Μία μοναδική ευκαιρία

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κάτι περισσότερο από την απλή απόλαυση ενός καλού γεύματος, μια μπύρας, ή ενός ποτηριού κρασιού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι ένας τρόπος μυήσεως στον πολιτισμό και την κληρονομιά μιας περιοχής, καθιστώντας την εμπειρία αξέχαστη με έναν εντελώς μοναδικό και προσωπικό τρόπο.

Η επιτυχία αυτού του τομέα συνδέεται με μια όλο και πιο αξιοσημείωτη τάση: την αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των ταξιδιωτών που έχουν κουραστεί από τον “τουρισμό για τους τουρίστες”.

Για όλες τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη ευκαιρία για όσους επιθυμούν να εξελιχθούν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη προβολή και να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τον Τουρισμό Τροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο μέσος τουρίστας ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού των διακοπών του σε τρόφιμα. Αυτό δείχνει το βαθμό στον οποίο εμπλέκεται αυτός ο τομέας με την εμπειρία του επισκέπτη. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι δεν φτάνουν όλοι οι επισκέπτες σε έναν προορισμό μόνο για να απολαύσουν γκουρμέ φαγητό, ούτε και όλες οι μαγειρικές επιχειρήσεις προσφέρουν αυτήν την εμπειρία.

Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματική ουσία του μαγειρικού τουρισμού;

fruits-1023722_1920.jpg

Η Οργάνωση Γαστρονομικού Τουρισμού του Ontario (OCTA) λέει ότι “ο γαστρονομικός τουρισμός περιλαμβάνει κάθε τουριστική εμπειρία στην οποία ένα άτομο μαθαίνει, εκτιμά, καταναλώνει ή τολμά να απολαύσει φαγητό και ποτό που αντικατοπτρίζει την τοπική κουζίνα, την κληρονομιά ή τον πολιτισμό μίας τοποθεσίας“.

Αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εάν την αντιπαραβάλλουμε με τη σύγχρονη κοινωνία μας που γίνεται ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη, όπου προϊόντα και υπηρεσίες αντιγράφονται γρήγορα σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο γαστρονομικός τουρισμός γίνεται το καθοριστικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας μιας περιοχής.

Οι γαστρονομικοί τουρίστες δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα τρόφιμα που απολαμβάνουν – τα οποία πρέπει φυσικά να προέρχονται από τοπικούς πόρους – αλλά θέλουν επίσης να μάθουν περισσότερα για την ιστορία, την παραγωγή και το ταξίδι των πρώτων υλών στο πιάτο τους. Ένα σαφές παράδειγμα είναι η αυξανόμενη επιτυχία του τουρισμού οίνου. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες, οι επισκέπτες όχι μόνο δοκιμάζουν το υπέροχο κρασί, αλλά και ανακαλύπτουν την προέλευσή του, συμμετέχουν στη συγκομιδή των σταφυλιών και αγοράζουν, ακόμη, το προϊόν που βοήθησαν να φτιαχθεί.

Ποιο είναι το κύριο κίνητρο για αυτούς τους καταναλωτές;

Σύμφωνα με την Good Food Ireland:

Ο τουρισμός και ο πολιτισμός στον τομέα των τροφίμων έχουν καταστεί ο κύριος στόχος των ταξιδιών, με την αυθεντικότητα να είναι το πιο σημαντικό κίνημα που οδηγεί την καταναλωτική συμπεριφορά σήμερα.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η ίδια αναζήτηση της αυθεντικότητας που τους οδήγησε στη δημιουργία του παγκόσμιου φόρουμ TouRRoir, μιας συνόδου κορυφής που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες στον τομέα της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού για να ανταλλάξουν τις διαφορετικές εμπειρίες, τις γνώσεις και την εκπαίδευσή τους σε αυτούς τους τομείς.

Ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να είναι πολύ θετικός για την περιοχή και την επιχείρηση σας

  • Η άνοδος του γαστρονομικού τουρισμού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία νέων προϊόντων (π.χ. food testing, workshops κλπ.). Γιατί μόνο να πουλάτε σοκολάτα στο κατάστημα σας αν μπορείτε επίσης να προσκαλέσετε τους τουρίστες να μάθουν πώς να φτιάχνουν bon-bons; Αν ψάχνετε για έμπνευση, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το φανταστικό blog σχετικά με τον γαστρονομικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο.
  • Η προσφορά μιας γαστρονομικής εμπειρίας αντί για, απλά, φαγητό αυξάνει την αξία του προϊόντος σας. (Θα πληρώνατε το ίδιο για ένα φλιτζάνι τσάι σε ένα μπαρ σε σύγκριση με ένα άλλο φλιτζάνι τσάι ενώ καθόσασταν άνετα γύρω από ένα μικρό τραπέζι σε έναν ιαπωνικό κήπο;)
  • Όταν μετατρέπετε την επιχείρησή σας σε μια επιχείρηση εμπειρίας, γίνεστε μοναδικοί. Έχετε, όχι μόνο ένα προϊόν για να προσφέρετε, αλλά και μια ιστορία να πείτε.

olive-oil-1596639_1920.jpg

Τι χρειάζεται μια περιοχή για να προσελκύσει πελάτες γαστρονομικού τουρισμού;

  • Ο γαστρονομικός τουρισμός πρέπει να αποτελεί μέρος της στρατηγικής προορισμού, προσφέροντας μια ολιστική εμπειρία στους επισκέπτες.
  • Στενή συνεργασία και διάλογος μεταξύ κάθε επιχειρηματία που συμμετέχει στη διαδικασία: προμηθευτές τροφίμων, ταξιδιωτικοί πράκτορες, τουριστικά γραφεία κλπ. (Αυτός είναι άλλος ένας καλός λόγος για να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις όπως το TouRRoir.)
  • Να έχετε μια online παρουσία. Η προώθηση είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να προσελκύσετε περισσότερους τουρίστες.
  • Προσφέρετε και προωθήστε υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα που σχετίζονται με την ταυτότητα της περιοχής.
  • Μην ξεχνάτε την εμπορία ιστοριών: μια ιστορία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδέσετε τα τρόφιμα με τον πολιτισμό.
  • Πάντα να ψάχνετε για καινοτομίες, χωρίς να χάνετε την ουσία της περιοχής σας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩtrekksoft.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.