Φύλλο διαμαρτυρίας: είναι υποχρεωτικό;

Σύμφωνα με το άρθρο 135 της ενότητας 5.1 Εστίαση/Αναψυχή του Νόμου 1088/2012, τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο Φύλλο διαμαρτυρίας.

Υποχρεωση τηρησης δελτιου παραπονων πελατων απο τα κεντρα και καταστηματα εστιασης, αναψυχης και διασκεδασης

Το έντυπο αυτό διατίθεται μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος. Το φύλλο διαμαρτυρίας είναι αριθμημένο τριπλότυπο με τρία φύλλα διαφορετικού χρώματος το καθένα και πιο συγκεκριμένα λευκό, ανοικτό πράσινο και ανοικτό ερυθρό και είναι τύπου καρμπονιζέ. Στην ειδική αυτή θήκη πρέπει να τοποθετείται ικανός αριθμός του φύλλου αυτού (τουλάχιστον τριάντα τριπλότυπα φύλλα).

Στους τιμοκαταλόγους των παραπάνω κέντρων και καταστημάτων και σε εμφανές σημείο αυτών αναγράφεται με ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα η ένδειξη “ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ”.

Πως συμπληρώνουμε το φύλλο διαμαρτυρίας

Όσον αφορά τον τρόπο συμπλήρωσης του φύλλου διαμαρτυρίας ο νόμος προβλέπει τα εξής:

Με σφραγίδα μελάνης που τίθεται και στα τρία αντίτυπα του φύλλου, αναγράφονται τα στοιχεία του αρμόδιου Τμήματος Εμπορίου κάθε Περιφέρειας (ή Περιφερειακής Ενότητας όπου υφίσταται), υπό τον έλεγχο της οποίας υπάγεται η επιχείρηση (π.χ. Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά αν η επιχείρηση π.χ. λειτουργεί στον Πειραιά). Η σφραγίδα τίθεται επί του φύλλου δίπλα ακριβώς από την λέξη “ΠΡΟΣ”, φέρουσα ενδείξεις και στις τέσσερις γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική).

Με σφραγίδα μελάνης πού τίθεται και στα τρία αντίτυπα του φύλλου, αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της παραπάνω επιχείρησης (επώνυμο ή επωνυμία, διεύθυνση, οδός αριθμός, πόλη, όνομα αγορανομικού υπευθύνου, κ.λ.π). Η σφραγίδα αυτή τίθεται επί του φύλλου κάτω ακριβώς από το πλαίσιο “Στοιχεία επιχείρησης” φέρουσα ενδείξεις και στις τέσσερις γλώσσες.

Τα υπόλοιπα σημεία του φύλλου διαμαρτυρίας, όπως η ημερομηνία, το ονοματεπώνυμο του διαμαρτυρόμενου, η διεύθυνση αυτού, η χώρα, η υπηκοότητα, η ταυτότητα και η διαμαρτυρία συμπληρώνονται μόνο από τον καταναλωτή, ο οποίος και υπογράφει. Οι τίτλοι των υπόλοιπων αυτών σημείων, πέραν της ελληνικής γλώσσας, αναφέρονται με ευθύνη της επιχείρησης και στις υπόλοιπες τρεις ξένες γλώσσες.

Μετά την ολοκληρωμένη συμπλήρωση του φύλλου διαμαρτυρίας, το φύλλο χρώματος ανοικτού ερυθρού παραμένει στην επιχείρηση, τα δε άλλα δύο φύλλα χρώματος λευκού και ανοικτού πρασίνου κρατεί με ευθύνη της επιχείρησης ο καταναλωτής.

Όταν το φύλλο διαμαρτυρίας έρθει στα χέρια του πελάτη

Ο καταναλωτής εφόσον ενδιαφέρεται για την παραπέρα πορεία της υπόθεσης για την οποία διαμαρτυρήθηκε, μεριμνά ώστε το φύλλο διαμαρτυρίας χρώματος λευκού να περιέλθει στην αρμόδια Υπηρεσία που αναφέρεται στο φύλλο αυτό, κρατώντας ο ίδιος προσωπικά το άλλο φύλλο χρώματος ανοικτού πρασίνου.

Η Υπηρεσία που παραλαμβάνει το φύλλο διαμαρτυρίας, επιλαμβάνεται αρμοδίως επί των παραπόνων εφόσον το αντικείμενο είναι αγορανομικού ενδιαφέροντος, διαφορετικά μεριμνά ώστε η διαμαρτυρία να διαβιβαστεί στην κατά περίπτωση Κρατική Αρχή (υγειονομική, αστυνομική, εφοριακή κ.λπ.). Κατόπιν, οι παραλήπτριες του φύλλου διαμαρτυρίας Υπηρεσίες πρωτοκολλούν το φύλλο αυτό και ενημερώνουν τον καταναλωτή για την πορεία του θέματός του.

Υπόδειγμα φύλλου διαμαρτυρίας

Αριθμός …………………..
ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ …………………..
ΠΡΟΣ …………………..
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ …………………..
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ …………………..
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΥ …………………..
Δ/ΝΣΗ ………………….. ΧΩΡΑ …………………..
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ …………………..
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ …………………..
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ …………………..
ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επίλυσις Λογιστική

Σαλαμίνος 4 | Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310226892

epilisis.net

Επίλυσις Λογιστική

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.