Ενδείξεις τιμοκαταλόγων

Τι αναφέρει ο Νόμος 1088/2012

Το άρθρο 130 της ενότητας 5.1 Εστίαση/ Αναψυχή του Νόμου 1088/2012 ορίζει όλα όσα πρέπει να αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Πιο αναλυτικά, στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη “αλά-κάρτ” με τις αντίστοιχες τελικές τιμές προσφοράς τους με Φ.Π.Α. και όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις. Οι τελικές τιμές προσφοράς των ειδών τοποθετούνται σε μία και μόνο στήλη. Απαγορεύεται η προσαύξηση της τελικής αυτής τιμής για οποιονδήποτε λόγο. Επίσης, σε εμφανές σημείο κάθε τιμοκαταλόγου αναγράφεται η ένδειξη «Οι τιμές περιλαμβάνουν όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις».

Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες με τη μερίδα. Στην περίπτωση που πέραν της μερίδας προσφέρονται και με το κιλό, τότε στον τιμοκατάλογο σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη “με το κιλό” δίπλα στο αντίστοιχο είδος.

Τι να προσέξετε

Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών, με τρόπο που να γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:

  • Το είδος των ελαίων και η χρήση τους
  • «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση
  • «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο» κατά περίπτωση
  • «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτή την κατηγορία. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια
  • Προκειμένου για συσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε συσκευασίας σε ml.
  • Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Ειδικές ρυθμίσεις

Το άρθρο 131 της ενότητας 5.1 Εστίαση/Αναψυχή ορίζει και κάποιες ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με την ελάχιστη κατανάλωση, το self service (σελφ σέρβις), το double dott (ταμπλ ντοτ), τη διανομή πακέτο αλλά και τα κουβέρ.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ορίζουν ελάχιστη κατανάλωση εντός του καταστήματος ή με σύστημα διανομής κατ΄ οίκον, οφείλουν στον τιμοκατάλογο που προορίζεται για τον καταναλωτή να αναγράφουν σε εμφανές σημείο την ένδειξη «Ελάχιστη κατανάλωση ειδών ….. Ευρώ».

Εφόσον τα καταστήματα που υποχρεώνονται να τηρούν τιμοκατάλογο διαθέτουν για τους πελάτες τους σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ), οφείλουν στο χώρο αυτοεξυπηρέτησης να τοποθετούν, σε ορατό σημείο για τον πελάτη, αναρτημένο τιμοκατάλογο με τα είδη προσφοράς του ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ και τις αντίστοιχες τελικές τιμές διάθεσης σύμφωνα με το άρθρο 131 παρ. 1.

Εφόσον τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης πωλούν στους πελάτες τους τα είδη σε πακέτο εκτός καταστήματος, οφείλουν στο χώρο εκτέλεσης της παραγγελίας, είτε να τοποθετούν σε ορατό σημείο για τον πελάτη, αναρτημένο τιμοκατάλογο είτε να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων προς χρήση για τον πελάτη με τα είδη προσφοράς σε πακέτο με τις αντίστοιχες τελικές τιμές διάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 130 παρ. 1.

Το κουβέρ

Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε “ΚΟΥΒΕΡ” (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κλπ.).

Επίλυσις Λογιστική

Σαλαμίνος 4 | Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310226892

epilisis.net

Επίλυσις Λογιστική

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.