Η άνοδος του εκκεντρικού

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια εκρηκτική άνοδος της δημοτικότητας των τροφίμων που σερβίρονται με ολοένα και πιο περίεργους και πιο ασυνήθιστους τρόπους. Αυτό που ξεκίνησε με τα κορυφαία νεωτεριστικά εστιατόρια στον κόσμο που σερβίρουν φαγητό από γλάστρες (Noma, Κοπεγχάγη) και από πιάτα που μοιάζουν με μία παραλία (The Fat Duck, Bray) περνάει τώρα στις τοπικές gastropubs και cocktail bars. Κάντε ένα ταξίδι στο τελευταίο και ίσως βρείτε το δείπνο σας να σερβίρεται σε μία κατσαρόλα ή ένα φτυάρι ή το ποτό σας που παρουσιάζεται σε μια μπότα Wellington.

mac-and-cheese.jpg

Εκτός ελέγχου

Όμως, ΦΤΑΝΕΙ, ακούω να λέτε. Αυτή η νέα τάση εξωτικής πιστοποίησης έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Πράγματι, πριν από μερικά χρόνια, ο κριτής του Masterchef, William Sitwell, ξεκίνησε μια εκστρατεία για τους ανθρώπους που μπορούσαν να του στείλουν τα τετράγωνα πιάτα τους, έτσι ώστε να μπορέσει να τα πετάξει. Σύμφωνα με τον κριτικό τροφίμων: “Δεν πρέπει να σερβίρουμε φαγητό σε ένα πιάτο με γωνίες”.

Μια πρόσφατη έρευνα του YouGov υποδηλώνει ότι ο Sitwell δεν είναι μόνος στην επιθυμία του για επιστροφή στο μεγάλο στρογγυλό λευκό πιάτο, με μόνο έναν στους δέκα από εμάς να θέλει να του σερβιριστεί το δείπνο του σε ένα μπολ σκύλου ή ένα παπούτσι. Υπάρχει ακόμη και μια ομάδα στο Twitter που ονομάζεται @WeWantPlates.

coffee-jug.jpg

Βέβαια, είμαι ο πρώτος που παραδέχομαι ότι ορισμένοι υπερενθουσιώδης επαγγελματίες μπορεί να το έχουν παρατραβήξει με αυτή τη νέα τάση στο σερβίρισμα, με ασυνήθιστα σκεύη. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι αξίζει να σταματήσουμε για μια στιγμή να εξετάσουμε πόση επιρροή έχουν πραγματικά τα πιάτα στην εμπειρία μας κατά την διάρκεια του φαγητού.

Τα πιάτα μας επηρεάζουν

Η απάντηση, απ’ότι φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με έρευνες είναι: περισσότερο από ότι νομίζετε. Τα πιάτα δεν επηρεάζουν μόνο το πόσο όμορφο είναι το φαγητό αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν και τη γεύση των τροφίμων. Για παράδειγμα, δουλεύοντας μαζί με το Ίδρυμα Alicia της Ferran Adrià στην Ισπανία το 2012, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι βαθμολόγησαν την ίδια μους φράουλας 7% πιο γλυκιά και 9% περισσότερο γευστική όταν σερβιρίστηκε από ένα λευκό πιάτο παρά από ένα μαύρο πιάτο.

Στη συνέχεια, οι καναδοί επιστήμονες Peter Stewart και Erica Goss απέδειξαν ότι το σχήμα του πιάτου (στρογγυλό σε αντίθεση με το τετράγωνο) επηρέασε επίσης την προτίμηση των ανθρώπων για ένα κομμάτι cheesecake καθώς και τις βαθμολογίες τους για τη γλυκύτητα και τη γεύση του.

Αλλά δεν είναι μόνο το χρώμα και το σχήμα του πιάτου που έχουν σημασία. Έρευνες που δημοσιεύθηκαν το περασμένο έτος αποκάλυψαν ότι τα μπισκότα τζίντζερ που σερβιρίστηκαν από πιάτο με επιφάνεια σαν γυαλόχαρτου χαρακτηρίστηκαν ως πιο τραγανά και πιο πικάντικα από ότι όταν τα ίδια μπισκότα σερβιρίστηκαν από ένα λείο πιάτο.

Τρώγοντας με τα μάτια (ή με τον φακό)

Πολλοί Βρετανοί επισκέπτες δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντισταθούν στη λήψη μιας φωτογραφίας του φαγητού τους (και αυτό κανονικά περιλαμβάνει και τα πιάτα) όταν βγαίνουν έξω για φαγητό. Ταυτόχρονα, website όπως το The Art of Plating έχουν γίνει υπερβολικά δημοφιλή. Μα γιατί? Από τη μία πλευρά, είναι σαφές ότι πολλοί σεφ προσπαθούν σκόπιμα να δημιουργήσουν περισσότερα πιάτα που “αγαπάνε τον φακό” εξαιτίας της δωρεάν δημοσιότητας που θα λάβει ένα τέτοιο πιάτο. Όπως είπε ένας σύμβουλος εστιατορίων: “Είμαι βέβαιος ότι κάποια εστιατόρια ετοιμάζουν φαγητό τώρα που πρόκειται να φανεί καλό στο Instagram”.

Η όμορφη και καλλιτεχνική διακόσμηση ενός πιάτου προφανώς βοηθάει εδώ, αλλά αποδεικνύεται ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο με την χρήση ασυνήθιστων σκευών φαγητού με ιδιαίτερο τρόπο.

bin-of-food.jpg

Θυμάμαι ακόμα μία περίπτωση πριν από πέντε χρόνια όταν ο σεφ Ben Spalding σέρβιρε κρέμα συκωτιού κοτόπουλου στο εστιατόριο John Salt στο Islington του βόρειου Λονδίνου πάνω σε μάρμαρο με καραμέλα. Πράγματι, όταν πληρώνετε πολλά χρήματα για ένα φανταχτερό γεύμα, ελπίζετε να φύγετε με κάποιες εντυπωσιακές αναμνήσεις.

Αλλά όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ρωτούνται αρκετές εβδομάδες μετά από ένα φανταχτερό γεύμα, τι θυμούνται από το φαγητό, η απάντηση τείνει να είναι “όχι πολλά”. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι όσοι βγάζουν φωτογραφίες του φαγητού τους είναι σε θέση να το θυμούνται καλύτερα αργότερα από όσους δεν το κάνουν. Και, επιπλέον, ένα τέτοιο πιάτο θα φανεί πιο γευστικό, αν το φωτογραφήσετε πρώτα.

Έτσι, βλέποντας τα οφέλη που συνδέονται με την όμορφη διακόσμηση πιάτου, θα πρέπει να ταχθώ ενάντια σε μια επιστροφή στο βαρετό κλασσικό πιάτο. Γενικά, ο William Sitwell και ο γιος του μπορούν να μου στείλουν όλα τα παλιομοδίτικα μεγάλα, στρόγγυλα, λευκά πιάτα για να τα πετάξω όπως εγώ κρίνω κατάλληλα. Όπως το σκέφτομαι, για εκείνους που έχουν το χρόνο ή την ευχέρεια, τα επιτραπέζια σκεύη πρέπει πραγματικά να επιλεχθούν για να ενισχύσουν την εμπειρία του δείπνου και δεν πρέπει απλώς να θεωρηθούν ως κενός λευκός καμβάς στον οποίο να τοποθετήσετε το φαγητό.

Και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσει αυτό – είτε το αγαπάτε είτε το μισείτε – αυτές τις μέρες το να κάνετε τους καλεσμένους σας να φωτογραφήσουν το πιάτο τους ή το ποτό τους (και στη συνέχεια το μοιραστούν στα κοινωνικά μέσα τους) είναι πραγματικά το μυστικό της επιτυχίας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩindependent.co.uk
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.