Μιχάλης Δημητρακόπουλος barista
Είναι παγκοσμίως από τους καλύτερους baristi και αυτό το αποδεικνύει η πρώτη θέση, που κέρδισε στο πανελλήνιο(2016) και παγκόσμιο πρωτάθλημα 2016 της SCAE στη Σαγκάη, αλλά και το μεγάλο πάθος του για τον καφέ.
Ο ενθουσιασμός, η όρεξη και η αφοσίωση για την παρασκευή ποιοτικού καφέ οδήγησε τον πατρινό Μιχάλη Δημητρακόπουλο να ενταχθεί στην ομάδα του The Underdog, το οποίο γεννάει πρωταθλητές.

Έχεις κερδίσει παγκόσμιες διακρίσεις και μάλιστα πρωτιές. Τί ήταν αυτό, που σ’ έκανε ικανότερο και σε ξεχώρισε από τους υπόλοιπους;
Για την ακρίβεια έχω κερδίσει το διαγωνισμό καφέ και αλκοόλ(coffee in good spirits) στους παγκόσμιους διαγωνισμούς των baristi. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ, πως η ικανότητα είναι κάτι υποκειμενικό. Ικανοί είμαστε όλοι! Το θέμα είναι, κατά πόσο θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και μέχρι που θα φτάναμε τα όρια του εαυτού μας, ώστε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μας. Συνεπώς δεν θεωρώ, ότι είχα κάτι διαφορετικό σαν άνθρωπος, απλά θέληση, καλή ομάδα the Underdog, καλό προπονητή, τον Τάσο Δεληχρήστο και πολλές – πολλές ώρες προπόνησης και προετοιμασίας.
Τί σε εξιτάρει περισσότερο στη δουλειά σου;
Αυτό, που είναι υπέροχο στον κόσμο του καφέ, που επέλεξα και ως επάγγελμα, είναι, πως δεν υπάρχει ποτέ τέρμα στη γνώση, στους πειραματισμούς και στην σταδιακή εξέλιξη-εμπειρία, που αποκτάς καθημερινά!
Μπορεί κάποιος να γίνει καλός barista αυτοδιδασκόμενος;
Μην ξεχνάμε, πως όλα ξεκίνησαν από αυτοδίδακτους ανθρώπους πάνω σε αυτόν τον κλάδο που χρόνο με το χρόνο βελτιώθηκαν. Το θέμα είναι, να είσαι δεκτικός, υπομονετικός και να ενημερώνεσαι συνέχεια, είτε από βιβλία είτε από ίντερνετ ή σεμινάρια. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός να πειραματίζεται και να δοκιμάζει. Απλά θεωρώ, πως υπάρχουν τόσα σεμινάρια, που μπορούν να σε βοηθήσουν, εκεί, που υπό άλλες συνθήκες θα σπαταλούσες μέρες ή και εβδομάδες μέχρι να καταλάβεις, τι γίνεται.
Έχει ταβάνι η εξερεύνηση των καφέδων;
Το μαγικό σε αυτόν τον κλάδο είναι, πως καθημερινά βρίσκουμε και κάτι καινούριο, για να ασχοληθούμε.
Όλα ξεκινούν από τη φάρμα και καταλήγουν στην κούπα μας
Με λίγα λόγια σκεφτείτε, σε πόσα διαφορετικά κομμάτια αυτής της αλυσίδας μπορούμε να πειραματιστούμε, μέχρις ότου πάρουμε το τέλειο αποτέλεσμα!
Ποιο είναι το ποσοστό των καταστημάτων στην Ελλάδα που προσφέρει ποιοτικό καφέ;
Ποιοτικό καφέ, δυστυχώς, λίγα μαγαζιά… αυτό, που με κάνει πραγματικά χαρούμενο, είναι το ποσοστό των baristi και των ιδιοκτητών, που ξεκινούν να κάνουν σεμινάρια και προσπαθούν να μάθουν, πως πραγματικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του καφέ στο κατάστημά τους.

Είναι πιο αγχωτικό να είσαι διαγωνιζόμενος ή κριτής;
Ωραία ερώτηση! Για μένα είναι περισσότερο αγχωτικό να είσαι διαγωνιζόμενος! Είναι κάτι, που δουλεύεις τόσο καιρό, που έχεις κάνει τόσα, για να φτάσεις εκεί και αν τυχόν κάτι πάει στραβά, καταστρέφονται οι κόποι τόσων ωρών. Από την άλλη, αν είσαι κριτής, αυτό που πρέπει να κανείς είναι να είσαι ήσυχος με τη συνείδηση σου. Δε χωράει λάθη και συμπάθειες αυτός ο ρόλος για τα παιδιά, που έχουν κάνει τόσο κόπο. Πρέπει να είσαι δίκαιος και αξιοκρατικός.
Θεωρείς πως είναι πολύ απαιτητικοί οι κανονισμοί των διαγωνισμών;
Οι κανονισμοί είναι αρκετά απαιτητικοί, αλλά αν δεν ήταν, σίγουρα δε θα πηγαίναμε μπροστά και θα μέναμε στάσιμοι. Με λίγα λόγια, με σκληρούς κανονισμούς γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά.
Το team του Underdog έχει κατακτήσει τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Έχετε μεταξύ σας ανταγωνισμό; Αν ναι, προκαλεί αυτό μεγαλύτερη εγρήγορση για δημιουργικότητα;
Μόλις κατακτήσαμε άλλη μια δεύτερη θέση στο παγκόσμιο(2017)! Ανταγωνισμός σίγουρα υπάρχει αλλά με την καλή του πλευρά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να ανταλλάζεις απόψεις και να ρωτάς τους συνεργάτες σου για κάτι, που ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν. Νομίζω, πως…
αν δεν υπάρχει έστω και λίγο ομαδικό πνεύμα, σίγουρα δεν υπάρχει και επιτυχία


Υπάρχουν αρκετοί γευσιγνώστες του καφέ στην Ελλάδα;
Θεωρώ, πως υπάρχουν. Αν και η αντίληψη της γεύσης μεταξύ των ανθρώπων είναι κάτι υποκειμενικό. Πιστεύω, πως έχουμε αρκετούς, όχι πολλούς, καλούς γευσιγνώστες του καφέ. Άλλωστε γι’ αυτό είμαστε ψηλά ως χώρα στον παγκόσμιο χάρτη του καφέ. Έλληνες επικεφαλής κριτές στα παγκόσμια πρωταθλήματα το αποδεικνύουν αυτό!
Ποια ποικιλία καφέ θεωρείς παγκοσμίως πρώτη;
Δεν θα μιλήσω για ποικιλία, αλλά για χώρα προέλευσης. Θεωρώ, πως όλα ξεκίνησαν από την Αιθιοπία. Νομίζω,πως αυτή είναι η χώρα του καφέ, ασχέτως από τις πωλήσεις, οι οποίες κατατάσσουν πρώτη τη Βραζιλία.
Ποιος είναι ο στόχος των συμμετεχόντων στα σεμινάρια;
Αυτό, που βλέπουμε, και με τον Τάσο Δεληχρήστο είναι, πως οι νέοι θέλουν να μάθουν περισσότερα, για να γίνουν αυτοί καλύτεροι και όχι απαραίτητα, για να βρουν δουλειά. Ο καλύτερος είναι και πιο επιθυμητός, αλλά στους περισσότερους από αυτούς βλέπουμε το πάθος και την αγάπη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Σίγουρα η καριέρα είναι πάντα ένα υπέροχο όνειρο!