Ο σεφ Paul Bocuse δημιούργησε το 1987 τον Διεθνή Διαγωνισμό Γαστρονομίας Bocuse d’Or, προκειμένου να διευρύνει την κατανόηση του κοινού για την εξαιρετική αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά, την πρακτική και την ακρίβεια που απαιτούνται για την εκτέλεση συνταγών gourmet. Ο διαγωνισμός Bocuse d’Or είναι ο πιο αυστηρός μαγειρικός διαγωνισμός στον κόσμο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στη Λυών της Γαλλίας. Είκοσι τέσσερις χώρες επιλέγονται για να ανταγωνιστούν και η ομάδα της κάθε χώρας αποτελείται από έναν chef και έναν commis chef.
Κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της πέντε ώρες και τριάντα λεπτά για να δημιουργήσει δύο πολύπλοκα πιάτα, ένα γύρω από θαλασσινά και ένα με κρέας, το καθένα συνοδευόμενο από τρεις γαρνιτούρες. Οι πιατέλες παρουσιάζονται σε είκοσι τέσσερις κριτές, καθένας από τους οποίους είναι από τους πιο αξιόλογους σεφ στη δική του χώρα. Οι κριτές αξιολογούν τη συνολική αρμονία των γεύσεων στο πιάτο, την παρουσίαση της πιατέλας, τις τεχνικές και την αποτελεσματικότητα με την οποία εργάζονται οι ομάδες.
Η ένταση και ο ενθουσιασμός των θεατών είναι μοναδικά. Χιλιάδες οπαδοί έρχονται για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και τους δίνονται θέσεις μπροστά από το περίπτερο της χώρας που υποστηρίζουν, κουνώντας σημαίες, τραγουδώντας εθνικά τραγούδια και παρέχοντας γενική ενθάρρυνση. Το επίπεδο θορύβου στην αρένα αυξάνεται καθώς οι υποψήφιοι αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις παρουσιάσεις τους στους κριτές. Εκατοντάδες διεθνείς δημοσιογράφοι γεμίζουν τα πέριξ της αρένας, μεταδίδοντας τον διαγωνισμό ζωντανά σε όλο τον κόσμο.
Την ημέρα που ακολουθεί τον διαγωνισμό, ο Chef Bocuse σερβίρει πρωινό στο εστιατόριο του 3 αστέρων Michelin στο Collonges, το οποίο περιλαμβάνει μια τελετή για να τιμήσει τις τρεις πρώτες ομάδες εγκαθιστώντας μια πλάκα χαραγμένη με τα ονόματα και τις χώρες τους στον μπροστινό διάδρομο στο εστιατόριο.
Το 2017, η ομάδα των ΗΠΑ κέρδισε χρυσό για πρώτη φορά στο Bocuse d’Or, ένα ιστορικό επίτευγμα για τον διαγωνισμό αφού είναι η πρώτη φορά που μία χώρα εκτός Ευρώπης έχει κερδίσει το χρυσό σε αυτό τον διαγωνισμό.
Υπάρχουν εκδηλώσεις επιλογής που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο για να καθοριστεί ποιες χώρες τελικά θα συναγωνιστούν στο διάσημο Bocuse d’Or Finale στη Λυών της Γαλλίας. Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν 60 χώρες που αγωνίζονται να γίνουν ένας από τους 24 φιναλίστ.
Κάθε σεφ και ο βοηθός του (που αναφέρεται ως Commis) εκπαιδεύονται για 3 μήνες για να προετοιμάσουν μια πιατέλα με κρέας και μια με ψάρια μέσα σε 4 ώρες και 35 λεπτά Κάθε chef είναι βοηθούμενος από ένα commis (προφέρεται «kō-mee»), μια κατώτερη ή μαθητευόμενη θέση σεφ που τους προσφέρει μια ανεκτίμητη ευκαιρία για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να μάθουν νέες τεχνικές και να αποκτήσουν εμπειρία στην κουζίνα. Το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης τους συμβαίνει στη δουλειά, έτσι ένας commis πρέπει να είναι σε θέση να κάνει πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα και να χειρίζεται ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής πίεσης. Ο commis πρέπει επίσης να εκτελεί πολλά βασικά καθήκοντα προετοιμασίας και οργάνωσης τροφίμων στην κουζίνα. Ακόμη και τα πιο φαινομενικά κουραστικά ή βαρετά καθήκοντα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της κουζίνας.
Παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του Bocuse d’Or, 24 ομάδες ανταγωνίζονται για 2 ημέρες για να προετοιμάσουν μια πιατέλα με κρέας και μια ψαριών. Ο πρόεδρος της κάθε ομάδας είναι μέλος της κριτικής επιτροπής (12 για να κρίνουν τα πιάτα κρέατος και 12 για να κρίνουν τα πιάτα ψαριών). Κάθε ομάδα αξιολογείται με βάση την παρουσίαση, τη γεύση και την οργάνωση της κουζίνας της.