Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, παγκόσμιος κριτής αλλά και ο εκπαιδευτής που αναδεικνύει πρωταθλητές.
Ο ιδιοκτήτης του The Underdog απαντά στις ερωτήσεις του simposio.news[/cq_vc_imagewitharrow]
Ποια ήταν η πορεία για να γίνεις ένας επιτυχημένος προπονητής αλλά και κριτής των Baristi;
Ξεκίνησα ως barista και μέσα από τους διαγωνισμούς που έμαθα ότι γίνονται, αρχικά προσπάθησα να κερδίσω γνώσεις. Ποτέ δεν είχα αυτοσκοπό τη νίκη. Όμως, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις καλά, οι διακρίσεις έρχονται. Έτσι, το 2007 κέρδισα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα barista και το 2008 κέρδισα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα coffee in good spirits. Στη πορεία, αποφάσισα να μην διαγωνιστώ ξανά και να επενδύσω στην ανάδειξη νέων barista που θα βοηθούσαν την αγορά του specialty να αναπτυχθεί περισσότερο. Το αποτέλεσμα, 12 Πανελλήνιοι πρωταθλητές έχουν εκπαιδευτεί από εμένα και σήμερα είναι κάποιοι από αυτούς σημαντικές προσωπικότητες στην αγορά μας. Παράλληλα, για να γίνω καλύτερος trainer έπρεπε να γνωρίζω τους Κανόνες κάθε διαγωνισμού άρτια, οπότε διάβασα και έδωσα εξετάσεις και είμαι Πιστοποιημένος κριτής στους παρακάτω Παγκόσμιους διαγωνισμούς: Coffee in Good Spirits – Latte Art – Barista – Brewers και εδώ και λίγους μήνες είμαι και Representative του World Coffee Events.
Θεωρείς πως οι διαγωνιζόμενοι των coffee events είναι σε καλό και ανοδικό επίπεδο;
Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κάθε χρόνο ένας Έλληνας κερδίζει κάποιον από τους Παγκόσμιους διαγωνισμούς που σας ανέφερα πιο πάνω. Επομένως, σίγουρα ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ κάποιων εταιρειών καφέ και barista trainer στην Ελλάδα, έχει ως τελικό αποτέλεσμα να ανεβαίνει συνεχώς το επίπεδο.
Έχεις εκπαιδεύσει τον παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2015 στο Coffee in Good Spirits Γιώργο Κουστούμπαρδη και φέτος τον παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2016 Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Πως έχεις καταφέρει να φέρεις στην ομάδα του Underdog τόσο μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις, ειδικά 2 χρονιές σερί;
Σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας ενός trainer είναι η μεταδοτικότητα και οι εμπειρίες από την περίοδο που ήταν διαγωνιζόμενος. Με αυτά τα δυο «όπλα» μπορείς να μάθεις στον barista που προπονείς πως να αποφύγει τα λάθη που είχες κάνει εσύ στο παρελθόν και φυσικά να τον διδάξεις νέες τεχνικές με σκοπό τη νίκη. Επομένως, αρχικά με το Γιώργο και στη συνέχεια με το Μιχάλη, αυτό κατάφερα. Να είναι και οι δυο καλύτεροι από εμένα και μεταξύ τους προκειμένου
να πετύχουμε τον στόχο που σε πολλούς ήταν ακατόρθωτο: Το να κερδίσουμε 2 χρονιές σερί το παγκόσμιο πρωτάθλημα!
Μιχαλης Δημητρακοπουλος
[/hotspotitem]
[hotspotitem]
Τασος Δεληχρηστος
[/hotspotitem]
[hotspotitem]
Γιωργος Κουστουμπαρδης
[/hotspotitem][/cq_vc_hotspot]
Αν έρθει στη σχολή σας ένας αρχάριος, σε πόσο χρονικό διάστημα θα τον έχεις εκπαιδεύσει κάνοντάς τον έναν αξιοπρεπή Barista;
Τα σεμινάρια μας είναι χωρισμένα σε κατηγορίες. Κάτι σαν τους διαγωνισμούς. Και αυτό γιατί θέλουμε να διδάσκουμε εξειδικευμένη γνώση και όχι περιληπτική. Επομένως, αν κάποιος παρακολουθήσει όλα μας τα σεμινάρια, θα χρειαστεί περίπου 10-15 μέρες (συνολικά), οι οποίες δεν είναι διαδοχικές αλλά σπαστές. Μετά από αυτές τις 15 μέρες, θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο σαν barista και απλά θα χρειαστεί πρακτική τριβή σε όσα διδάχθηκε για να γίνει πιο ολοκληρωμένος barista. Σε αυτό το σημείο να σημειώσω, ότι όποιος μαθητής μας ψάχνει εργασία, προσπαθούμε μέσα από τις σχέσεις που έχουμε με άλλα καταστήματα, να του βρούμε εργασία σε μαγαζί που έχει ανάγκη κάποιον άνθρωπο εκείνη τη περίοδο.
Το Latte Art πόσο δύσκολο είναι και πόσο απαραίτητο για ένα καλό barista;
Το latte art είναι ένα μέσο για να έρθει ο barista γρήγορα πιο κοντά με το μέσο καταναλωτή και να αναπτύξει μαζί του μια σχέση που στη πορεία θα τον κάνει να στραφεί στο ποιοτικό καφέ και να κατανοήσει ότι αυτό που πίνει δεν είναι απλά ένα καλοσχεδιασμένο cappuccino. Όσοι barista αντιμετωπίζουν το latte art καθαρά σαν μέσο εντυπωσιασμού και δεν ενδιαφέρονται για τη γεύση ή τη ποιότητα του ροφήματος που σερβίρουν, συγχωρέστε με για την έκφραση, είναι απλώς «ζογκλέρ» του καφέ και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια στη καριέρα τους ως barista.
Ένας καλός χειριστής μιας καλής μηχανής, έχοντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορεί να είναι Barista;
Ο barista είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη ποιότητα των ροφημάτων που σερβίρει, είναι υπεύθυνος για την σωστή εξυπηρέτηση όσων σερβίρει μπροστά του αλλά και αυτός που θα πρέπει να κοιτάει κάθε τραπέζι αν έχει καταναλώσει τα ροφήματα που παράγει και σε περίπτωση που δεν αρέσει κάποιο από αυτά, να ενδιαφερθεί να μάθει το γιατί και να βελτιωθεί. Είναι ο chef του καφέ και θα πρέπει να έχει σφαιρικές και επί της ουσίας γνώσεις για το καφέ σαν προϊόν και σαν ρόφημα.
Δεν είναι barista ο οδηγός της μηχανής. Ο barista είναι χειριστής της ποιότητας του καφέ!
Στο δικό σου cafe με ποια κριτήρια θα προσλάμβανες ένα barista;
Ένα σημαντικό και μόνο: το χαρακτήρα.
Ο άνθρωπος που πραγματικά αγαπάει αυτό που κάνει, δεν έχει ανάγκη να αναδείξει το εγώ του, αλλά ούτε και να αποδείξει τις γνώσεις του με μεγάλα λόγια ή διπλώματα. Και φυσικά, να μην έχει αυτοσκοπό το να διαγωνιστεί.
Υπάρχουν πολλοί «barista» στην αγορά μας, αλλά πραγματικοί λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο μας χεριών!
Αναγνωρίζει ο κόσμος την καλή ποιότητα και την σωστή παρασκευή του καφέ;
Φυσικά και την αναγνωρίζει. Πλέον με τη τιμή που έχει φτάσει και θα φτάσει ο καφές, ο πελάτης έχει γίνει πιο απαιτητικός. Φυσικά έχει βοηθήσει σε αυτό η γενική εξέλιξη και διάδοση της ποιότητας του καφέ, του κρασιού και ποτού αλλά και του φαγητού. Όσοι ασχολούνται με τους συγκεκριμένους κλάδους, είναι πελάτες ο ένας του άλλου και φυσικά έχουν εκπαιδεύσει ο κάθε ένας ξεχωριστά τους φίλους τους, όπου πλέον έχει γίνει ο αριθμός τεράστιος και τα καλά και ποιοτικά μαγαζιά ελάχιστα.
Ένας καφές που σερβίρεται στο μαγαζί σε σχέση με τον καφέ to go έχει διαφορά;
Αν έχεις επιλέξει σωστά “σκεύη to go”, όχι. Αν η επιλογή τους έχει γίνει με βάση το να έχεις ένα κωδικό για οικονομία ή χαμηλής ποιότητας υλικό, τότε είναι τεράστια η διαφορά! Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και όταν καταναλώνουμε το ρόφημά μας στη καφετέρια, ο χρόνος είναι αρκετός που καθόμαστε οπότε δεν είναι δικαιολογία ότι σε ένα ρόφημα to go οι συνθήκες επηρεάζουν το ρόφημα. Και απόδειξη τα πολλά καταστήματα to go σε πλέον εξελιγμένες αγορές στο καφέ, όπως η Αμερική και η Αυστραλία.
Εκτός του καφέ πιο ρόφημα έχει μεγαλύτερη ζήτηση;
Στατιστικά η σοκολάτα. Και αυτό γιατί είναι ένα ρόφημα που χαρίζει απόλαυση σχεδόν σε κάθε ηλικία και αν εξαιρέσεις τη ζάχαρη δεν έχει κάποιο συστατικό που να την κάνει μη εύκολη στη κατανάλωση.
Ποιο καφέ θεωρείς κορυφαίο;
Μου αρέσουν πολύ οι καφέδες από την Αιθιοπία εξαιτίας των αρωμάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Φυσικά κορυφαία ποικιλία είναι η Gesha αλλά η τιμή της την κάνει απαγορευτική για καθημερινή χρήση.
Είναι λες και πίνεις ένα μπουκέτο λουλουδιών μέσα σε μια κούπα καφέ.