Το Netflix, η λιγούρα και ο…. ντελιβεράς

Για εσάς, η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Σε ένα βαρετό βράδυ, κοιτάτε ένα μενού online, πατάτε μερικά κουμπιά και voila: Ζεστό φαγητό παραδίδεται στην πόρτα σας μέσα σε μια ώρα. Η μόνη ενέργεια που πρέπει να κάνετε είναι να σηκωθείτε από τον καναπέ για να ανοίξετε την πόρτα σας και να πάρετε το γεύμα σας.

Αλλά, αυτό το ζεστό δείπνο, δεν εμφανίζεται μόνο στην πόρτα σας, όπως σίγουρα γνωρίζετε. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόσωπο που ταξιδεύει μέσα στην κίνηση, στη βροχή και στο χιόνι για να εξασφαλίσει ότι το Netflix σας θα συνοδεύεται από κάτι νόστιμο και όταν σκεφτείτε πραγματικά την προσπάθεια που χρειάζεται, ίσως να ξανασκεφτείτε το ποσό του tip που θα του δώσετε.

Ο Gabriel Martinez Rios είναι ένας από τους χιλιάδες εργαζόμενους των εστιατορίων που είναι υπεύθυνοι για την γαστρονομική σας απόλαυση. Παρέχει γεύματα σε πεινασμένους κατοίκους της Νέας Υόρκης μέσω του ποδηλάτου του, ξοδεύοντας περίπου 40 ώρες της εβδομάδας, μεταφέροντας παραγγελίες για το εστιατόριο S’MAC, ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης που ειδικεύεται σε γεύματα με μακαρόνια. Ένα βροχερό απόγευμα του Μαρτίου, ο Rios έβαλε μία κάμερα GoPro στο ποδήλατο του και βιντεοσκόπησε, αυτό που λέει ότι είναι, μια τυπική εργάσιμη ημέρα.

Tips: Ο πραγματικός μισθός

Ο Ρίος δήλωσε στο The Huffington Post ότι παραδίδει κατά μέσο όρο 15 με 30 γεύματα την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή από το  Murray Hill όπου βρίσκεται το S’MAC. Κερδίζει 7,25 δολάρια την ώρα, κάτι που είναι υψηλότερο κατά 2,25 δολάρια από τον ελάχιστο μισθό για τους εργαζομένους εστίασης στην Νέα Υόρκη. Ο Caesar Ekya, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, αναφέρει ότι η διαφορά καλύπτει τις πρόσθετες ευθύνες που αναλαμβάνουν οι υπάλληλοί του, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με την προετοιμασία των τροφίμων, τον καθαρισμό και το πέταμα των απορριμμάτων.

Αλλά για τον Rios, τα πραγματικά χρήματα έρχονται με τη μορφή των tips. Λέει ότι λαμβάνει συνήθως 2 – 4 δολάρια σε tips ανά παραγγελία, κατά μέσο όρο περίπου 200 – 300 δολάρια κάθε εβδομάδα. Στο παρελθόν, λάμβανε tips τόσο χαμηλά όσο 25 σεντς και μέχρι και 10 δολάρια σε μία μόνο παραγγελία. Το S’MAC συνεργάζεται με αρκετές υπηρεσίες ηλεκτρονικής παραγγελίας τροφίμων, μεταξύ των οποίων οι Foodler, Delivery.com και Eat24, αλλά ο Ekya αναφέρει ότι οι περισσότερες παραγγελίες online έρχονται μέσω της Seamless, μιας πλατφόρμας που διαθέτει περισσότερα από 8.950 εστιατόρια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων, Abby Hunt.

Η Seamless αναφέρει ότι το μέσο ποσοστό φιλοδωρημάτων ανέρχεται στο 13,9% ανά παραγγελία, ενώ η Νέα Υόρκη είναι κάτω από το μέσο όρο στο 13,1%. Η σελίδα παραγγελίας του ιστότοπου έχει προκαθορισμένο ποσό tip που μπορεί να αλλάξει από τον πελάτη. Σύμφωνα με τον Hunt, αυτή η προεπιλογή ποικίλλει συχνά επειδή η εταιρεία “εκτελεί πάντα δοκιμές”, αλλά αυτή τη στιγμή το ποσό του φιλοδωρήματος είναι προκαθορισμένο στα 2 δολάρια. Η S’MAC απαιτεί από τους πελάτες της να ξοδεύουν τουλάχιστον 15 δολάρια για να τοποθετήσουν μια παραγγελία παράδοσης στο Seamless, εάν ο πελάτης έπρεπε να αφήσει την προκαθορισμένη τιμή ως έχει και δαπανούσε ακριβώς 15 δολάρια, τα 2 δολάρια θα ανέρχονταν ακριβώς στο 13,3% της τιμής.

pizza-deliveryΤο Seamless δεν απαιτεί από τους χρήστες του να αφήνουν φιλοδώρημα. Μερικοί πελάτες εξακολουθούν να επιλέγουν να πληρώσουν με μετρητά, αλλά ο Rios εκτιμά ότι το 90% των tips του, πληρώνεται με πίστωση. Λαμβάνει τέτοια tips στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, σε μετρητά.

Ο άσχημος καιρός είναι πλεονέκτημα

Ο Ρίος τείνει να βγάζει περισσότερα λεφτά όταν ο καιρός έξω είναι άσχημος: Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν υπήρχαν περίπου 5,5 ίντσες του χιονιού στο Σέντραλ Παρκ, η Seamless αναφέρει ότι τα tips αυξήθηκαν κατά 9% από τον μέσο όρο της πόλης. Ο Ρίος λέει ότι η πολιτική του restaurant είναι να κάνει delivery με βροχή, θύελλες ή χιόνι, έως ότου το χιόνι φτάσει τις 6 ίντσες. Σε εκείνο το σημείο, το ποδήλατό του δεν μπορεί να περάσει πλέον από τους δρόμους.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Το ποδήλατο του Rios τον βοήθησε να προσληφθεί στο S’MAC πριν από δυόμισι χρόνια περίπου. Οι ντελιβεράδες του εστιατορίου υποχρεούνται να έχουν τα δικά τους ποδήλατα και ο Ekya λέει πως έτσι λειτουργούν τα περισσότερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Ο Rios διαθέτει δύο ποδήλατα, έχει το δεύτερο “σε περίπτωση ανάγκης”. Οι κλοπές ποδηλάτων στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 70% την τελευταία τετραετία και ο Ρίος έχει χάσει δύο ποδήλατα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ήταν υπεύθυνος για την αντικατάσταση καθενός από αυτά. Πληρώνει επίσης για τη δική του κλειδαριά ποδηλάτου, και αυτός και ο συνεργάτης του εκτελούν μικρές επισκευές ποδηλάτων μαζί με τα εργαλεία που παρέχει το S’MAC. Για μεγαλύτερες επισκευές, ο Ρίος πρέπει να πάει το ποδήλατό του σε ένα κατάστημα ποδηλάτων.

Κάθε άτομο που δουλεύει στο S’MAC φοράει ένα ανακλαστικό γιλέκο που παρέχεται από το Seamless σε ένα δωρεάν “welcome kit”, ένα κράνος, το οποίο απαιτείται από τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, παρέχεται από το S’MAC.

Ενώ δεν χρειάζεται να κατέχει ένα κινητό τηλέφωνο για την εκτέλεση παραδόσεων, ο Rios χρησιμοποιεί ένα προσωπικό τηλέφωνο όταν χρειάζεται να τηλεφωνήσει στους πελάτες ή να πάρει οδηγίες (αν και, ως επί το πλείστον, ο Rios λέει ότι γνωρίζει την πόλη αρκετά καλά). Ο Έkyος δήλωσε στο HuffPost ότι δεν έχουν όλοι οι υπάλληλοί του τηλέφωνο, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα: “Πάντα υπολογίζουμε ότι κάτι απρόοπτο θα συμβεί”, λέει. “Μπορούμε να καλέσουμε έναν πελάτη πριν φύγει ένας ντελιβεράς για να τους πούμε ότι είναι στο δρόμο. Βρίσκουμε πάντα μια λύση. ”

Ο Ρίος δεν βάζει το ποδήλατό του στην άκρη την Παρασκευή το βράδυ. Εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα. Τα Σάββατα και τις Κυριακές κάνει παραδόσεις για ένα άλλο εστιατόριο συνεργατών που ονομάζεται Juice Healthy Kitchen & Juice Bar, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το S’MAC.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩhuffingtonpost.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.