Η interior designer κα Αθηνά Παπαβασιλείου απαντά στο Simposio.news:

Οι περισσότεροι επαγγελματίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αισθητική του χώρου ή στη λειτουργικότητα του;

Καλό θα ήταν να δίνουν εξίσου μεγάλη βαρύτητα και στα δύο. Η ισορροπημένη συμπόρευση της αισθητικής με τη λειτουργικότητα  ενός επαγγελματικού χώρου, αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συμπληρωματικό ζεύγος εργονομίας και οπτικών αισθήσεων που συντελούν ισότιμα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και θέτουν από κοινού στέρεες βάσης επιτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του χώρου πρέπει να λάβει υπόψη του σε περίπτωση που θα κινηθεί μόνος του χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια από κάποιο γραφείο μελετών:

  • Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια. Ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος του καταστήματος οφείλει να προσφέρει μια ευχάριστη, φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα. Η μελέτη φωτισμού, η κατάλληλη επιλογή δομικών στοιχείων, επίπλων κ.α. συντελούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Η διάταξη των επίπλων, και η χωροθέτηση των διαφόρων λειτουργικών μονάδων, βοηθητικών χώρων κτλ. θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ομαλή μετακίνηση και διέλευση των εργαζομένων και των πελατών με ευκολία πρόσβασης σε όλους τους χώρους, παρέχοντας έτσι ένα κλήμα ομαλότητας και ηρεμίας τόσο στους πελάτες, όσο και στους εργαζόμενους του χώρου.

Η διακόσμηση και γενικά όλο το περιβάλλον καθορίζουν την εικόνα που εκπέμπει ένα μαγαζί. Πόσο σημαντικό είναι το marketing σ αυτό ;

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις….

Η διακόσμηση του χώρου είναι εκείνη που θα καθορΙσει την εταιρική ταυτότητα του καταστήματος.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για έναν πετυχημένο σχεδιασμό επαγγελματικού χώρου είναι ο επιχειρηματίας να έχει ένα ξεκάθαρο business plan και να γνωρίζει εξαρχής το είδος της επιχείρησης που θέλει να δημιουργήσει, καθώς και την ομάδα πελατών που θέλει να προσεγγίσει (πχ. Κατάστημα Ταχυφαγείο κοντά σε πανεπιστήμιο που απευθύνεται μόνο σε νέους ).

Το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθεί σε ένα εξειδικευμένο γραφείο μελετών έτσι ώστε μελετητής και επιχειρηματίας από κοινού να δομήσουν μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα.

Πιστεύετε ότι ο κλάδος της εστίασης και γενικότερα της διασκέδασης παράγει και πολιτισμό ή κάποια καλλιτεχνική κουλτούρα;

Πιστεύω ότι έτσι θα έπρεπε να είναι.

Η κουλτούρα ενός λαού έχει να κάνει και με τις διατροφικές του συνήθειες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τους ειδικούς ως η κορυφαία. Ας μην ξεχνάμε οι λαοί της μεσογείου όπως η Ιταλία και κυρίως η αρχαία Ελλάδα, εκτός το ότι παρήγαγε τεράστια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μας δίδαξε και το ευ ζην που συνδέεται με τον οίνο, τη διατροφή, αλλά και τη φιλοσοφία.

Το ποτό και το φαγητό δεν είναι  βιολογική ανάγκη μόνο, αλλά είναι ένα είδος τελετουργίας στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η ανθρώπινη επικοινωνία, η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων.

Τηρείται από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ο σχεδιασμός προδιαγραφών νόμου;

Βέβαια!! Ο επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης  ακολουθεί τις σχετικές διατάξεις όπως ορίζεται στο ΦΕΚ.

 Σε ποιους τομείς προσπαθούν συνήθως να ρίξουν το κόστος οι επιχειρηματίες;

Παντού!!! Λογικό δεν είναι;

Ωστόσο κάθε επιχειρηματίας που αγωνίζεται για την επιτυχία της επιχείρησης του, θα θελήσει να πετύχει την χρυσή τομή στη σχέση ποιότητας και κόστους.

Πόσες είναι οι πιθανότητες να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου ή ο προϋπολογισμός του κόστους ;

Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων ο επιχειρηματίας θα πρέπει να απευθυνθεί σε οργανωμένο και εξειδικευμένο γραφείο μελέτης και κατασκευής.  Για να αποφευχθεί η υπέρβαση του οικονομικού προϋπολογισμού, η κατασκευή του χώρου πρέπει να γίνει βάση αναλυτικού και λεπτομερούς  σχεδιασμού, όπου εκ των προτέρων έχουν κοστολογηθεί τα πάντα, από την δομική κατασκευή του χώρου  μέχρι και τον εξοπλισμό, τα έπιπλα κτλ.

 Η αρχιτεκτονική σχεδίαση σε ποιο βαθμό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός επαγγελματικού χώρου;

Όπως είπα και νωρίτερα, η εικόνα και η εργονομία του καταστήματος είναι η αρχή του παντός!

Η σωστή αρχιτεκτονική σχεδίαση ενός χώρου αποτελεί το εφαλτήριο για την προσέγγιση πελατών. Ωστόσο για την επιτυχία μιας επιχείρησης  δεν αρκεί μόνο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός. Το χρυσό τετράπτυχο της επιτυχίας είναι:

  • Η ατμόσφαιρα του χώρου (αρχιτεκτονική και διακόσμηση)
  • Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ( κατάλληλο προσωπικό κ.α)
  • Η υψηλή και σταθερή ποιότητα των αγαθών (πχ. νόστιμο φαγητό, εκλεκτό κρασί )
  • Το κόστος

Κατά πόσο πρέπει να επηρεάζουν οι νέες τάσεις της μόδας και του design την κατασκευή και την διαμόρφωση των εστιατορίων;

Οι τάσης της μόδας, οι πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες διακόσμησης  είναι τα απαραίτητα συστατικά για να δημιουργήσουν έναν οικείο, ευχάριστο και ελκυστικό χώρο με σύγχρονη οπτική. Οι πελάτες αναζητούν διαρκώς νέες γευστικές και οπτικές εμπειρίες. Το εκλεκτό κρασί, το γευστικό φαγητό σε έναν ξεχωριστό χώρο που συνδυάζονται και με την κατάλληλη παρέα αποτελούν μία ευχάριστη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη τους για πάντα.

Ισχύει το ίδιο για τα Cafe ή τα Bars;

Ασφαλώς και με το παραπάνω!!!

Πιστεύετε πως υπάρχουν υλικά κατασκευής τα οποία βοηθούν στα λειτουργικά θέματα των χώρων εστίασης; Και αν ναι ποια είναι αυτά;

Και βέβαια!!! Υπάρχει πληθώρα υλικών που εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

Εντελώς συνοπτικά:

θα πρέπει να γίνει η χρήση πιστοποιημένων υλικών που είναι κατάλληλα για χώρους εστίασης.

Στον χώρο της κουζίνας και του παρασκευαστηρίου τα υλικά θα πρέπει ναι είναι  στεγανά, μη απορροφητικά και μη τοξικά, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα. Κάποια από τα ενδεδειγμένα υλικά είναι τα στιλπνά πλακάκια, το corian, οι inox επιφάνειες.

Στο wc μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο δάπεδο, πχ. γυαλιστερό πλακάκι είναι απαγορευτικό (κίνδυνος ατυχήματος).

Τα υλικά επίστρωσης δαπέδων του καταστήματος μπορεί να είναι πλακάκια, laminate κ.α με την προϋπόθεση ότι η κατηγορία των υλικών θα είναι για βαριά επαγγελματική χρήση.

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων όσον αφορά την διαμόρφωση του χώρου;

Τα λάθη μπορεί να είναι ελάχιστα έως πολύ μεγάλα, εξαρτάται από τον τρόπο και τους συνεργάτες που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης για την υλοποίηση του εγχειρήματος του.

Σε λίγες, ευτυχώς, περιπτώσεις ορισμένοι ιδιοκτήτες πέφτουν στην παγίδα να διαμορφώσουν και να διακοσμήσουν μόνοι τους το κατάστημά τους ή ακόμη χειρότερα να ζητήσουν την βοήθεια  κάποιου ερασιτέχνη διακοσμητή πιστεύοντας ότι έτσι θα γλυτώσουν χρήματα, ωστόσο πολύ γρήγορα θα φανούν τα προβλήματα.

 Ποια θα ήταν η πρώτη συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο υποψήφιο επιχειρηματία εστίασης;

1+3 συμβουλές..

  • Να διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο και να μην ποντάρει μόνο σε δάνειο ή επιδότηση
  • Να έχει ξεκάθαρο και αναλυτικό business plan
  • Να κάνει σχολαστική έρευνα για τον τόπο του καταστήματος που θα επιλέξει.

Να απευθυνθεί σε επαγγελματίες μελετητές χώρων.

Συνέντευξη

Αθηνά Παπαβασιλείου

Αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων –  Interior Designer

Υπεύθυνη της εταιρίας Γραμμική α

athina-papavasileiou

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.