Νέος επιχειρηματίας στην εστίαση

Έχεις βρει αυτό που θέλεις να κάνεις; Έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα στο μυαλό σου; Συγχαρητήρια! Έχεις κάνει το σπουδαιότερο βήμα!

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ορίσουν το τι θέλουν να κάνουν και συνήθως έχουν συγκεχυμένη άποψη και αμφιταλαντεύονται είναι πολύ φυσικό να μην έχουν ξεκάθαρους στόχους, άρα και συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης. Αποτέλεσμα; Αποτυχία και απογοήτευση.

Δεν είναι όμως ανάγκη να φτάσεις εκεί, υπάρχουν απλά βήματα, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω και θα σε βοηθήσουν οργανώσεις κάθε στάδιο υλοποίησης της επιχειρηματικής σου ιδέας, θα σε βοηθήσουν δηλαδή να κάνεις την ιδέα σου πράξη!

  1. Κάνε την εικόνα ξεκάθαρη!

Σκέψου την επιχείρηση που θέλεις να κάνεις με κάθε λεπτομέρεια, το χώρο, το προσωπικό, τους πελάτες, τους προμηθευτές, την ποιότητα, τις τιμές, την εξυπηρέτηση, τα προϊόντα, της υπηρεσίες, το λογότυπο, τον τρόπο προσέγγισης των πελατών. Σκέψου τα ΠΑΝΤΑ!

εικόνα επιχείρησηςΑνέλυσε όλες τις λεπτομέρειες της ιδανικής επιχείρησης που θέλεις να φτιάξεις και κατέγραψε τες, όσο θα καταγράφεις, θα γεννιούνται προβληματισμοί, λύσεις, βελτιώσεις. Μην σταματήσεις την καταγραφή μέχρι να φτάσεις στο ιδανικό επίπεδο!

Ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος για να είναι υλοποιήσιμος!

  1. Φτιάξε το budget σου!

Αφού πλέον ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, πρέπει να δεις τους διαθέσιμους πόρους σου. Με απλά λόγια, πόσο θα σου κοστίσει. Έχεις τα χρήματα; Κάθε στάδιο υλοποίησης του σχεδίου σου θα πρέπει να αποτιμηθεί σε κόστος. Ο χώρος, το προσωπικό, η διαφήμιση, ο εξοπλισμός, τα λειτουργικά, όλα πρέπει να έχουν ένα νούμερο. Προσοχή! Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι δεν αρκεί η πρόβλεψη για την υλοποίηση της ιδέας, θα πρέπει να σκεφτείς και την αρχική λειτουργία της, μέχρι να αρχίσεις να έχεις έσοδα, π.χ. το κόστος υλοποίησης ενός εστιατορίου είναι 150000 ευρώ και τα μηνιαία λειτουργικά του έξοδα 30.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι στην αρχή θα πρέπει να υπάρχει ένα κεφάλαιο, το οποίο θα καλύψει τα έξοδα του εστιατορίου μέχρι τα έσοδα του να φτάσουν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος και να το ξεπεράσουν.

Προσοχή το συγκεκριμένο βήμα απαιτεί ακρίβεια και θέλει έρευνα! Τα νούμερα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση υποτιμημένα!

Αν δεν έχεις ευχέρεια στα νούμερα ζήτα από έναν εξειδικευμένο λογιστή/σύμβουλο να σε βοηθήσει, είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις γνωρίζοντας τους πόρους που απαιτούνται. Θυμήσου ότι τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια!

  1. Βρες τον Λογιστή που σου αξίζει

Ο λογιστής- φοροτεχνικός είναι ο Νο 1 σύμβουλος και συνεργάτης σου και για αυτό το λόγο η επιλογή του είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Θα πρέπει να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του, να μιλάτε την ίδια γλώσσα όπως λέμε, να σε καταλαβαίνει, να έχει μεγάλη γνώση και εξειδίκευση στο αντικείμενο του, αλλά και γνώση της αγοράς, να μπορεί να κάνει τη δουλειά σου σωστά και γρήγορα, ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα σου και να σε κρατάει συνεχώς ενημερωμένο για να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις!

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μια απλή απόφαση και για όλους αυτούς τους λόγους μην επαναπαύεσαι στο λογιστή του πατέρα σου, σε κάποιον συγγενή, σε φίλο γνωστό κλπ. Ψάξε το λογιστή που θα καλύπτει εσένα και βάλε τον πήχη ψηλά! Μην ψάχνεις τον φθηνό γιατί θα τον πληρώσεις ακριβά στο μέλλον. Σκέψου ότι είναι αυτός που θα έχει πρόσβαση στα οικονομικά και στα φορολογικά σου και δουλειά του είναι να προστατεύει την επιχείρηση σου, τα συμφέροντα σου, εσένα. Για αυτό να είσαι επιλεκτικός και απαιτητικός, έλεγξε τα πάντα, την προσωπική του εικόνα, την εικόνα που έχουν τα γραφεία του, αν έχει αρκετό προσωπικό, αν είναι άμεσος και γρήγορος, αν μπορείς να τον βρεις όποτε θέλεις, αν είναι σύγχρονος ή απαρχαιωμένος στις μεθόδους εργασίας του, τί λέει η «αγορά» για αυτόν, όλα αυτά έχουν την επαγγελματική τους σημασία! Δώσε προσοχή στη λεπτομέρεια!

Κάνε έρευνα για να κάνεις τη σωστή επιλογή!

  1. Όλα είναι Marketing

Το marketing είναι παντού! Από το όνομα της επιχείρησης και το λογότυπο της, μέχρι την διαφημιστική στρατηγική που θα ακολουθήσεις ως επιχείρηση και τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσεις για να προσελκύσεις τους πελάτες σου. Το σίγουρο είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ένα τεράστιο πελατολόγιο μέσω των καναλιών διαφήμισης και δικτύωσης (google, Facebook, Instagram κλπ.) Όμως από την άλλη πλευρά οι δυνητικοί σου πελάτες, δέχονται ένα καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων και πλέον έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί, πιο απαιτητικοί και πιο έμπειροι καταναλωτές.

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τον κατάλληλο επαγγελματία που θα σου φτιάξει την εικόνα εκείνη που αντιπροσωπεύει την επιχείρηση σου και ξεκινάει από το φυσικό χώρο και το προϊόν σου και συνεχίζει στην ηλεκτρονική σου εικόνα site, social media κλπ.

marketing plan εστίασηςΤο δεύτερο που χρειάζεσαι είναι την κατάλληλη εταιρία που θα σε διαφημίσει και θα φέρει την επιχείρηση σου και το προϊόν σου στους υποψήφιους πελάτες σου για να πετύχεις πωλήσεις, το οποίο είναι και το άμεσο ζητούμενο και παράλληλα να χτίσεις και την αναγνωσιμότητα της επιχείρησης σου.

Κατά την αναζήτηση αυτών των επαγγελματιών καλό θα είναι να κοιτάξεις τις δουλειές που έχουν κάνει στο παρελθόν, ζήτα αποτελέσματα από προηγούμενες δουλειές τους, δες αν έχουν εμπειρία στον δικό σου κλάδο, ρίξε μια ματιά στο πελατολόγιο τους, πρόσεχε τους χρόνους παράδοσης και απόκρισης τους και φυσικά δώσε σημασία στο στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας και συμπεριφοράς!

Αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει το «ποιος είσαι» πως θα φτιάξει την εικόνα σου και πως θα την επικοινωνήσει στον κόσμο;

Ευαγγελία Τσιολχά

Γενική Διευθύντρια Φοβεράς Προστασίας Α.Ε.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.