Θανάσης Κουζιώκας

Ένας εξαιρετικός bartender και ταλαντούχος “cocktailας” που έχει αποκτήσει πολλές διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς μια εκ των οποίων και η 1η θέση στη Gin Mare Mediterranean inspiration 2014 στον παγκόσμιο τελικό στην Ibiza.

Είναι ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του bar Grooove στον Βόλο που εδώ και χρόνια είναι ο σταθμός της πόλης για εκλεπτυσμένα και γευστικά cocktails.

Ανήσυχος, πάντα σε εγρήγορση, αλλά και φιλικός δημιουργεί αλκοολικές γεύσεις χαράς για κάθε γούστο.

Κουζιώκας Θανάσης

Ξεκίνησες από επιλογή ή συμπτωματικά το επάγγελμα του bartender;

Ξεκίνησα όπως οι περισσότεροι, άρχισα να δουλεύω χωρίς να το βλέπω ως το μελλοντικό μου επάγγελμα, απλώς χρειαζόμουν χρήματα για τα φροντιστήρια μου. Στην αρχή ήθελα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό αλλά σιγά σιγά άρχισε να με γοητεύει αυτή η δουλειά. Πάντως μπήκε το αθλητικό πνεύμα στο σπίτι γιατί η γυναίκα μου είναι Ολυμπιονίκης (χαμογελαστά). Τότε δούλευα και ταυτόχρονα διασκέδαζα, όλοι όσοι είμασταν πίσω από την μπάρα νιώθαμε πως έχουμε μια εξουσία και κάνουμε τον κόσμο να περνάει καλά. (γέλια)

Πότε παθιάστηκες με τα cocktails;

Είχαμε ήδη το Grooove το οποίο ήταν ένα spirits bar που τότε αντίστοιχα bars υπήρχαν μόνο στα ξενοδοχεία. Το γεγονός αυτό μου έδωσε το πρώτο κίνητρο να ασχοληθώ περισσότερο. Έτυχε να δω για το διαγωνισμό που γινόταν στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη Ελλήνων bartender, πήγα και βγήκα πρώτος Young bartender, έτσι ξαφνικά. Μέχρι τότε δεν είχα πάει σε καμία σχολή, ότι ήξερα εμπειρικά. Στη συνέχεια μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και παρακολούθηση διαφόρων σχολών, μου κίνησε το ενδιαφέρον παραπάνω για τη δουλειά. Δοκιμάζοντας τον εαυτό μου στην τεχνική μου κατάρτιση μου σε διάφορους διαγωνισμούς απέκτησα την 1η θέση Young bartenter 2007, 1η θέση Beefeater 24 το 2010 στην Ελλάδα και συμμετοχή στον τελικό στο Λονδίνο, την 1η θέση στη Gin Mare Mediterranean inspiration 2014 στην Ελλάδα και 1η θέση στα τελικά στην Ibiza.

Πότε αποφάσισες να ανοίξεις το δικό σου bar;

Το πρώτο το έκανα στα 21 μου και συμπεριλήφθηκε στα λάθη της νεανικής μου ηλικίας (γελώντας). Μετά από δυο χρόνια πήρα ξανά την απόφαση να το ξανάδοκιμάσω και μαζί με τον συνέταιρό μου δημιουργήσαμε το Grooove. Βάλαμε και οι δυο πολύ αγάπη αλλά και πάρα πολύ προσωπική εργασία. Έγινε ένα ωραίο, πρωτοπόρο και προσεγμένο bar που άρεσε στον κόσμο.

Ποια υλικά είναι τα αγαπημένα σου;

Ο βασιλικός η λεβάντα το θυμάρι. Δεν μου αρέσουν τα αποξηραμένα, προτιμώ τα φρέσκα βότανα που ταιριάζουν περισσότερο στη δική μας κουλτούρα.

Υπάρχει κάποια βάση ποτού που προτιμάς στα cocktails σου και πόσο συχνά ανανεώνεις την λίστα σου;

Δεν αλλάζουμε συχνά τη λίστα των cocktails. Θέλουμε να έχει το χρόνο να μαθαίνει ο κόσμος και να εκπαιδεύεται στα cocktails αλλά και στον τρόπο που πίνουμε. Στην επαρχία τα πράγματα κινούνται λίγο πιο αργά. Για παράδειγμα στην αρχή του 2006 είχαμε για 1-2 χρόνια cocktail γρανίτες, δεν μπήκαμε αμέσως στη Negroni εποχή. Τώρα έχουμε μια γκάμα με τριάντα δύο cocktails τα οποία χωρίζουμε σε τέσσερις κατηγορίες και μια λίστα με 400 spirit στην κάβα μας. Στα cocktail μας, προτιμώ να μην μπαίνουν πάνω από τρία υλικά για να αρχίζει ο κόσμος να ξεχωρίζει τις γεύσεις. Θέλει σταθερά βήματα και γνωριμία με τις γεύσεις. Αγαπημένο spirit… γενικά αγαπάω το καλό απόσταγμα και μετά από 17 χρόνια κατανάλωσης διαφόρων αποσταγμάτων πλέον πίνουμε ανάλογα με την περίπτωση και την περίσταση.

Όταν σου ζητήσει κάποιος ένα ποτό με απαράδεκτους κατά την γνώμη σου συνδυασμούς υλικών, πως το χειρίζεσαι;

Παλαιότερα εκνευριζόμουν εύκολα, τώρα όμως όχι. Αν πρόκειται για κάτι περίεργο π.χ κάποιο αναψυκτικό σε ένα παλαιωμένο απόσταγμα, του πηγαίνω τα υλικά και το κάνει μόνος του σαν παιχνίδι. Όσον αφορά συνταγές cocktail που είναι πέρα του καταλόγου μας… απλά δεν σερβίρουμε!

Θανάσης Κουζιώκας barman

Βρίσκεις εύκολα προσωπικό που να είναι καλοί επαγγελματίες;

Βρίσκεις επαγγελματίες. Υπάρχουν πλέον άτομα που γνωρίζουν, εκπαιδεύονται σε σχολές και κάνουν πολλά σεμινάρια. Τα παιδιά της επαρχίας βέβαια είναι λίγο ριγμένα. Επίσης το ότι έχουμε δυνατούς επαγγελματίες φαίνεται και από το γεγονός πως σε κάθε παγκόσμιο διαγωνισμό υπάρχει κάποιος Έλληνας που κερδίζει μια από τις πρώτες θέσεις.

Έχεις δει σε ανταγωνιστικό χώρο να παρουσιάζει κάποιος μια δική σου συνταγή ποτού ως δική του;

Πολλές φορές. Έχω δει ακόμη και όλο μου τον κατάλογο αντιγραφή. Σίγουρα σ’ αυτή τη δουλειά όλοι κάτι έχουν δει από αλλού, όλοι δουλεύουν πάνω σε ιδέες άλλων, αλλά να υπάρχει η ταυτότητα του καθένα σε ότι κάνει. Να μην είναι όλα μια αντιγραφή. Άλλωστε ότι θέλει να με ρωτήσει κάποιος του το λέω, δεν υπάρχει μυστικό πια όπως παλιά που δεν έλεγε κανείς τίποτα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των bartenders γουστάρουμε πολύ τη δουλειά μας και ανταλλάσσουμε, δίνουμε ο ένας στον άλλο πράγματα.

Πως βλέπεις τα άλλα μαγαζιά «γύρω» σου; Έχεις δυνατό ανταγωνισμό;

Δεν αντιμετώπισα ποτέ κάτι δύσκολο ή κακό, πάντα κοιτούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να εξελιχθούμε μόνο μέσα από αυτό.

Έχουμε αξιόλογα μαγαζιά στον Βόλο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, το επίπεδο ευτυχώς ανεβαίνει.

Σε όποια πόλη και να πας θα βρεις μαγαζί για καλό καφέ και καλό ποτό. Τώρα όσον αφορά τον ανταγωνισμό υπάρχει σε λογικά πλαίσια και ο καθένας προσφέρει ανάλογα με το χώρο του.. Ο καθένας δουλεύει ανάλογα με το στυλ του μαγαζιού του.

Έχεις αρκετό χρόνο να αφιερώνεις στην οικογένεια;

Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτούς ίσως να μην είχα πετύχει τόσα πράγματα στην ζωή μου. Ως τώρα θεωρώ. ότι για μένα η οικογένεια είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του ανθρώπου. Θέλω να μην νιώθουν πως λείπει συνεχώς ο μπαμπάς από κοντά τους αλλά και να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Θεωρώ κινητήρια δύναμη στην οικογένεια αλλά και σε έμενα την γυναίκα μου και προσπαθούμε να βρίσκουμε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο για να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί. Δοκιμάζουμε συνεχώς γεύσεις και έχει μπει όλη η οικογένεια στο κομμάτι της γαστρονομία.

Ποιους συνάδελφους σου ξεχωρίζεις;

Θεωρώ. ότι στην αλλαγή της σκηνής του cocktail αλλά και γενικά στον τρόπο για το πως να εκτιμάμε ένα απόσταγμα αλλά και έναν πελάτη την ξεκίνησε στην Ελλάδα ο Θάνος Προυνάρους, ο Χρήστος Χουσέας, ο Δημήτρης Κιάκος, ο Γιάννης Πετρής αλλά και κάποιοι που εγώ δεν γνώρισα. Αυτή τη στιγμή έχω γνωρίσει και ξεχωρίσει πάρα πολύ καλούς επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό που άμα ξεκινήσω να λέω πραγματικά θεωρώ ότι κάποιον θα ξεχάσω.

Ζούμε τις καλύτερες εποχές στο παγκόσμιο bartenting.

Kouziokas Thanasis bartenderΠοια είναι τα επόμενα βήματα του Κουζιώκα Θανάση;

Είμαστε 12 χρόνια πρωτοπόροι σ’ αυτό που κάνουμε και συνέχεια θέλουμε να δημιουργούμε νέα πράγματα. Στον επάνω όροφο του Grooove έχουμε δημιουργήσει μια ανοιχτή οργανωμένη κουζίνα σπιτιού με ένα τραπέζι οκτώ ατόμων που εκεί θα μπορούμε να δείξουμε στους πελάτες μας την φιλοξενία αλλά και τις παροχές του μαγαζιού σε ένα πιο ιδιαίτερο χώρο. Εκεί μπορούν οι καλεσμένοι να βλέπουν την ετοιμασία του ποτού και του φαγητού τους εξηγώντας τους για τα υλικά αλλά και για τη σοβαρότητα όσον αφορά το κομμάτι της ποιότητας ως προς την κατανάλωση. Παράλληλα ο χώρος χρησιμοποιείται ως εργαστήριο και ως χώρος εκπαίδευσης του προσωπικού μας.

Έχεις μετανιώσει για κάτι που έκανες στη δουλειά σου;

Όχι, δεν έχω μετανιώσει για τίποτα, φυσικά και έχω κάνει λάθη αλλά θεωρώ πως από αυτά έμαθα πολλά πράγματα που αν δεν είχα κάνει λάθος δεν θα τα μάθαινα ποτέ.

«Ταμειακά» είναι δύσκολη η εποχή για τα bars;

Αυτό που συμβαίνει, είναι πως ενώ το μαγαζί σου είναι γεμάτο, ταμειακά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Ενώ ξέρεις ότι προσπαθείς να γίνεις σωστός επιχειρηματίας και προσπαθείς να προσέχεις πράγματα ακόμη και αυτά που δεν φαίνονται. Έχουμε βελτιωθεί όμως και σε πολλά γιατί κάποτε το αλκοόλ δεν το γνωρίζαμε, δεν το σεβόμασταν, το πετούσαμε εύκολα και αγνοούσαμε πως έχει και μεγάλο κόστος. Αν εξαιρέσουμε τις σαμπάνιες που λούζονται στη Μύκονο (γέλια), τώρα χρησιμοποιούνται μεζούρες, γίνονται όλα πιο προσεγμένα.

Αυτό που θέλανε όμως το πετύχανε, μας φάγανε τη νύχτα σιγά σιγά…

αλλά και εμείς φυσικά δεν θα το βάζουμε κάτω, βρίσκουμε τρόπο να περνάμε καλά και να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουμε(χαμογελώντας)!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.