Μία επισιτιστική επιχείρηση θα πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά έναν ιστότοπο (site), τη βιτρίνα της δηλαδή, που θα ταιριάζει με το προφίλ της, θα είναι εύκολος στην περιήγηση, φιλικός προς τον χρήστη και θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που συνήθως αναζητεί κάποιος, όπως:

  • ακριβή τοποθεσία στον χάρτη,
  • οδηγίες βήμα βήμα για να φτάσει ο επισκέπτης στο εστιατόριο,
  • φωτογραφίες ή βίντεο,
  • τηλέφωνο και τρόπους επικοινωνίας,
  • τιμές,
  • προσφορές, εκπτώσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.,
  • μενού,
  • ωράριο λειτουργίας.

istoselides-estiatorionΗ κατασκευή (και ενημέρωση) της ιστοσελίδας μπορεί να ανατεθεί σε μία ανεξάρτητη εταιρεία ή μπορεί να την αναλάβει ο ιδιοκτήτης ακόμη και κάποιος υπάλληλος της επιχείρησης συμβουλευόμενος πλατφόρμες που κυκλοφορούν δωρεάν στο διαδίκτυο, όπως η Google Sites.

Πέρα από την ύπαρξη ενός κατάλληλου domain name (ότι ακολουθεί το www.), την ανανέωση του περιεχομένου, την ύπαρξη buttons που αφορούν τα εταιρικά social media, και την εμφάνιση όσο πιο ψηλά γίνεται στη μηχανή αναζήτησης, μείζονος σημασίας είναι το φωτογραφικό υλικό που θα επιλεγεί (π.χ. εγκαταστάσεις, προωθητικά φυλλάδια, προϊόντα, μενού, υπάλληλοι πρώτης γραμμής, ατμόσφαιρα), το οποίο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (π.χ. αποφύγετε να «εξωραΐσετε» τα πιάτα ή τις εγκαταστάσεις σας, διότι θα ανεβάσετε υπερβολικά τις προσδοκίες των επισκεπτών σας).

Σε αρκετά sites μάλιστα, όπως και στο Facebook, έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία της άμεσης εξυπηρέτησης πελατών, με την εμφάνιση μηνύματος «πώς μπορώ να σας βοηθήσω;» στην οθόνη του χρήστη. Τα μηνύματα αυτά προέρχονται από ρομπότ, γνωστά ως chatbots, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της online εξυπηρέτησης πελατών.

istotopos-estiatoriouΓια ένα εστιατόριο ή πιτσαρία, ένα σύγχρονο website προσφέρει φυσικά τη δυνατότητα της online κράτησης καθώς ο επισκέπτης, ιδιαίτερα η νέα γενιά, μπορεί να κλείσει τραπέζι χωρίς χρονοτριβές και το κυριότερο χωρίς να απασχολήσει με ερωτήσεις και τηλέφωνα το προσωπικό, κάτι που συνεπάγεται ευκολία και οικονομία (η ηλεκτρονική παραγγελία δύναται να συνοδεύεται με προσφορές) για τον ίδιο και μειωμένα κόστη για την επιχείρηση, καθώς θα μειωθούν οι κλήσεις για παραγγελίες ενώ θα εκλείψει και ο κίνδυνος απώλειας πελατών επειδή βρήκαν κατειλημμένη τη γραμμή.

Δυστυχώς, πολλές ιστοσελίδες είναι τόσο πρόχειρα στημένες, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία εταιρική μπροσούρα online. Ορισμένοι αγνοούν ότι η εταιρική ιστοσελίδα είναι η πρώτη εντύπωση που διαμορφώνει ο χρήστης για την επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο διαχειριστής του site έχει στη διάθεσή του μόλις 10 δευτερόλεπτα για να τραβήξει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Με ένα απλό click μπορεί να φύγει και να μην επιστρέψει ξανά.

Σε γενικές γραμμές, ο ιδιοκτήτης μιας επισιτιστικής μονάδας συνήθως υποπίπτει σε κάποιο από τα εξής τρία παραπτώματα. Πρώτον, θεωρεί ότι έχει κτίσει μία εικόνα και ένα όνομα για το μαγαζί, οπότε δεν συντρέχει λόγος δημιουργίας ιστοσελίδας. Δεύτερον, έστησε μία ιστοσελίδα πριν από χρόνια και δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί ξανά. Τρίτον, πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι καμπάνιες μέσω e-mail και οι διάφορες εφαρμογές για κινητά καθιστούν την ιστοσελίδα αχρείαστη.

Πηγή: Προδημοσίευση από το βιβλίο του Ιωάννη Πρωτοπαπαδάκη «Πρακτικές Μάρκετινγκ στην Εστίαση».

Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ)

Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ) είναι συγγραφέας των συγγραμμάτων “Υποδειγματική Εξυπηρέτηση Πελατών. 60 τρόποι για να δημιουργήσετε πιστούς πελάτες”, «Παράπονα Πελατών. Μπελάς ή Ευκαιρία» και «Μάρκετινγκ Υπηρεσιών. Εφαρμογή στον Τουρισμό». Συνολικά έχει συγγράψει 15 επιχειρηματικά και μη βιβλία.

Εργάζεται ως καθηγητής μάρκετινγκ στην τουριστική σχολή Le Monde, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σεμινάρια Μάρκετινγκ, Εξυπηρέτησης Πελατών και Πωλήσεων, που απευθύνονται σε ανέργους και στελέχη επιχειρήσεων.

Αρθρογραφεί στο epixeiro.gr., διαχειρίζεται το ιστολόγιο protopapadakis.blogspot.com, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος μάρκετινγκ και προώθησης για το ξενοδοχείο “Το Σπίτι του Καπετάνιου” στην Πρέβεζα καθώς και το “Tesoro Hotel” στη Λευκάδα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του jprotopapadakis@yahoo.gr και στο Facebook 

protopapadakis-ioannis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.