Με θέμα «Μοριακή Γαστρονομία: από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα note à note, το παρελθόν και το μέλλον», ο διεθνούς φήμης φυσικοχημικός και δημιουργός της Μοριακής Γαστρονομίας, παρουσίασε την κουζίνα «note à note», μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της dans LE MONDE μια πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, με καλεσμένους διακεκριμένες προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια και επιδραστικό ρόλο στις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, της ζαχαροπλαστικής και του τουρισμού. Στόχος της νέας δράσης είναι η διαρκής γνώση και η άμεση επαφή των φοιτητών με τις διεθνείς εξελίξεις.

«Έχοντας ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και έχοντας αναπτύξει  δυναμικές διασυνδέσεις με σχολές σε διεθνές επίπεδο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Κόσμος του Τουρισμού απαιτεί διαρκή ενημέρωση σχετικά με τις κατακτήσεις  της επιστήμης  στους τομείς της τεχνολογίας, επικοινωνίας, γαστρονομίας και  της προστασίας του περιβάλλοντος» επισημαίνει ο κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικών, του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με περισσότερους από 500 προσκεκλημένους, ο Hervé This μίλησε για τη μαγειρική ως αγάπη-τέχνη-τεχνική, τις εφαρμογές της Μοριακής Γαστρονομίας και τη μοριακή κουζίνα, παρουσίασε τα επιμέρους στοιχεία του ελληνικού πιάτου, προχώρησε στη λειτουργική ανάλυση στοιχείων και παρουσίαση όρων «γεύσης», καταλήγοντας στην επεξήγηση και τις εφαρμογές της κουζίνας note à note.

«Η μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη και τεχνική. Δημιουργώντας και προσφέροντας φαγητό, λες σ’ αγαπώ», εξήγησε ο Hervé This παροτρύνοντας τους νέους chef να εκφράζουν αυτό που έχουν στην καρδιά τους».

«Οι φυσικοί πόροι δεν επαρκούν για να θρέψουν τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν στη Γη το 2050.  Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Hervé This προβάλλοντας την κουζίνα note à note ως την απάντηση στο πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη στο μέλλον.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας & της εστίασης, χημικοί και τροφογνώστες, φοιτητές και απόφοιτοι της σχολής και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Δείπνο προς τιμή του Hervé This

Στις 16 Μαρτίου, o Hervé This παρουσίασε σε ένα δείπνο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE τη νέα, επαναστατική κουζίνα note à note την οποία δημιούργησε και πρεσβεύει ως το μέλλον στη Μοριακή Γαστρονομία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του παρατέθηκε το πρώτο note à note δείπνο στην Ελλάδα, που προετοίμασαν οι καθηγητές του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, Ευθύμιος Καλόσακας και Νικόλας Νικολακόπουλος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Hervé This και με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών της σχολής.

Το πρώτο και το κύριο πιάτο δημιουργήθηκαν από τον γνωστό chef και καθηγητή της Σχολής LE MONDE Μιχάλη Ντουνέτα. Επίσης δημιουργήθηκαν δύο κοκτέιλ, τα πρώτα note à note στον κόσμο, ειδικά από τον καθηγητή της σχολής Γιάννη Βλάχο.
«Είναι συναρπαστικό καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σερβίρεται αυτή η τόσο νέα κουζίνα. Οι chefs τα πήγαν εξαιρετικά καλά! Το entrée ήταν τόσο ντελικάτο! Το γλυκό ήταν πανέμορφο, έχω ακόμη την αίσθηση της γεύσης στο στόμα μου», σχολιάζει ο Hervé This.

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εφαρμογές της κουζίνας note à note, αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας των τελευταίων μηνών των καθηγητών της Σχολής μας» εξηγεί κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικών, του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Ο κ. Hervé This

Ο Hervé This (Ερβέ Τις) είναι διάσημος Γάλλος φυσικοχημικός, δημιουργός της Μοριακής Γαστρονομίας και επικεφαλής του INRA Group of Molecular Gastronomy στην AgroParisTech. Είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Foundation Food Science & Culture στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και επικεφαλής του Human Food Section στη Γαλλική Ακαδημία Γεωργίας (French Academy of Agriculture), μέλος Ακαδημίας Επιστημών του Βελγίου (Belgian Academy of Sciences) και πρόσφατα μέλος της Ακαδημίας της Αλσατίας (Academy of Alsace). Επίσης, είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος της γαλλικής έκδοσης του Scientific American και συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν τη Μοριακή Γαστρονομία.

Το 1988, ο Hervé This δημιούργησε μαζί με τον Nicholas Kurti τη Μοριακή Γαστρονομία (Molecular Gastronomy) και είναι εκείνος που ονόμασε τη «μοριακή μαγειρική» και «μοριακή κουζίνα», όντας υποστηρικτής του εκσυγχρονισμού των τεχνικών μαγειρικής από το 1980. Είναι επίσης ο δημιουργός των τάσεων «culinary construvism» και «abstract cooking».

Το 1994 ο Hervé This πρότεινε τη «note à note Cuisine»: Μια καινοτόμο ιδέα που τελικά θα προσφέρει τη δυνατότητα και την ελευθερία στους chefs να δημιουργήσουν τη γεύση, το σχήμα, το άρωμα και τη θρεπτική αξία ενός πιάτου από το μηδέν, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά καθαρές ενώσεις. Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στη μοριακή κουζίνα και τη note à note είναι πως η πρώτη αφορά τη χρήση νέων «εργαλείων» ενώ η note à note επικεντρώνεται στη χρήση νέων συστατικών.

Η note à note είναι για τον Hervé This η νέα τάση, το μέλλον και την υποστηρίζει με ομιλίες και παρουσιάσεις σε όλον τον κόσμο. Από το 1998, συνεργάζεται με τον Γάλλο chef Pierre Gagnaire, τον οποίο «τροφοδοτεί» κάθε μήνα με μια νέα εφεύρεση.

To 2009, το πρώτο note à note πιάτο παρουσιάζεται σε εστιατόριο από τον Γάλλο chef Pierre Gagnaire, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα στενής συνεργασίας με τον Hervé This. Το 2012, ο Γάλλος φυσικοχημικός εκδίδει το πρώτο βιβλίο για τη note à note,  με τίτλο «La Cuisine note à note en douze questions souriantes», το οποίο γίνεται ευρέως γνωστό με την έκδοση που ακολουθεί στην αγγλική γλώσσα «Note by note CookingThe Future of Food”.

Η LE MONDE

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, αποκλειστικά εξειδικευμένος στις ξενοδοχειακές και τουριστικές σπουδές, πιστοποιημένο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προσφέρει στους σπουδαστές του εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου, παρέχοντας άριστη υλικοτεχνική υποδομή και καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό με σκοπό την εξασφάλιση μιας εξαιρετικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, καθώς και τη διαρκή αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.