Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το εστιατόριo σας

Τα καταστήματα εστίασης χρησιμοποιούν περίπου 5 έως 10 φορές περισσότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό συγκριτικά με άλλες εμπορικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας χρησιμοποιείται για ψύξη, φωτισμό, κλιματισμό και θέρμανση. Η υιοθέτηση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στο εστιατόριό σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε το λειτουργικό κόστος και να είστε eco friendly. Αυτός ο ενημερωτικός οδηγός σας παρέχει τις 7 συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για εστιατόρια για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να αυξήσει τα κέρδη της.

 1. Συντηρείτε σωστά τον εξοπλισμό του εστιατορίου σας

Ακολουθήστε το προτεινόμενο πρόγραμμα συντήρησης και service του κατασκευαστή για όλο τον εξοπλισμό στο εστιατόριό σας. Εάν δεν καθαρίζετε ή δεν συντηρείτε τακτικά τον εξοπλισμό της κουζίνας σας, είναι πιθανό να απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει και μπορεί να δείτε μείωση της απόδοσης. Για παράδειγμα, εάν οι απορροφητήρες  σας δεν έχουν καθαριστεί σωστά εδώ και μήνες, η ποιότητα του αέρα δεν θα είναι  καλή στην κουζίνα σας. Ένας απορροφητήρας που δεν καθαρίζεται σωστά κάθε δύο μήνες δεν θα είναι σε θέση να αφαιρέσει σωστά τις οσμές, τον καπνό, το λίπος και άλλους ρύπους που απελευθερώνονται στον αέρα ενώ μαγειρεύετε.

Εάν χρειάζεστε νέο εξοπλισμό, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός υψηλής απόδοσης χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει, επιτρέποντας στην επιχείρησή σας να εξοικονομεί χιλιάδες δολάρια ετησίως. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές εξοπλισμού εστιατορίων υψηλής απόδοσης, όπως πλυντήρια πιάτων, φούρνοι και φριτέζες.

 1. σύστημα θέρμανσής εστιατορίουΜειώστε το χρόνο αδράνειας

Αφήνοντας αδρανή εξοπλισμό σε λειτουργία όταν δεν χρησιμοποιείται κοστίζει στα εστιατόρια εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα πλάνο εκκίνησης/τερματισμού λειτουργίας στην κουζίνα σας. Αυτό το θα ενημερώνει τα μέλη του προσωπικού πότε μεμονωμένα κομμάτια εξοπλισμού πρέπει να ενεργοποιούνται και πότε να απενεργοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο στόχος είναι να λειτουργούν οι συσκευές μόνο όταν χρησιμοποιούνται για να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας.

 1. Μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό

Ο φωτισμός αντιστοιχεί  κατά μέσο όρο στο  13% της συνολικής ενεργειακής κατανομής ενός εστιατορίου. Ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED. Τα φώτα LED καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαρκούν έως και 10 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η αλλαγή  των λαμπτήρων σας είναι ένα εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε και μπορείτε επίσης να κάνετε πρόσθετες αλλαγές στην επιχείρησή σας για να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια και να μειώσετε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου:

εστιατόρια ΔΕΗΤοποθετήστε  ρυθμιστές- διακόπτες: Οι ρυθμιστές φωτός ημέρας είναι αισθητήρες που χαμηλώνουν αυτόματα τα φώτα με βάση την ποσότητα φυσικού φωτός στο δωμάτιο. Πολλά ενεργειακά αποδοτικά εστιατόρια εγκαθιστούν ροοστάτες στις τραπεζαρίες τους.

Χρησιμοποιήστε αισθητήρες φωτός ημέρας: Ορισμένα εστιατόρια τείνουν να αφήνουν τα φώτα της αυλής τους αναμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εγκατάσταση αισθητήρων φωτός ημέρας, γνωστών και ως φωτοκύτταρα, διασφαλίζει ότι τα εξωτερικά φώτα θα ανάβουν κατά το ηλιοβασίλεμα και θα σβήνουν την αυγή

Εγκαταστήστε αισθητήρες με ανιχνευτή κίνησης: Αυτοί οι αισθητήρες ανάβουν και σβήνουν αυτόματα τα φώτα ανιχνεύοντας την κίνηση και τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Συνήθως εγκαθίστανται σε αποθήκες, αίθουσες διαλείμματος και τουαλέτες για να μην ανάβουν τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούνται.

 1. Επενδύστε σε έναν ασύρματο θερμοστάτη

Ένας ασύρματος ή έξυπνος θερμοστάτης επιτρέπει στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να διαχειρίζονται και να αυτοματοποιούν τη θερμοκρασία για κάθε περιοχή στην εγκατάσταση. Αποτρέπει τα μέλη του προσωπικού από το να χρειαστεί να αλλάξουν τη θερμοκρασία κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του εστιατορίου. Μπορείτε επίσης να κλειδώσετε την επιθυμητή θερμοκρασία για να αποτρέψετε τους πελάτες ή τους υπαλλήλους να παραβιάσουν τον θερμοστάτη χωρίς την άδειά σας. Αυτό σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τη χρήση ενέργειας διατηρώντας παράλληλα κάθε μέρος της επιχείρησής σας στην τέλεια θερμοκρασία.

 1. Πρίζες με διακόπτες

Για να γίνετε ένα ενεργειακά αποδοτικό εστιατόριο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισημάνετε κάθε διακόπτη και πρίζα. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν μια αποθαρρυντική εργασία, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη σπατάλη ενέργειας του εστιατορίου σας. Πολλοί από τους υπαλλήλους σας ενεργοποιούν τα πάντα όταν φτάνουν στη δουλειά. Πιθανότατα ενεργοποιούν εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους. Οι διακόπτες στις πρίζες θα τους ενθαρρύνει να ενεργοποιούν μόνο ό, τι χρειάζονται και να το απενεργοποιούν μετά τη χρήση.

 1. Μειώστε την κατανάλωση νερού

Η χρήση νερού στο εστιατόριό σας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Από το πλύσιμο των χεριών σας μετά την επεξεργασίας τροφίμων έως την χρήση παγομηχανών, η επιχείρηση χρησιμοποιεί συνεχώς νερό. Υπάρχουν πολλές πρακτικές εξοικονόμησης νερού που μπορείτε να εφαρμόσετε  για να μεγιστοποιήσετε την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς σας.

 • εξοικονόμηση νερού εστιατόριαΕπισκευή διαρροών στις βρύσες: Μια βρύση ή ένας σωλήνας που διαρρέει μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο όγκο αποβλήτων νερού, και είναι απαραίτητο να το διορθώσετε αμέσως.
 • Σερβίρετε νερό αν το ζητήσουν οι επισκέπτες: Πολλοί θαμώνες θα παραγγείλουν σόδα ή λεμονάδα και δεν θα πιούν το δωρεάν νερό που τους σερβίρετε. Για να εξοικονομήσετε νερό, απλώς ρωτήστε τους πελάτες εάν θα ήθελαν ένα ποτήρι νερό κατά τη λήψη της παραγγελίας τους.
 • Γεμίστε τα πλυντήρια πιάτων πριν από τη χρήση: Τα πλυντήρια πιάτων καταναλώνουν πολύ νερό, επομένως είναι ιδανικό να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι γεμάτα με πιάτα.
 • Εγκαταστήστε τουαλέτες εξοικονόμησης νερού: Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες χρησιμοποιούν συνεχώς τις τουαλέτες. Η αναβάθμιση των τουαλετών με ουρητήρια χωρίς νερό και τουαλέτες εξοικονόμησης νερού μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού.
 • Χρησιμοποιήστε βαλβίδες ψεκασμού χαμηλής ροής: Αντικαταστήστε τις παλαιότερες βαλβίδες ψεκασμού πριν από το ξέβγαλμα με νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό ανά λεπτό. Οι βαλβίδες προ-ξεβγάλματος χρησιμοποιούν συνήθως ζεστό νερό που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το λογαριασμό ενέργειας.
 1. Λάβετε ενεργειακή αξιολόγηση

Επικοινωνήστε με τον παροχο ηλεκτρικής ενέργειας και ζητήστε ενεργειακή αξιολόγηση. Η αναφορά τους  θα σας παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρησή σας χρησιμοποιεί ενέργεια. Αυτό σας διευκολύνει να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, εάν η αναφορά δείχνει ότι τα φώτα εσωτερικού χώρου και αίθριου καταναλώνουν πολλή ενέργεια κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας, θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που βελτιώνει τη χρήση ενέργειας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
Η Χριστίνα είναι απόφοιτη του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του ΑΠΘ. Ασχολείται ενεργά με τον χώρο της εκπαίδευσης από το 2015. Γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Αγαπάει τα ταξίδια, το θέατρο και τα καλαίσθητα εστιατόρια. Αναζητά διαρκώς καινούργιες γεύσεις και καινοτόμες ιδέες στη μαγειρική. Αδυναμία της είναι τα γλυκά. Εξάλλου πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο.