Πάνος Ιωαννίδης

Με την ήρεμη παρουσία του κερδίζει καθημερινά τη λατρεία του κόσμου τόσο ως ένας κορυφαίος chef όσο και ως άνθρωπος. Έχει πολλές επιρροές από την Ιταλική κουζίνα δεν παύει όμως να υποστηρίζει την ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας θεωρώντας πως πρέπει να γίνουν παγκοσμίως γνωστά για την ποιότητά τους.

Η πιστοποίηση αρχιμάγειρα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Bachelor σε ελβετικό κολλέγιο στο μάρκετινγκ, η διοίκηση εστιατορίων και ανάπτυξη προϊόντων ήταν τα πρώτα του «όπλα» για μια πλούσια καριέρα από το food styling και food design σε πολλά περιοδικά μέχρι το business planning, το management της γαστρονομίας ή του τουρισμού αλλά ακόμα και την ίδια την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών προϊόντων.

Εργάστηκε σε κορυφαία εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και για 15 χρόνια αποτέλεσε Executive Chef στην βασιλική Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα. Παράλληλα ως private chef πρόσφερε τις μαγειρικές του δημιουργίες τις οποίες γεύτηκαν μεταξύ άλλων πολλές επιφανείς προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ.

Τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους τρείς κριτές στο γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι του Star Channel MasterChef κερδίζοντας καθημερινά την αγάπη και τον θαυμασμό των τηλεθεατών οι οποίοι πλέον μπορούν να απολαύσουν τις συνταγές του στο ολοκαίνουργο εστιατόριο του Ovio.

Ιωαννίδης Πάνος

Τί άλλαξε στη φιλοσοφία του Πάνου Ιωαννίδη από τότε που ξεκίνησε τη μαγειρική μέχρι σήμερα;

Στην αρχή δεν ήθελα να μοιράζομαι τις συνταγές μου γιατί αυτό είχα μάθει από παλαιότερης φιλοσοφίας και αντίληψης μάγειρες.

Πλέον έχω καταλάβει πως μέρος της αποστολής μου ως μάγειρας είναι να καταφέρω να εμπνεύσω τον οποιονδήποτε να πειραματιστεί με γεύσεις και φρέσκα υλικά.

Γι’ αυτό και μοιράζομαι όλες μου τις συνταγές και μυστικά χρόνων στο κανάλι μου στο YouTube. Αντίστοιχα, σύντομα θα είναι έτοιμο και το website μου που θα αναδεικνύει ένα περιεχόμενο συνταγών που έχω συλλέξει ανά τα χρόνια.

Νομίζω πως ως μάγειρας είναι πιο υγιές να βλέπεις τις συνταγές και τα πιάτα σου σαν μουσική παρτιτούρα: όσο περισσότερο παίζονται από άλλους σεφ, τόσο δυναμώνουν τη φήμη σου.

Πως θα εξηγούσατε σε κάποιον τι σημαίνει «νόστιμη κουζίνα»;

Το νόστιμο είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό. Υπάρχουν γεύσεις όσες και οι άνθρωποι. Βέβαια όσο αναπτύσσεται η αίσθηση της γεύσης, τόσο εξελίσσονται και τα κριτήρια της νοστιμιάς. Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο “γευστικός σνομπισμός” είναι καλoδεχούμενος. Οτιδήποτε τρως και το σκέφτεσαι ή το θυμάσαι μετά μπορεί να είναι νόστιμο – από το πιο απλό, μία πατάτα στο φούρνο της μαμάς ας πούμε μέχρι το πιο περίπλοκο.

Ως καθηγητής, ποιος θεωρείτε πως θα γίνει καλύτερος μάγειρας, αυτός που έχει έμφυτο ταλέντο αλλά δεν είναι πολύ καλός σπουδαστής ή το αντίθετο;

Αυτό το ερώτημα με έχει απασχολήσει πολλά χρόνια γιατί έχω συναντήσει και τα δύο. Το έμφυτο ταλέντο αν δεν εξελιχθεί και εμπλουτιστεί παραμένει στάσιμο. Ο καλός και συνεπής σπουδαστής, ακόμη και με μέτριο ταλέντο, μπορεί με τα χρόνια να γίνει πολύ καλύτερος και να φτάσει στο 100% του, στο βέλτιστο για εκείνον. Η μαγειρική είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται συνεχώς άρα πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αν επαναπαυθείς μπορεί να χάσεις το τρένο!

Είναι μεγάλο το ποσοστό των παικτών του MasterChef που τελικά βρίσκουν τον μαγειρικό τους δρόμο;

Εξαρτάται καθαρά από το πώς θα το διαχειριστούν οι ίδιοι. Η δική μου συμβουλή είναι πάντα να ακολουθούν τους στόχους που έχουν θέσει και να μην παρασύρονται. Αυτοί που δουλεύουν σκληρά και αγαπούν τη μαγειρική κάνουν αξιόλογα πράγματα.

Ιωαννίδης Πάνος, Κοντιζάς Σωτήρης και Κουτσόπουλος Λεωνίδας. Ποιος είναι ο πιο «δύσκολος-γκρινιάρης» από τους τρεις κριτές;

Το πάμε λίγο εναλλάξ. Όλοι γκρινιάζουμε ανά περιόδους.

Όταν κάποιος εργάζεται στην τηλεόραση, ανεβαίνουν οι προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από αυτόν;

Όταν έχεις πρόσβαση σε μεγάλο κοινό συνήθως αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να εξυπηρετήσεις και μπαίνεις κι εσύ στην διαδικασία να ακολουθήσεις αυτές τις ταχύτητες και τις απαιτήσεις. Σίγουρα υπάρχουν προσδοκίες από το κοινό που σε ακολουθεί, εσύ οφείλεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και να είσαι ευχαριστημένος με αυτό.

Ιωαννίδης Πάνος Μάγειρας

Τι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ ο Πάνος Ιωαννίδης στο εστιατόριο Ovio;

Την ποιότητα των υλικών. Την ποιότητα του φαγητού και της διαδικασίας που ακολουθείται για αυτό, τις τεχνικές δηλαδή – όσο δύσκολες κι αν είναι. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι πιο εύκολο για την ευκολία. Δεν θα διαπραγματευόμουν επίσης πότε την εξυπηρέτηση των καλεσμένων μου στο εστιατόριο.

Αν δεις τον κόσμο που σε τιμά με την παρουσία του σαν πελάτη χάνεται λίγο η μαγεία.

Αν μπορούσαν να σας ακούσουν όλοι οι μάγειρες του κόσμου, ποιο μήνυμα θα τους στέλνατε;

Να συνεχίσουν να κάνουν αυτό το επάγγελμα μόνο εφόσον το αγαπούν. Είναι κλισέ, αλλά η αγάπη φαίνεται στο φαγητό.

Πείτε μας για το βιβλίο που ετοιμάζετε, πότε θα είναι έτοιμο και σε ποιους κυρίως απευθύνεται;

Το βιβλίο ευελπιστούμε να είναι έτοιμο σύντομα και εννοείται θα ανακοινωθεί η κυκλοφορία του στα social media. Απευθύνεται πάνω απ’ όλα σε ανθρώπους που παίρνουν τη μαγειρική στα σοβαρά και θέλουν όντως να εντρυφήσουν στη μαγεία του ριζότο: είναι και για επαγγελματίες όμως και για αρχάριους!

Έχετε ένα μεγάλο fun club γυναικών. Υπήρξαν στιγμές που σας έφεραν σε δύσκολη θέση;

Για όλους τους ανθρώπους υπάρχουν στιγμές που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. Και για του λόγου το αληθές, ακούγοντας τις εμπειρίες γυναικών δίπλα μου, σπάνια μπορούν οι εμπειρίες των ανδρών να ονομαστούν δύσκολες σε σχέση με το τι περνάνε εκείνες σε αυτό το θέμα.

Ποιές είναι οι δυνατές στιγμές χαράς της καθημερινότητας για τον Πάνο Ιωαννίδη;

Να παίζω με τον ανιψιό μου, να τρώω με φίλους, και, πλέον, να κοιμάμαι παραπάνω από πέντε ώρες!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
Προερχόμενη επιχειρηματικά από τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των δημοσίων σχέσεων, αποφάσισε πως αυτά που μας κάνουν χαρούμενους, είναι μια καλή ενδιαφέρουσα παρέα, ένα γευστικό φαγητό, ένα ευφάνταστο ποτό, ένας απολαυστικός καφές και όλα αυτά σε ένα στιλάτο, ζεστό περιβάλλον. Της αρέσει να απολαμβάνει κάθε κουβέντα με καινοτόμους επιχειρηματίες εστίασης, chef, pastrychef, bartenders και baristi μαθαίνοντας για την πορεία τους, τις τάσεις και τις γευστικές τους δημιουργίες.