Σε αντίθεση με τα άλλα εργαλεία του μάρκετινγκ, οι Δημόσιες Σχέσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια για μια μικρή εταιρεία. Βιοτεχνίες, φούρνοι, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, εκπαιδευτικές σχολές, καταστήματα λιανικής, ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και δεν αντέχουν το δυσβάσταχτο κόστος τη Διαφήμισης, μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο οικονομικές λύσεις, όπως είναι οι Δημόσιες Σχέσεις.

Χτίζοντας το προφίλ

Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών πρωτίστως πρέπει να καλλιεργήσουν συστηματικά την εικόνα του ευσυνείδητου πολίτη, που σέβεται το περιβάλλον (τι εικόνα, άραγε, θα δημιουργήσει ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που μπάζωσε το ρέμα;), που αναλαμβάνει κοινωνικό έργο (πολλές σχολές μαγειρικής μοιράζουν συσσίτια στους αναξιοπαθούντες), που συμμετέχει στα κοινά.

Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των εμπορικών επιμελητηρίων και συνδέσμων, που παρέχουν με έκπτωση προϊόντα σε ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα (π.χ. πυροσβέστες, καθηγητές, γιατρούς), που οργανώνουν ή συμμετέχουν ενεργά σε έναν τοπικό έρανο, ή που παραχωρούν δωρεές σε φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα. Ο στόχος παραμένει σχεδόν πάντα ο ίδιος: η σύσφιξη των σχέσεων με την τοπική κοινότητα.

Αναμφίβολα, πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος είναι οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσει με την πελατεία του, καθώς και με τους προμηθευτές του. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που πάνε ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας υπηρεσίες χωρίς να έχουν κάποιο άμεσο όφελος. Όπως ο φαρμακοποιός που δεν περιορίζεται στο γνώριμο «συγγνώμη, δεν το έχουμε», αλλά επικοινωνεί τηλεφωνικά με άλλα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, προς αναζήτηση του φαρμάκου που επιζητά ο πελάτης του.

Οι καλές σχέσεις με συνεργάτες, με πελάτες, με την κοινότητα και με το Δήμο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, πόσω μάλλον σε περιόδους κρίσεων. Τα αναψυκτικά Γεράνι, για παράδειγμα, ήταν από τις λίγες τοπικές βιοτεχνίες αναψυκτικών που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την εμφάνιση, στη χώρα μας, της Coca-Cola, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Πέρα από το ποιοτικό προϊόν, οι καλές σχέσεις του ιδιοκτήτη της με τους ιδιοκτήτες των καφενείων, αλλά και η «έξω καρδιά» προσωπικότητά του, καθότι γλεντζές και μερακλής, αποδείχθηκαν πολύτιμα εργαλεία για την επιβίωση της κρητικής βιοτεχνίας.

Οι δημόσιες σχέσεις με την αυλή μας

Βασικός, επίσης, παράγοντας επιτυχίας για μια μικρή επιχείρηση είναι η καλλιέργεια στενών σχέσεων με τον τοπικό Τύπο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δημοσιογράφοι σε τοπικά κανάλια ή εφημερίδες «διψούν» για καλές ειδήσεις, οπότε αν έχουμε κάτι ενδιαφέρον να τους δώσουμε, όπως η συμμετοχή μας σε κάποια προγραμματισμένη δενδροφύτευση, η ανάληψη χορηγίας σε  μια τοπική εκδήλωση, ή η μετεγκατάσταση σε ένα αναπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο (οπότε τους προσκαλούμε και για ξενάγηση), θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τους ίδιους.

Η επιμονή

Ο ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δημόσιες Σχέσεις δεν αποσκοπούν άμεσα στο κέρδος ή στην αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων του, αλλά στο «χτίσιμο» της εικόνας του. Πρέπει, επίσης, να κατανοήσει τι πληροφορίες, ειδήσεις και ιστορίες ενδιαφέρουν τον Τύπο και το κοινό, να είναι γνώστης του πως λειτουργούν οι δημοσιογράφοι και, φυσικά, να είναι προικισμένος με την αρετή της επιμονής. Η απόρριψη μιας είδησης από έναν δημοσιογράφο, ίσως αποτελέσει αφορμή για ενδοσκόπηση, ώστε την επόμενη φορά, όντας σοφότερος, να προσπαθήσει ξανά.

Μέσω του τοπικού ή περιφερειακού Τύπου μπορεί κάποιος να καθιερωθεί ως ειδικός (expert) στον τομέα του, όπως, για παράδειγμα, ένας γιατρός που θα μιλήσει για την ανάγκη εμβολιασμού των κοριτσιών του νησιού για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, ή ένας πολιτικός μηχανικός, που θα ενημερώσει αφιλοκερδώς, τοιχοκολλώντας αφίσες, τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για τις νέες διατάξεις. Σε μια μικρή πολιτεία της Αμερικής, ένας επιδιορθωτής σκεπών, ο οποίος, μετά από μια καταστροφική θεομηνία, βγήκε στον Τύπο και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τις προκαταρκτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, μέχρι να έρθει το εξουσιοδοτημένο συνεργείο (που συνήθως αργούσε λόγω γραφειοκρατίας των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και της πληθώρας αιτήσεων για επιδιορθώσεις), είδε τη φήμη του (και την πελατεία του) να εκτοξεύονται.

dimosies-sxeseis   Δυστυχώς, αρκετοί ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικογενειακών κυρίως, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν απαρνηθεί τη νέα τεχνολογία, θεωρώντας ότι δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι το διαδίκτυο είναι το παράθυρο προς τον έξω κόσμο, το μέσο για να ακούσουν την πελατεία τους, να την αφουγκραστούν, να την ενημερώσουν (πολλοί γιατροί, για παράδειγμα, παραθέτουν, στην ιστοσελίδα ή το μπλογκ που διατηρούν, συμβουλές για θεραπείες σε συνηθισμένα νοσήματα). Πολλές από αυτές τις εταιρείες μπορεί να έχουν μακρά παράδοση στο χώρο, όμως αδυνατούν να αντιληφθούν ότι πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι, αν θέλουν να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα κελεύσματα των καιρών.

Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ)

Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ) είναι συγγραφέας των συγγραμμάτων “Υποδειγματική Εξυπηρέτηση Πελατών. 60 τρόποι για να δημιουργήσετε πιστούς πελάτες”, «Παράπονα Πελατών. Μπελάς ή Ευκαιρία» και «Μάρκετινγκ Υπηρεσιών. Εφαρμογή στον Τουρισμό». Συνολικά έχει συγγράψει 15 επιχειρηματικά και μη βιβλία.

Εργάζεται ως καθηγητής μάρκετινγκ στην τουριστική σχολή Le Monde, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σεμινάρια Μάρκετινγκ, Εξυπηρέτησης Πελατών και Πωλήσεων, που απευθύνονται σε ανέργους και στελέχη επιχειρήσεων.

Αρθρογραφεί στο epixeiro.gr., διαχειρίζεται το ιστολόγιο protopapadakis.blogspot.com, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος μάρκετινγκ και προώθησης για το ξενοδοχείο “Το Σπίτι του Καπετάνιου” στην Πρέβεζα καθώς και το “Tesoro Hotel” στη Λευκάδα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του jprotopapadakis@yahoo.gr και στο Facebook 

protopapadakis-ioannis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.