Ο Βασίλης Σταθόπουλος, εκτός από ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών,  έχει μια  πολύχρονη εμπειρία στα desks των bar & club, σε μεγάλα parties, events, promotions κ.α., ενώ παράλληλα  διατηρεί και το δικό του Ραδιοφωνικό σταθμό μέσω Internet:  http://funkymusic.listen2myshow.com

Απαντά στο Simposio.news.

Εργάζεστε πολλά χρόνια ως dj και ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Ποια είναι τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα αυτών των δραστηριοτήτων;

Βασικά είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός, υποθέτεις ότι έχεις ένα κοινό συντονισμένο στον ρ/φ σταθμό και υποθέτεις, πάντα, ότι οι μουσικές που παίζεις “κρατούν” το κοινό στη συχνότητα. Επειδή δεν γνωρίζεις ποιος ακούει ραδιόφωνο ή πού ακριβώς παίζει η μουσική σου, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τις δικές σου επιλογές και να “ξεφύγει” το πρόγραμμα. Μεγάλο ρόλο παίζει η εποχή και ο καιρός για να μπορείς να συντονιστείς ανάλογα. Θα έλεγα ότι το ραδιόφωνο είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία.

Ως dj έχεις μια αμεσότητα με το κοινό και μπορείς πάρα πολύ εύκολα να προσανατολιστείς στις μουσικές που θα διαλέξεις, αρκεί βέβαια να υποστηρίζεται και από το κατάστημα.

Θα έλεγα ότι είναι πλεονέκτημα και απίστευτη εμπειρία να μπορείς να κάνεις και τα δυο πράγματα εάν σου δοθεί η ευκαιρία.

Είστε της άποψης πως ένας επαγγελματίας dj πρέπει να εξειδικεύεται σε ένα είδος μουσικής ή να προσαρμόζεται ανάλογα με το κοινό του;

Πιστεύω πως ένας dj πρέπει να έχει ακούσματα από πάρα πολλά είδη μουσικής και σιγά σιγά να προσαρμοστεί σ’ αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Η γνώση της μουσικής δεν πρέπει να σταματάει σε ένα είδος μόνο.

Θεωρείτε πως μπορεί ένας dj  να δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε εντελώς διαφορετικούς χώρους όπως από γαμήλιες τελετές, parties, έως μεγάλα clubs, festival, κ. α., ή πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χώρο και στυλ στην καριέρα του;

Εδώ έρχομαι να συμπληρώσω την πιο πάνω απάντηση. Υπάρχουν άτομα που μπορούν να τα καταφέρουν σε διάφορα είδη μουσικής και παιξίματος, αλλά αυτό προϋποθέτει γνώση της μουσικής και του κοινού.

Ο επιτυχημένος dj πρέπει να λειτουργεί περισσότερο ως καλλιτέχνης ή ως επαγγελματίας και γιατί;

Το ένα πρέπει να συμβαδίζει με το άλλο. Υπάρχει ένα καλλιτεχνικό μέρος της έκφρασης του dj αλλά δεν μπορεί να απομονωθεί παραμελώντας την επιχειρηματικότητα του χώρου γιατί από αυτό εξαρτάται όλο το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης.

Όταν υπήρξα επιχειρηματίας με δικό μου κατάστημα είχα dj’s και δεν έπαιζα ο ίδιος, γιατί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τα δικά σου θέλω.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή  που ζήσατε εν ώρα εργασίας;

Δεν θα ήθελα να την περιγράψω ολόκληρη, αλλά ήταν πραγματικά δύσκολη στιγμή όταν σχεδόν απειλήθηκα να αλλάξω τη μουσική που έπαιζα, για το χατίρι μερικών θαμώνων. Τραβηγμένο αλλά αληθινό!

Ποια  θεωρείτε πως είναι τα δυο σημαντικότερα και συχνότερα  λάθη που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των bars και των restaurant-bars;

Το πρώτο και σοβαρότερο ίσως λάθος είναι η ταυτότητα των καταστημάτων.

Στήνονται καταστήματα με πάρα πολύ καλό γούστο και πολλά χρήματα και στο τέλος δεν προσδιορίζεται τι ακριβώς εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος χώρος.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η προσωπική επέμβαση του επιχειρηματία στη μουσική και το πρόγραμμα. Στις πλείστες των περιπτώσεων είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που κατακρεουργεί την ίδια του την επιχείρηση βάζοντας μπροστά τα δικά του θέλω και φυσικά τις περισσότερες φορές ο dj καταλήγει χωρίς δουλειά και ο επιχειρηματίας χωρίς “μαγαζί”.

Υπάρχει  ανταγωνισμός στο επάγγελμα;

Από τα χρόνια εμπειρίας που έχω, μπορώ να πω πως υπάρχει ανταγωνιστικότητα αλλά είναι εποικοδομητική. Ανταλλάσσονται απόψεις, ιδέες, μουσικές. Άλλωστε όσο υπάρχει ανταγωνιστικότητα γινόμαστε καλύτεροι και στη ζωή και στην επαγγελματικότητα μας.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο όσον αφορά το μουσικό μέλλον;

Με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται σημαντικά η ποιότητα και η παραγωγή των μουσικών κομματιών. Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι πολύ δύσκολο να γραφτούν νέα εντυπωσιακά κομμάτια που αφήνουν εποχή όπως παλαιοτέρα. Ακούμε συνεχώς διασκευασμένα παλιά κομμάτια και ελάχιστα εμπνευσμένα και διαχρονικά.

Θεωρείτε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές – συμπεριφορές στον τρόπο διασκέδασης των bar και club της Αθήνας, σε σχέση με τα νησιά ή τις άλλες πόλεις της Ελλάδας;

Φυσικά..!!! Ο κάθε τόπος έχει την δική του κουλτούρα και τρόπο διαβίωσης. Επίσης αλλάζει η διάθεση του κάθε ανθρώπου που μετακινείται είτε για διακοπές είτε για δουλεία, οπότε η διάθεση για διαφορετική διασκέδαση γίνεται αναγκαστικά προσαρμοσμένη στα πλαίσια του τόπου που βρίσκεσαι. Άλλωστε είναι και ο λόγος που στις διακοπές είμαστε τελείως διαφορετικοί από την καθημερινότητα μας, ειδικά στο θέμα της διασκέδασης μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.