Από το Simposio.news team:

Όλοι πιστεύουμε πως οι DJ είναι τυχεροί άνθρωποι, γιατί έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα. Και έχουμε δίκιο, γιατί 10 στους 10 αγαπάνε αυτό που κάνουν ανεξάρτητα αν το κάνουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά και δεν παύει να είναι ένα δημιουργικό κομμάτι της ζωής τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι ένα εύκολο επάγγελμα. Η κλασική πορεία ενός dj που όλοι γνωρίζουμε είναι πως ξεκινάει από χόμπι, μετά γίνεται μερική απασχόληση, στην συνέχεια μαθαίνει σταδιακά και εμπειρικά την δουλειά του dj, κάνει την δισκοθήκη του και ανάλογα με το πόσο δεξιοτέχνης είναι, έχει και την ανάλογη πορεία. Σωστά όλα αυτά. Αλλά φτάνουν?
Όχι βέβαια, ένας dj για να είναι επαγγελματίας πρέπει να έχει πολλές μουσικές γνώσεις και να γνωρίζει μουσικές από παλαιότερες δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα να παρακολουθεί τις νέες εξελίξεις και τάσεις της εποχής. Να αναγνωρίζει και να ελέγχει την καλή ποιότητα του ήχου και γενικότερα να έχει καλές τεχνικές γνώσεις.

Η γνωση και η εμπειρια δημιουργει τις καλυτερες αναμειξεις μουσικων ρυθμων.

Τη στιγμή που δένονται δύο τραγούδια μέσω μιας νότας, πάντα αυτό μας δημιουργεί ένα ευχάριστο άκουσμα, είτε το ακούμε συνειδητά είτε ακόμη και ασυνείδητα.

Κάθε παιδί σήμερα που ονειρεύεται να γίνει dj – μουσικός παραγωγός, θέλει να πάει σε κάποια μεγάλη αντίστοιχη σχολή γιατί γνωρίζει πως το djing είναι μια τέχνη με πολλές απαιτήσεις. Παλαιότερα ένας dj ξεκινούσε και μετά έβλεπε που θα τον ανασύρει η δουλειά του. Σήμερα καλό είναι να αποφασίσει που θέλει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο και μετά να ξεκινήσει. Ανάλογα με αυτή την απόφαση που θα λάβει θα πρέπει να αποκτήσει και την αντίστοιχη εξειδίκευση. Γιατί ένας dj μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρεία για εκδηλώσεις (γάμους, πάρτι, επαγγελματικές εκδηλώσεις, κλπ), μπορεί να εργάζεται σε Club-bar, στο ραδιόφωνο ως μουσικός παραγωγός ή σε μεγάλα φεστιβάλ. Μπορεί φυσικά να κάνει ταυτόχρονα ένα, δύο ή και τρία από τα παραπάνω, αυτό απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Εκτός από γνώσεις και ταλέντο, ο dj πρέπει να έχει πολλά χαρίσματα και δεξιοτεχνίες όπως:
• Κοινωνικότητα.
• Να μπορεί να παρακολουθεί και να ψυχολογεί το κοινό.
• Να έχει ευχάριστη και καθαρή φωνή στο μικρόφωνο (ειδικά στο ραδιόφωνο).
• Ακόμη και την ώρα που δεν είναι καλά να δείχνει ότι διασκεδάζει.
• Να οργανώνει και να ενημερώνει την δισκοθήκη του.
• Να προσαρμόζεται σε ακανόνιστα ωράρια.
• Να έχει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις στο λεπτό.
• Να είναι συνεργάσιμος, αν και όπως βλέπουμε σε πολλά events τον ένα jockey να παραδίδει τη σκυτάλη στον άλλο, μου δίνουν την εντύπωση πως είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πως η συνεργασία είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό. Ελπίζω να μην κάνω λάθος.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.