Γιάννης Κωνσταντινίδης

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας της Κατερίνης μιλά στο simposio.news μέσα από το Freud, ένα bar-restaurant εξαιρετικής αισθητικής και ποιότητας.

Ποιο είναι το σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας του κλάδου;

Η εποχή μας είναι η εποχή των ταχύτατων αλλαγών.

Είναι πασιφανές ότι ένας επιχειρηματίας του κλάδου πρέπει να έχει «σηκωμένες τις κεραίες του»

Να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της επιχείρησής του. Είναι απαραίτητο να «μυρίζεται» το αύριο και να είναι σε θέση ακόμα και να προβλέψει απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό, όμως, που θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει ως «επιχειρηματία», είναι να διαμορφώνει ο ίδιος τις ανάγκες του αύριο!

Ποια ήταν η καλύτερη ιδέα που είχατε για το Freud;

Στο Freud αυτό που επιδιώξαμε όλη η ομάδα ήταν ο κόσμος να κινηθεί ελεύθερα, χωρίς καμία «οδηγία», χωρίς καμία κατεύθυνση. Ο πελάτης μπαίνει στο Freud και διαμορφώνει τη δική του ατμόσφαιρα. Έχει μπροστά του έναν διάδρομο που του δίνει τη δυνατότητα να «περπατήσει» – να δει – να τον δουν και να «απογειωθεί…»

Έχετε μια πλούσια και ιδιαίτερη κάβα κρασιών. Οι νέοι ηλικιακά πελάτες που προτιμούν το κρασί και γνωρίζουν τις αξιόλογες ετικέτες;

Το κρασί έχει εισβάλλει τα τελευταία χρόνια στην επιλογή του Έλληνα για το ποτό του κατά την έξοδό του. Αυτό έχει δημιουργήσει και μία κουλτούρα κρασιού σε ένα μεγάλο ποσοστό πελατών, κάτι που μας προκαλεί να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε επιλογή και μάλιστα ανθρώπων που γνωρίζουν. Οι νέοι ηλικιακά πελάτες έχουν αρχίσει και αυτοί να προτιμούν το κρασί. Κάποιοι από αυτούς διαβάζουν για το κρασί και έρχονται ενημερωμένοι. Αυτό που παρατηρούμε είναι να μεγαλώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων νέων για το κρασί. Πολλοί νέοι ηλιακά πελάτες ενδιαφέρονται για τις διάφορες ετικέτες και ρωτάνε.

Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που όχι μόνο απλά θα πίνουν κρασί αλλά θα γνωρίζουν και πάρα πολλά για αυτό.

Konstantinidis-Freud

[cq_vc_mediumgallery images=”2504″ layoutno=”1″]

Κάποιες βραδιές δημιουργείτε γευστικά ταξίδια με γεύσεις διαφορετικής εθνικότητας κάθε φορά. Ποια βραδιά ήταν η πιο αγαπημένη των πελατών;

Η επόμενη! Αυτό είναι το δικό μας ρητό. Τα γευστικά ταξίδια ήταν κάτι που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Freud. Θεωρούμε ότι έως τώρα έχουμε κατορθώσει συνδυάζοντας φαγητό, ποτό, μουσική και σκηνοθεσία καταστήματος να «ταξιδέψουμε» τους πελάτες μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό όμως που κυνηγάμε είναι αυτό που σας είπα:

Το επόμενο γευστικό ταξίδι να είναι το αγαπημένο των πελατών μας!

Ποια είναι η θέση της γαστρονομίας σε ένα barrestaurant;

Είναι ο άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να κινείται ένα bar-restaurant. Είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει το κατάστημα από τα υπόλοιπα. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα του Freud. Να φέρει αυτόν τον διαφορετικό τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας στον κόσμο της Κατερίνης, έναν κόσμο ενημερωμένο στο χώρο και απαιτητικό.

Όταν ως πελάτης επισκεφθείτε ένα άλλο barrestaurant, ποιο είναι το πρώτο που προσέχετε;

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγω! Είναι ολοφάνερο ότι είμαστε «επαγγελματικοί ανταγωνιστές» αλλά πάνω από όλα είμαστε επαγγελματίες. Θεωρώ ότι ο υγιής ανταγωνισμός και η βελτίωση των παροχών προς τον πελάτη είναι κέρδος για όλους μας.

Στο Freud κάνατε μία μεγάλη επένδυση. Γυρίζετε πλάτη στην κρίση;

Είναι πρόδηλο ότι η επένδυσή μας δεν ήταν μία στιγμιαία απόφαση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δε χαρακτηρίζει το υγιές επιχειρείν όταν μάλιστα διερχόμαστε μία πολυετή περίοδο κρίσης στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα είναι τέτοιος ώστε το Freud να αποδείξει ότι ακόμα και σε μία τέτοια εποχή η επιτυχία μπορεί να έρθει. Χρειάζεται υπομονή, σχεδιασμός με κάθε λεπτομέρεια και πάνω από όλα εγρήγορση. Ευχόμαστε να δικαιωθούμε και να δώσουμε το κίνητρο σε πολλούς επιχειρηματίες που αισθάνονται δικαιολογημένα «φοβισμένοι», να ξεκινήσουν μία νέα προσπάθεια.

[cq_vc_mediumgallery images=”2505,2506,2507″ layoutno=”12″]

Το άλλο σας «παιδί» το Caldera, είναι σύμμαχος ή ανταγωνιστής στο Freud;

Είναι σύμμαχοι και ανταγωνιστές όπως και δύο αδέρφια σε μία οικογένεια! Αυτό ήταν ένα ακόμα στοίχημα για εμάς: να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το Caldera που να είναι όμως το ίδιο ανθρώπινο, φιλικό και μοναδικό!

Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα/ρητό πάνω στη δουλειά;

«Πάμε!». Με τη λέξη αυτή κρατάω διαρκώς τον εαυτό μου σε εγρήγορση και θέλω να πιστεύω και τους γύρω μου. Η κίνηση άλλωστε σε βοηθάει να μη … βαλτώσεις!

Ποια είναι τα σοβαρά εμπόδια για την ανάπτυξη του κλάδου;

Τα εμπόδια είναι πολλά. Αλλά από αυτά είναι διαχρονικά και άλλα σύγχρονα. Είναι νοητό από μόνο του ότι ο χώρος δε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του από επαγγελματισμό, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Παράλληλα η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει φέρει τόσες αλλαγές σε όλα τα πεδία (φορολογία, άδειες, νομοθεσία κ.α.), αλλαγές που ανά πάσα στιγμή αλλάζουν και πάλι(!) προκαλώντας έτσι σύγχυση στους επιχειρηματίες.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο από την πολιτεία, αποτέλεσμα μίας συζήτησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, ένα πλαίσιο που δε θα αλλάζει χωρίς λόγο, ώστε να ξέρουμε τους «κανόνες του παιχνιδιού».

Η διάταξη του χώρου και η διακόσμηση είναι ταυτοχρόνως λιτή και εντυπωσιακή. Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύετε πως παίζει στους πελάτες το περιβάλλον;

Πολύ σημαντικό!

Είναι αυτονόητο ότι ο πελάτης έχει απαιτήσεις… Και καλά κάνει! Δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Έτσι κι αλλιώς δεν πρεπει να τον κοροϊδεύεις!

Στο Freud προσέξαμε κάθε λεπτομέρεια τόσο για την τεχνική του χώρου όσο και για τη διακόσμηση. Δώσαμε μεγάλη σημασία στις τεχνικές υποδομές, ένα κομμάτι των εργασιών που δε φαίνεται με γυμνό μάτι. Στο κτίριο που στεγάζεται το Freud, όταν αρχίσαμε τις εργασίες, κρατήσαμε μόνο τις κολώνες! Θέλαμε τα πάντα να γίνουν από την αρχή με νέα υλικά και μακρόπνοη προοπτική. Πάνω σε αυτές τις υποδομές γεννήθηκε και η «εμφανής» διακόσμηση του Freud. Το περιβάλλον είναι σίγουρα η πρώτη εντύπωση… Είναι το πρώτο ραντεβού του πελάτη με το μαγαζί! Το περιβάλλον δεν είναι μόνο το άψυχο κομμάτι. Είναι και το προσωπικό σε όλα τα πόστα. Και σε αυτό το κομμάτι απαραίτητο είναι να μείνεις… ανθρώπινος!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.