Διασκεδαστικά στοιχεία για το κρασί

Σε λίγες μέρες, λόγο εορτών, η κατανάλωση κρασιού θα χτυπήσει… κόκκινο. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία να φτιάξουμε μία λίστα με μερικές διασκεδαστικές και περίεργες πληροφορίες για τα κρασιά που, ίσως, να μην γνωρίζετε ήδη.

20140927_125358

  1. Το κρασί παρασκευάζεται σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου.

2. Λόγω μίας φυσικής χημικής ισορροπίας, τα σταφύλια ζυμώνονται χωρίς την προσθήκη σακχάρων, οξέων, ενζύμων, νερού ή άλλων ουσιών.

3. Στο Βιετνάμ, αν είστε γνώστες και ζητήσετε από τον σερβιτόρο σας ένα ποτήρι κρασί κόμπρας, θα σας σερβίρει κρασί ρυζιού καλυμμένο με αίμα φιδιού που σκοτώνεται επί τόπου.

4. Ο έντονος φόβος ή το μίσος για κρασί ονομάζεται “οινοφοβία”.

5. Το σκούρο πράσινο μπουκάλι κρασιού είναι μια αγγλική εφεύρεση, το έργο του Sir Kenelm Digby (1603-1665). Στο παρελθόν το κρασί διατηρούνταν σε τσάντες από δέρμα κατσίκας.

6. Οι “γευστικές δοκιμές” κρασιού δεν είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να νομίζετε. Οι κορυφαίοι somellier συμφωνούν ότι η μυρωδιά είναι μακράν η πιο σημαντική αίσθηση όταν πρόκειται για την κατανάλωση κρασιού.

7. Το έθιμο του τσουγκρίσματος ποτηριών με ένα “Στην υγειά μας” προέρχεται από την παλιά Ρώμη.

8. Στην αρχαία Αίγυπτο, η δυνατότητα αποθήκευσης του κρασιού μέχρι την ωριμότητα του θεωρούνταν αλχημεία και ήταν προνόμιο μόνο των φαραώ.

DSC_0895(2)9. Οι φυσαλίδες στο κρασί είχαν παρατηρηθεί από την αρχαία Ελλάδα και αποδόθηκαν στις φάσεις του φεγγαριού ή στα κακά πνεύματα.

10. Η οινοποίηση είναι ένα σημαντικό θέμα σε ένα από τα παλαιότερα γνωστά λογοτεχνικά έργα, το έπος του Gilgamesh. Η θεότητα που ήταν υπεύθυνη για το κρασί ήταν η θεά Σιντούρι.

11. Η μέση ηλικία γαλλικής δρυός που χρησιμοποιείται στη δημιουργία βαρελιών κρασιού είναι περίπου 170 έτη.

12. Μια έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι οι γυναίκες που πίνουν 2 ποτήρια κρασί την ημέρα τείνουν να απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.

13. Η κύρια καλλιέργεια φρούτων στη κοιλάδα της Νάπα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 ήταν τα δαμάσκηνα – όχι τα σταφύλια.

14. Υπάρχουν 10.000 ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών παγκοσμίως.

15. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Γέροντας βαθμολόγησε το 121 π.Χ. ως σοδειά “υψηλότερης αριστείας.” Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή αναφορά σε μία συγκεκριμένη σοδειά κρασιού.

16. Υπάρχουν 400 διαφορετικά είδη βελανιδιάς διαθέσιμα για την παρασκευή βαρελιών κρασιού.

17. Η υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας έγινε με μία πρόποση με κρασί Madeira.

18. Ο Πρόεδρος Lincoln κατείχε μια πραγματική άδεια πώλησης αλκοόλ όταν ήταν νέος στο Σάλεμ του Ιλινόις. Για 7 δολάρια, το 1833, μαζί με τον συνεργάτη του William F. Berry πήραν μία άδεια ταβέρνας που τους επέτρεπε να πουλήσουν 1/2 pint κρασί ή γαλλικό κονιάκ για 0.25 δολάρια.DSC_0488

19. Το “wine tasting” είναι η αισθητηριακή εξέταση και αξιολόγηση των οίνων.

20. Μερικά κλαδιά αμπέλου από τον Νέο Κόσμο έφεραν στην Ευρώπη ένα μικρό έντομο που ονομάζεται Phylloxera vastatrix, το οποίο τρέφεται με τις ρίζες των αμπέλων. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν όλα τα ευρωπαϊκά αμπέλια ήταν να “μπολιαστούν” τα ευρωπαϊκά αμπέλια με βλαστούς από αμερικάνικα που είχαν κάποια άμυνα απέναντι στην Phylloxera.

21. Ενώ το κρασί προσφέρει ορισμένα ιατρικά οφέλη, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο προσβολής κάποιων ειδών καρκίνου του πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα του οισοφάγου.

22. Τα ευρωπαϊκά κρασιά παίρνουν το όνομα τους από τη γεωγραφική τους θέση, ενώ τα μη ευρωπαϊκά κρασιά ονομάζονται από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών.

23. Εκτός από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, δύο μεγάλοι μεσαιωνικοί θεσμοί απέφεραν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από το κρασί: τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Το πιο διάσημο μεσαιωνικό νοσοκομείο είναι το όμορφο Hôtel-Dieu στο Beaune της Γαλλίας, το οποίο είναι πλέον ένα μουσείο.DSC_0912

24. Στο Μεσαίωνα, οι μεγαλύτεροι και πιο πρωτοποριακοί οινοποιοί της εποχής ήταν τα μοναστικά τάγματα. Οι Κιστερκιανοί και οι Βενεδικτίνοι ήταν ιδιαίτερα καλοί  οινοποιοί και λέγεται ότι έχουν δοκιμάσει πραγματικά τη γη για να ανακαλύψουν πώς το χώμα άλλαζε από τόπο σε τόπο.

25. Οι Γερμανοί εφηύραν το Eiswein, ένα κρασί που παρασκευάζεται από κατεψυγμένα σταφύλια.

26. Επειδή τα σταφύλια στο Νότιο Ημισφαίριο συλλέγονται κατά τη διάρκεια της Άνοιξης του Βόρειου Ημισφαιρίου, ένα αυστραλιανό κρασί του 2010 θα ήταν έξι μήνες μεγαλύτερο από ένα κλασσικό του 2010.

27. Καθώς το κρασί έρχεται σε επαφή με τον αέρα, χαλάει γρήγορα.

28. Η ψύξη μειώνει τη γλυκύτητα του κρασιού. Εάν ένα κόκκινο κρασί γίνει πολύ ζεστό, μπορεί να χάσει κάποια από τη φρουτώδη γεύση του.DSC_0528_04

29. Το κρασί είναι φτιαγμένο με σταφύλια, αλλά δεν γίνεται με τα τυπικά επιτραπέζια σταφύλια που θα βρείτε στο παντοπωλείο.

30. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η καρύκευση ήταν πιο σημαντική από την κύρια γεύση του κρασιού. Πρόσθεταν συχνά ζυμωμένη σάλτσα ψαριών, σκόρδο, μόλυβδο και αψέντι στα κρασιά τους.

31. Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν ότι καίγοντας κεριά θείου μέσα σε άδεια δοχεία κρασιού αυτά παρέμεναν “φρέσκα” και χωρίς οσμές.

32. Η λέξη “sommelier” είναι μια παλιά γαλλική λέξη που σημαίνει μπάτλερ ή αξιωματικός υπεύθυνος για τις προμήθειες, που προέρχεται από το Old Provençal saumalier ή οδηγός ζώων.

DSC_0874_02

33. Το “Στην υγειά μας” ξεκίνησε τον Μεσαίωνα, όταν η δηλητηρίαση ήταν ένας αγαπημένος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από έναν εχθρό. Για να είναι σίγουροι ότι το ποτήρι τους δεν ήταν δηλητηριασμένο, οι πότες έβαζαν λίγο κρασί στο ποτήρι του άλλου, οπότε αν υπήρχε δηλητήριο σε ένα, ήταν τώρα και στα δύο.

34. Ένας καινούργιος αμπελώνας που έχει πρόσφατα φυτευτεί απαιτεί περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια για να αναπτυχθεί πριν βγάλει παραγωγή.

35. Η Ποτοαπαγόρευση είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική βιομηχανία οίνου και χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει. Ορισμένα οινοποιεία επιβίωσαν φτιάχνοντας κρασί για θρησκευτικούς σκοπούς, το οποίο επιτρεπόταν σύμφωνα με τον νόμο.

36. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη αγορά για κόκκινο κρασί αυτή την στιγμή. Όχι μόνο λόγω της γεύσης του, αλλά, γιατί είναι ένα χρώμα που εγκρίνει η κυβέρνηση. Επίσης, θεωρείται τυχερό.CMyb1YIUEAAjla5

37. Τα περισσότερα ποτήρια κρασιού είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνουν το κρασί προς εκείνες τις περιοχές της γλώσσας και μύτης που μας βοηθούν να το απολαύσουμε περισσότερο.

38. Όλα τα κρασιά αποθηκεύονται στην ίδια θερμοκρασία, άσχετα από το χρώμα τους. Όμως τα κόκκινα και τα λευκά σερβίρονται σε εντελώς διαφορετικές θερμοκρασίες.

39. Ένα ποτήρι κρασί φτιάχνεται από, περίπου, ένα τσαμπί σταφύλια.

40. Ένα αμπέλι μπορεί να παράξει, περίπου 10 μπουκάλια κρασί.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩsiponthisjuice.com
  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • wine
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.