο αγχωτικές εργασίες του 2017. Το Bartending είναι ένα από τα είκοσι δύο επαγγέλματα που μπήκε στην λίστα, μαζί με τους αναισθησιολόγους και τους αστυνομικούς.

Η συνεχής επικοινωνία με το κοινό – ειδικά ένα μεθυσμένο κοινό – μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρέπει να το κάνετε ευχάριστα και για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, χωρίς διακοπή. Όμως, το είδος του στρες που αντιμετωπίζει ένας μπάρμαν εξαρτάται πολύ από το είδος του μπαρ. Αν βρίσκεστε σε ένα καταγώγι, πρέπει να είστε και ασφάλεια εκτός από καλός οικοδεσπότης.

Η λίστα

“Πρέπει να αρνηθείτε να σερβίρεται αλκοόλ σε κάποιον και να τον έχετε να φωνάζει μπροστά στο πρόσωπό σας;”, ρωτά ο Colin Carroll, διευθυντής μπαρ στο Trifecta, ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Σε ένα φημισμένο μπαρ όπως το Trifecta, αυτό δεν συμβαίνει. Αλλά ο Carroll έχει ένα διαφορετικού είδους άγχος.

“Υπάρχουν δέκα παραγγελίες με 13 διαφορετικά κοκτέιλ και ‘Πού στο διάολο είναι το συνοδευτικό μου;’ Υπάρχει πάντα μία λίστα με πέντε έως δέκα πράγματα που πρέπει να κάνετε”, λέει ο Carroll, ο οποίος πάντα έχει μία λίστα στο κεφάλι του για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, από τα πιο σημαντικά έως τα πιο ασήμαντα. Για τον Carroll, ο οποίος έχει εμπειρία 11 χρόνων στο bartending, αυτό δημιουργεί ένα χαμηλό αλλά πάντα παρόν στρές.

Το bartending είναι επίσης πολύ κουραστικό. Ο Carroll εργάζεται 50 ώρες την εβδομάδα, το μεγαλύτερο μέρος από αυτές όρθιος. “Ειδικά καθώς γερνάτε, το σώμα σας καταπονείται”, λέει ο Carroll, 36 ετών.

Η άσκηση είναι το κλειδί για την ηρεμία σας

“Είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής επειδή είστε τόσο εξαντλημένοι”, λέει ο Carroll. “Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα”. Ο Carroll προσπαθεί να κάνει ασκήσεις, τρέξιμο και μερικά βάροι όταν ξυπνάει το πρωί. Μερικές φορές, αυτός και ο γιος του, παίζουν box μαζί στο γυμναστήριο. Μερικές φορές, κάνει ένα ωραίο, αναζωογονητικό μασάζ.

Όταν ο Andrew Almanza, επικεφαλής mixologist στο DJT στο Λας Βέγκας, έχει να αντιμετωπίσει μία ορδή πελατών, η λύση του είναι να το αντέξει χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αλλά πριν από δύο χρόνια, για να αντισταθμίσει τις απαιτήσεις της δουλειάς, άρχισε να κάνει Bikram yoga δύο ημέρες την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να έχετε κάποια ρουτίνα διαχείρισης άγχους όταν εργάζεστε σε εργασία υψηλού στρες, λέει η Melanie Greenberg, PhD, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Stress Proof Brain”. “Είτε πρόκειται για διαλογισμό, γιόγκα, τρέξιμο, περπάτημα στη φύση, δεν έχει σημασία, αρκεί μόνο να υπάρχει χαλάρωση του νευρικού σας συστήματος”, λέει η Greenberg.

“Πρέπει να πάτε από “fight or flight” σε “rest and digest”, λέει. Αν το νευρικό σας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση υπερλειτουργίας – όπως συμβαίνει όταν βρίσκεστε υπό πίεση – είναι πιο δύσκολο να έχετε υγιή πέψη. Για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, συνιστά να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

bar-stressΣτρες και φυσικοί κίνδυνοι

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιο αγχωτικές θέσεις εργασίας – οι οποίες είναι και αυτές που οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία – είναι αυτές που συνδυάζουν υψηλό επίπεδο ζήτησης με χαμηλό έλεγχο των περιστάσεων σας.

Ενώ στέκεται πίσω από το κομψό μπαρ στο Delmonico Steakhouse στο Λας Βέγκας, η Lillian Hargrove μας δείχνει το χώρο πίσω από το μπαρ – μια περιοχή πλάτους 3 μέτρων γεμάτη από γυαλιά, μπουκάλια και άλλο εξοπλισμό.

“Υπάρχει περίπου 2 μέτρα κενό μεταξύ των γοφών μου και της περιοχής όπου πηγαίνει το ποτήρι σας”, λέει η Hargrove, ενώ απλώνεται για να μας δείξει τα ακροβατικά που εκτελεί τακτικά για να σερβίρει ποτά. Αυτή η συνεχής κίνηση στο μπαρ δημιουργεί πόνο στην πλάτη, λέει η Hargrove, η οποία έχει εργαστεί σε αυτή την θέση για μια δεκαετία. Η “διπλή ράγα” – μια δεύτερη ράγα για μπουκάλια ποτών που βρίσκεται κάτω από τη “ράγα ταχύτητας” – είναι επίσης ένα από τα προβλήματα τους.

Οι μπάρμαν επανειλημμένα χτυπούν πάνω της ενώ σερβίρουν ποτά. “Έχουμε τόσους πολλούς μώλωπες στις γροθιές μας”, λέει η Hargrove. Προσθέστε σε αυτό όλο το γονάτισμα και το σκύψιμο που κάνει που κάνει και μπορείτε να δείτε γιατί είναι εξαντλημένη μέχρι το τέλος της βάρδιας της. “Μερικές φορές χρησιμοποιώ τη λαβή του μηχανήματος εσπρέσο για να ισιώσω”, λέει η Hargrove, γελώντας.

Ανατομικό… μπαρ

Η μεγάλη της επιθυμία είναι η ανακατασκευή του μπαρ από τον πρώην μπάρμαν Tobin Ellis. Ο Ellis άρχισε να σχεδιάζει μπαρ, επειδή γνώριζε από την εμπειρία του ότι όλοι οι μπάρμαν που περπατούν, σκύβουν και γενικά γέρνουν, έχουν πολλούς σωματικούς πόνους λόγο αυτού. Το μπαρ του Ellis, το οποίο κέρδισε το βραβείο Good Design Award το 2015, βρίσκεται σε πολλά από τα κορυφαία κοκτέιλ μπαρ της χώρας.

“Οι bartenders καριέρας γνωρίζουν ότι σε κάποιο σημείο πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν μια σειρά επαναλαμβανόμενων τραυματισμών λόγω άγχους, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων προβλημάτων στην πλάτη, τραυματισμών με περιστροφικές μανσέτες, καρπιαίου σωλήνα και πλευρικής επιζυδαλίτιδας”, λέει ο Ellis. Τα περισσότερα μπαρ σχεδιάζονται από αρχιτέκτονες ή σχεδιαστές, οι οποίοι συνήθως αγνοούν τις μοναδικές φυσικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας μπάρμαν.

Προσθέστε σε αυτό ότι οι περισσότεροι εξοπλισμοί μπαρ δεν έχουν επανασχεδιαστεί από τη δεκαετία του 1950 και έχετε μια συνταγή για μώλωπες, γρατζουνιές, και πόνο στα πόδια, την πλάτη και τα χέρια. “Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που συνιστά η Υπηρεσία Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας σε αυτό που αποκαλούν “ουδέτερη θέση εργασίας””, εξηγεί ο Ellis.

Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας σας; Η Greenberg συνιστά διατάσεις γιόγκα όταν φτάσετε στο σπίτι τη νύχτα. Το Legs-up-the-wall pose  είναι μια ιδανική αποκαταστατική στάση για τους ανθρώπους που εργάζονται όρθιοι.

Πως να μειώσετε το στρες της στιγμής

Όταν πρόκειται για το επί τόπου άγχος της ύπαρξης πολλών πελατών μπροστά σας όλη την ώρα, οι Greenberg και Hargrove έχουν μερικές στρατηγικές που μπορούμε όλοι να δανειστούμε.

“Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αγχωμένοι, γειώστε τον εαυτό σας. Νιώστε τα πόδια σας στο έδαφος. Παρατηρήστε το σώμα σας. Επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Πάρτε βαθιές ανάσες”, λέει η Greenberg. Επιπλέον, εάν ένας πελάτης είναι αγενής σε σας, μην αντιδράτε και μην το λαμβάνετε προσωπικά. “Μπορεί να είναι το αλκοόλ που μιλάει”.

Η Hargrove, που αγαπά να είναι μπάρμαν, έχει το δικό της τρόπο αντιμετώπισης του σπάνιου δύσκολου πελάτη. “Συνεχίζω να χαμογελάω”, λέει η Hargrove. “Είναι κάπως δύσκολο να φωνάξεις σε κάποιον που είναι χαμογελαστός.”

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩnbcnews.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.