Αθηναγόρας Κωστάκος, Βγήκε πρώτος στο «Top chef», συνεργάστηκε με τον Ant1 κάνοντας την εκπομπή «Cook smart» και μετά από πολλές συνεργασίες του σε μεγάλα εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο γνωστός μάγειρας έχει δημιουργήσει τη δική του γαστρονομική στέγη στο ξενοδοχείο «Bill & Coo» της Μυκόνου, όπου μαγειρεύει τις πολυβραβευμένες γεύσεις του.Mykonos-chef

Οι Έλληνες αγαπούν την υψηλή γαστρονομία;

Οι Έλληνες έχουν το προνόμιο και γεύονται τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης και φυσικά αγαπούν την γαστρονομία αφού ο λαός μας σε κάθε έκφραση του χαράς ή λύπης, αυτό που έχει πρωταρχικό ρόλο είναι πάντα το φαγητό. Η γαστρονομία αγγίζει τον Έλληνα και σίγουρα είναι πιο αυστηροί κριτές μου.

Μιλώντας με ξένους δημοσιογράφους ποια κοινή ερώτηση σας κάνουν για την Ελληνική κουζίνα;

Οι ερωτήσεις τις περισσότερες φορές επικεντρώνονται στην φιλοσοφία της κουζίνας μας και στα προτερήματα της γιατί όπως γνωρίζετε είναι από τις πιο γευστικές και υγιεινές κουζίνες στον κόσμο.

Πριν λίγα χρόνια δηλώσατε πως ήρθε κορεσμός στις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. Πως βλέπετε σήμερα την «παρουσία» της Ελληνικής κουζίνας μέσα από την τηλεόραση;

Αν και παρακολουθώ λίγο τηλεόραση λόγω του περιορισμένου ελευθέρου χρόνου μου πιστεύω πως υπάρχει πληθώρα επιλογών από μαγειρικές εκπομπές. Δεν θα ήθελα να κρίνω αν αυτό είναι καλό ή κακό καθώς οι τηλεθεατές έχουν κρίση για αυτό που βλέπουν. Πάντως σίγουρα η μάχη της κουζίνας δίνεται μέσα στον χώρο της κουζίνας και όχι στα τηλεοπτικά πλατό.

BillCooSuites-MykonosΠοιο το σημαντικότερο μειονέκτημα του επαγγέλματος;

Η καθολική έλλειψη προσωπικού χρόνου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μάγειρα για να έχει μια επιτυχημένη καριέρα;

Η σκληρή δουλειά, η ικανότητα του να ακούει και να μαθαίνει τους μεγαλύτερους, η επιμονή, η αντοχή, η φαντασία και η δημιουργικότητα.

Τι σπουδές θα προτείνατε σε έναν νέο μάγειρα;

Οι σπουδές είναι κάτι πολύ σημαντικό και χρήσιμο που όλοι θα πρέπει να ακλουθούν. Όμως η πραγματικότητα είναι μέσα στην κουζίνα και το “αληθινό” πτυχίο βρίσκεται εκεί.

Πιστεύετε πως στα πλαίσια της δημιουργίας υψηλής γαστρονομίας, κινδυνεύει η παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα;

Κάθε άλλο, η υψηλή γαστρονομία σε συνδυασμό με παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα είναι ένα είδος παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας δοσμένο με άλλη τεχνική.

Η μαγειρική είναι τέχνη ή τεχνική;

Η μαγειρική είναι και τα δυο και το ένα θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με το άλλο. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει τέχνη στην μαγειρική χωρίς σωστή τεχνική και το ανάποδο.

Κατά πόσο είναι εύκολο η πρώτη ύλη και όλα τα υλικά που χρησιμοποιείτε, να είναι όλα Ελληνικά προϊόντα;

Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα στο όποιο εγώ προσωπικά στηρίζω πολλά και υποστηρίζω όσο μπορώ. Είναι εφικτό αλλά θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στους παραγωγούς. Είναι κρίμα αυτή η γη να μην παράγει όλα όσα μπορεί λόγω έλλειψης πόρων.

Αθηναγόρας ΚωστάκοςΠοιες κατά την γνώμη σας, πρέπει να είναι οι κατάλληλες μαζικές κινήσεις των ελλήνων μαγείρων για την ανανέωση και τη φήμη της ελληνικής γαστρονομίας;

Η προβολή των ελληνικών προϊόντων/αγαθών. Υπάρχει πολύ ταλέντο σε αυτήν την χωρά και σε συνδυασμό με την πλούσια και εύφορη γη θα μπορούσαν να γίνουν πολλά.

Το πρόβλημα, αν το θεωρήσουμε πρόβλημα, δεν είναι ο τρόπος που θα γίνει αλλά το αν υπάρχει θέληση και συσπείρωση για κάτι μαζικό όπως λέτε.

Έχετε μαγειρέψει για πολλούς από τους πιο επώνυμους και πλουσιότερους ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνήθως προτιμούν τις απλές ή τις σύνθετες γεύσεις;

Και τα δυο εξαρτάται από τη εκδήλωση, την εποχή και την διάθεση. Η απλότητα κατά την γνώμη μου δοσμένη σωστά πάντα προτιμάται.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.