Το πρόβλημα και οι επιπτώσεις του

Ενώ υπάρχουν σαφείς ανθρωπιστικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί λόγοι για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, οι λύσεις στο πρόβλημα δεν είναι τόσο απλές. Μιλήσαμε με τον Karl Deily, Πρόεδρο της Sealed Air Food Care, για να ακούσουμε τις απόψεις του σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο χάνεται.

Η σπατάλη φαγητού έχει επίσης σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, εάν η σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως ήταν χώρα, θα κατατάσσοταν μόνο πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ ως η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

Στην Αυστραλία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι καταναλωτές χάνουν το 20% των τροφίμων που αγοράζουν, ενώ οι εμπορικοί και βιομηχανικοί τομείς απορρίπτουν περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τροφών ετησίως. Όλα αυτά εκτιμάται ότι κοστίζουν στην αυστραλιανή οικονομία 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων της Αυστραλίας κατά 50% μέχρι το 2030. Θα διοργανώσει μια συνάντηση με θεματολογία τα αποβλήτα τροφίμων που θα περιλαμβάνει τη διοίκηση, τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον μη κερδοσκοπικό τομέα τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα εισαγωγής κινήτρων για τη μείωση της ποσότητας τροφίμων που καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερος χρόνος από τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την βιομηχανία τροφίμων. Με αυτό το πνεύμα, οι Food & Beverage Industry News πλησίασαν τον Karl Deily, Πρόεδρο της Sealed Air Food Care (που απεικονίζεται παρακάτω) για να ακούσει τις απόψεις του.

Πού και γιατί;

Πρώτα απ ‘όλα, ο Deily εξήγησε ότι η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο περιλαμβάνει τα τρόφιμα που χάνονται κατά τη συγκομιδή, ενώ τα τελευταία καλύπτουν τα απόβλητα του επεξεργαστή, του λιανοπωλητή ή του καταναλωτή.

Ενώ η απώλεια τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο Deily εξήγησε ότι δεν είναι τόσο σημαντική στις ανεπτυγμένες οικονομίες. “Στις σύγχρονες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων χάνονται στο επίπεδο των λιανοπωλητών και των καταναλωτών”, ανέφερε. “Στο λιανεμπόριο μπορεί να φθάσει το 12-15%, με κάποια προϊόντα να φτάνουν το 30%. Ότανκοιτάζετε το πρόβλημα με βάση τις θερμίδες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα με βάση το κρέας είναι σημαντικοί συντελεστές”.

Υπάρχουν πολλά αίτια για το πρόβλημα των απορριμμάτων τροφίμων. Στο επίπεδο των καταναλωτών, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με τον Deily, ενώ η Αυστραλία κατέχει σχετικά υψηλή θέση σε αυτό το θέμα, παγκοσμίως “οι περισσότεροι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνοι για τα απόβλητα τροφίμων ή δεν είναι ψηλά στην ατζέντα τους αλλά αισθάνονται ότι συμβάλλουν σε αυτό”.

food-healthy-vegetables-potatoes

Στην πραγματικότητα, η απόρριψη τροφίμων έχει σημαντικό αντίκτυπο.

“Εάν ένας καταναλωτής πετάξει 2 κιλά κρέατος, δεν πετάει απλά το κρέας. Επίσης, πετάει πάνω από 2.000 λίτρα νερού, 1 κιλό σιτάρι, 23 κιλά εκπομπών CO2 που χρειάστηκε για να παράγουν το προϊόν, να το επεξεργαστούν, να το διανείμουν και να τα βγάλουν στον καταναλωτή “, δήλωσε ο Deily.

Σε επίπεδο λιανικής, οι αιτίες των απορριμμάτων τροφίμων είναι πιο σύνθετες. Το ζήτημα της “άσχημης παραγωγής” ή των τροφίμων που δεν πληρούν τα πρότυπα ομορφιάς των λιανοπωλητών (ή των καταναλωτών) είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Σύμφωνα με την Deily, η διάρκεια ζωής είναι άλλη μία. Πολύ συχνά, τα σούπερ μάρκετ αναγκάζονται να χαμηλώσουν τις τιμές, καθώς τα προϊόντα πλησιάζουν τις ημερομηνίες λήξεως ή, ακόμα χειρότερα, πετάνε τα τρόφιμα που έχουν περάσει αυτή την ημερομηνία.

“Όλοι παλεύουν με τη διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών λήξεως, την πώληση κατά ημερομηνία, κλπ. Αυτά μπορεί να είναι όλα πολύ δυσνόητα”, δήλωσε ο Deily. “Βασίζονται σε ένα στατιστικό μοντέλο όπου εάν έχετε μια ημερομηνία λήξεως και τα τρόφιμα πεταχθούν, το 50% του φαγητού που πετάτε είναι καλό.”

Επισήμανε μια πρόταση για την απλούστευση του συστήματος με την εισαγωγή μιας σαφούς ημερομηνίας λήξεως, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για τρόφιμα όπως το κρέας, όπου δεν μπορεί να διακυβευτεί η ασφάλεια των τροφίμων.

Άλλα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, θα φέρουν μόνο μία ημερομηνία “καλύτερη ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι και”. Οι καταναλωτές θα ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια (και τις αισθήσεις τους) για να καταλάβουν εάν τα τρόφιμα αυτά είναι ακόμα εντάξει.

Λύσεις

Σύμφωνα με την Deily, η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με συνεχόμενες προτάσεις.

“Πρέπει να έχουμε προμηθευτές που να προστατεύουν το προϊόν μέσω της μεταφοράς. Πρέπει να διαθέτουμε τεχνολογίες που να επιτρέπουν στον λιανοπωλητή να εμπορεύεται το προϊόν κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τα απόβλητα. Πρέπει να βρούμε επισήμανση και πληροφορίες που να αρέσουν στον καταναλωτή », είπε.

Αποτέλεσμα εικόνας για raw meat packaging

Σύμφωνα με τον Deily, η συσκευασία μπορεί να είναι μέρος της λύσης.

“Εάν δείξετε στους καταναλωτές ένα αγγούρι χωρίς συσκευασία και μετά τους δείξτε ένα συσκευασμένο, θα πουν ότι θέλουν το μη συσκευασμένο προϊόν επειδή το πλαστικό είναι κακό για το περιβάλλον”, δήλωσε.

Ωστόσο, αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψιν είναι το γεγονός ότι το συσκευασμένο προϊόν διαρκεί δύο έως τρεις φορές περισσότερο από το μη συσκευασμένο. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να φτάσει στον καταναλωτή και είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξει σε χώρο υγειονομικής ταφής όπου θα σαπίζει και θα παράγει μεθάνιο (ένα πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου από το CO2).

Επιπλέον, στην περίπτωση του κρέατος, όταν λαμβάνεται υπόψη ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού, η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα του προϊόντος μπορεί να είναι έως 300-400 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της συσκευασίας του. “Έτσι εξετάζουμε ποιες τεχνολογίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να παρατείνουμε τη ζωή του προϊόντος όσο το δυνατόν περισσότερο”, είπε.

Οι καινούργιες τεχνολογίες, όπως το Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT), θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Deily, το IoT μπορεί να σας βοηθήσει με την παρακολούθηση προϊόντων, την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του προϊόντος, ακόμα και με έλεγχο απογραφής και διαχείρισης.

“Το IoT μέσω συνδεσιμότητας και γρήγορης απόκρισης (QR) ή κωδικοποίησης γραμμών μπορεί να διασφαλίσει ότι το παλαιότερο προϊόν αποστέλλεται και καταναλώνεται πρώτα. Και ότι υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ του τι πωλείται στο λιανικό εμπόριο και του τι πρέπει να παραχθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων”, είπε.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τον καταναλωτή.

“Εργαζόμαστε σε ορισμένες τεχνολογίες κώδικα QSR μέσω του IoT που θα οδηγήσει σε βελτιωμένη δέσμευση με τον καταναλωτή και τα προϊόντα που αγοράζουν. Αυτό θα επιτρέψει στον καταναλωτή να καταλάβει καλύτερα πώς να το χρησιμοποιήσει, πώς να το μαγειρέψει και αν είναι εντάξει να παγώσει μετά την ημερομηνία λήξης του “, δήλωσε ο Deily.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις

Εκτός από το ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό κόστος, τα απόβλητα τροφίμων προκαλούν και κόστος στις επιχειρήσεις.

“Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,2 δισεκατομμύρια κιλά κρέατος ρίχνεται στο λιανικό εμπόριο κάθε χρόνο … Οι επιχειρήσεις απομακρύνουν πάνω από 9 δισ. δολάρια προϊόντος που δεν πωλούν”, δήλωσε ο Deily.

Τα καλά νέα είναι ότι το κόστος και η μείωση των αποβλήτων πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Για έμφαση ο Deily επεσήμανε μια μελέτη που έκανε η Sealed Air για έναν λιανοπωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλάζοντας τη μορφή συσκευασίας σε μία μόνο κατηγορία τροφίμων, ο λιανοπωλητής μπόρεσε να μειώσει το ποσό των τροφίμων που πετούσε κατά 350.000 κιλά και να παράσχει ένα νέο σχήμα συσκευασίας που απευθύνεται στον καταναλωτή. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων και την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων.

“Έχουμε στοιχεία για να δείξουμε ότι κάθε δολάριο που επενδύετε για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων βγάζει περίπου 14 δολάρια από την επένδυση”, δήλωσε ο Deily. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη προτιμάται σε σχέση με τις στρατηγικές που είτε ανακυκλώνουν είτε ανακτούν τρόφιμα που πρόκειται να γίνουν απόβλητα”.

Sealed Air

Ο Deily επεσήμανε ότι η Sealed Air, κατά κύριο λόγο προμηθευτής πλαστικών συσκευασιών, κρίνεται από μερικούς ως μέρος του προβλήματος. Αλλά υποστηρίζει ότι η εταιρεία αποτελεί μέρος της λύσης.

Για παράδειγμα, το βραβευμένο είδος συσκευασίας Cryovac Darfresh on Tray αυξάνει στο διπλάσιο την διάρκειας ζωής του κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με τη διαδικασία της τροποποιημένης συσκευασίας ατμόσφαιρας (Modified Atmosphere Packaging – MAP). Επιπλέον, δεν παράγει θραύσματα φιλμ και έως 40% λιγότερα απόβλητα υλικών.

Ένα άλλο προϊόν, η μεμβράνη Cryovac Freshness Plus περιλαμβάνει συστατικά που απορροφούν οξυγόνο προτού φτάσει στο προϊόν, επιτρέποντας έτσι τη σημαντική επέκταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων όπως το αβοκάντο και τα αρτοσκευάσματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για raw meat packaging

Τα απόβλητα τροφίμων σε επίπεδο παραγωγής μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω βελτιωμένης τεχνολογίας επεξεργασίας τροφίμων. Ο Deily εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τομέας λειτουργεί σε ένα κλειστό περιβάλλον και, ως εκ τούτου, μπορεί να διασφαλίσει ότι όλες οι διαδικασίες παρακολουθούνται και ελέγχονται.

Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος, για παράδειγμα, μπορούν να εμπορεύονται σχεδόν κάθε μέρος του ζώου. Εκτός από τρόφιμα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, παράγουν ζωοτροφές και μπορούν ακόμη και να κάνουν λίπασμα μέσω τεχνικών ανάκτησης αίματος.

“Ένα μεγάλο μέρος της απώλειας των παραγωγών είναι η απώλεια ενός μικρού μέρους της οικονομικής τους αξίας, έτσι δουλεύουμε πολύ με τους πελάτες μας για να βεβαιωθούμε ότι διατηρούν την υψηλότερη αξία του προϊόντος τους βελτιώνοντας τις αποδόσεις και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης”, δήλωσε ο Deily.

Για παράδειγμα, η Sealed Air έχει εφαρμόσει τεχνολογίες για την αφαίρεση των οστών της γαλοπούλας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται. Η εταιρεία εργάζεται σε μονάδες επεξεργασίας για να βοηθήσει με τρόπους που (άμεσα ή έμμεσα) συμβάλλουν στη μείωση των αποβλήτων.

Τέλος, ο Deily ανέφερε τις προσπάθειες της Sealed Air να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων με πιο έξυπνη κατανομή προϊόντων. “Προσπαθούμε να παραδώσουμε προϊόντα που μπορούν να κατανεμηθούν σε μικρότερες ποσότητες, κατά τρόπο που να είναι καλό για όλη την αλυσίδα προμηθειών”.

Σε όλο τον κόσμο Οι νέες λύσεις και τεχνολογίες συσκευασίας της Sealed Air έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται. Κοντά στο σπίτι της εταιρείας στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία, το Cryovac Darfresh για φρέσκο χοιρινό κρέας και το Cryovac Freshness Plus για φρέσκο αβοκάντο κέρδισαν τις ψήφους της κριτικής επιτροπής στα βραβεία 2016 και 2017 ANZ Save Food Packaging Awards. Κάθε λύση επέτρεψε να παραταθεί σημαντικά η διάρκεια ζωής, να διευκολυνθεί η ευρύτερη κατανομή τροφίμων και η πρόσβαση, μειώνοντας ταυτόχρονα την απώλεια τροφίμων.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩfoodmag.com.au
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.