Ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο στους Δελφούς- Στον τρίτο διεθνή διαγωνισμό

Με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από 12 χώρες διοργανώνεται από τις 26 έως και 28 Μαρτίου 2018 στους Δελφούς ο 3ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition».

elaiolado

Μετά την επιτυχημένη, πρώτη διοργάνωση  από τη Vinetum στην Αθήνα το 2016, ο AΤΗIOOC διεξήχθη πέρσι στη Μεσσηνία με 295 συμμετοχές από 11 χώρες και απένειμε 175 μετάλλια. Φέτος, ο AΤΗIOOC 2018 αναμένεται ακόμα πιο φιλόδοξος και δυναμικός, με συμμετοχές που θα ξεπεράσουν τα 300 δείγματα απ’ όλες τις σημαντικές ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η 02/03/2018.

Ο διαγωνισμός Athena θεωρείται ένας από τους πιο έγκριτους και πλέον δυναμικά ανερχόμενους διαγωνισμούς της διεθνούς ελαϊκής σκηνής. Η σοβαρή οργάνωση σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής, έχουν εξασφαλίσει στο διαγωνισμό αξιοπιστία και διεθνή αναγνώριση, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε αυτόν πολλά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αλλάζει τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού ελαιώνα. Οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου ενώ σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περίφημο «Δελφικό Τοπίο» περιλαμβάνει 55.000 στρέμματα ελαιώνα με πάνω από ένα εκατ. ελαιόδεντρα. Στην περιοχή δεσπόζει η ποικιλία ελιάς «Άμφισσα», μία από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες, η οποία αξιοποιείται τελευταία αποτελεσματικά και στην παραγωγή ελαιολάδου.

Ο «Αthena International Olive Oil Competition» ξεκίνησε το 2016 στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου.

Είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία έξτρα παρθένο και, φυσικά, η χώρα που ανέδειξε την πολιτισμική διάσταση του ελαιολάδου και που ενδεχομένως εξημέρωσε την ελιά.

Ωστόσο το ελληνικό λάδι δεν έχει ακόμα κερδίσει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλλει στην αναγνώριση αυτή, όντας διεθνής, δηλαδή με ξένες συμμετοχές που ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δειγμάτων και ξένους κριτές που συναποτελούν τα 2/3 της κριτικής επιτροπής.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.