Kraft Το πρώτο συσκευασμένο τυρί

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το τυρί ήταν ένα αγαθό σχετικά προβληματικό και ευπαθές, αφού είχε σύντομη διάρκεια ζωής, µε αποτέλεσμα να αλλοιώνεται µμέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν ανυπόφορη, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μούχλιαζε και ανέδιδε μια δυσάρεστη µμυρωδιά. Όλα αυτά αποθάρρυναν τους παντοπώλες να το διαθέτουν από το μαγαζί τους, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

kraftΗ ιστορία του James Lewis (J.L.) Kraft

James KraftΗ κατάσταση έμελλε όμως να αλλάξει το 1903 µε την εμφάνιση ενός νεαρού, του Τζέιµς Κραφτ, ο οποίος μετακόμισε στο Σικάγο όπου άνοιξε επιχείρηση χονδρικής πώλησης τυριού. Στην πατρίδα του, το Οντάριο του Καναδά, ο Κραφτ, ως υπάλληλος µπακάλικου, είχε µάθει από πρώτο χέρι ότι το τυρί ήταν ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν. Έτσι λοιπόν ο μικροκαμωμένος νέος νοίκιασε ένα κάρο μαζί µε ένα άλογο, τον Πάντι, και µε 65 δολάρια ίδρυσε την εταιρεία που σύντομα θα γινόταν γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά ο Κραφτ πήγαινε από τα χαράματα στις αποθήκες της πόλης για να προμηθεύεται το καλύτερο τυρί και αργότερα το µμεταπωλούσε στους µπακάληδες, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία του ταξιδιού και της αναμονής στην ουρά. Πίστευε ακράδαντα ότι αν το τυρί συσκευαζόταν σωστά, τότε θα αποσπούσε ένα μεγάλο κοµµάτι της πίτας, γι’ αυτό λοιπόν έκοβε μικρά κοµµάτια, τα οποία συσκεύαζε –µε το όνομά του πάνω– μέσα σε γυάλινα βάζα και τενεκεδάκια.

Η ιδέα του ήταν επαναστατική για τα δεδομένα της εποχής, αφού οι παντοπώλες θα είχαν ένα συσκευασμένο προϊόν που δεν θα αλλοιωνόταν εύκολα, αλλά και οι καταναλωτές θα μπορούσαν να το αγοράσουν μέσα σε μια εύχρηστη συσκευασία. Οι δουλειές πήγαιναν καλά, και το 1909 ο Κραφτ μαζί µε τέσσερα από τα 10 αδέρφια του ίδρυσαν την J. L. Kraft & Bros Co. και ξεκίνησαν να εισάγουν τυρί από την Ευρώπη.

Παρά τις καινοτομίες που εισήγαγε, το πρόβλημα της περιορισμένης ζωής του τυριού παρέμενε, αναγκάζοντάς τον να πειραματιστεί µε διάφορα είδη τυριών, τα οποία αναμείγνυε, παστερίωνε και συσκεύαζε. Τελικά, το 1916 παρασκεύασε το τυρί που θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε τενεκεδάκια, χωρίς να απωλέσει την φρεσκάδα και το άρωμά του. Μάλιστα, κατοχύρωσε τη διαδικασία προκειμένου να είναι ο µόνος που θα μπορούσε να παράγει «επεξεργασμένο τυρί» (processed cheese).

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις του νέου τυριού υψηλής ποιότητας αυξήθηκαν κατακόρυφα φθάνοντας τα δύο εκατομμύρια δολάρια το 1917, αφού το συγκεκριμένο προϊόν κάλυψε τις ανάγκες των Αμερικάνων στρατιωτών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (συνολικά ο στρατός αγόρασε 2,5 εκατ. τόνους).

Τα επόμενα χρόνια ο Κραφτ βελτίωσε τη διαδικασία επεξεργασίας και κατάφερε να αντικαταστήσει τα βαρύτερα και λιγότερο αποτελεσματικά τενεκεδάκια µε λεπτό φύλλο, µια καινοτομία που του άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την παραγωγή τυριού σε φέτες. Σε τετράγωνες ξύλινες συσκευα­σί­ες, τύλιγε σε λεπτό φύλλο το τυρί, το οποίο θα μπορούσε να κοπεί σε φέτες για σάντουιτς. Η ανταπόκριση του κόσμου για το νέο προϊόν ήταν εντυπωσιακή, µε αποτέλεσμα ένα μόλις μήνα μετά την εισαγωγή του στην αγορά η εταιρεία να παράγει 15.000 φέτες τη μέρα.

Μία επίσης καινοτομία της Kraft που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας συνήθειες, ήταν η παρουσίαση στην αγορά, το 1936, του Kraft Dinner, ενός επαναστατικού προϊόντος που συνδύαζε μακαρόνια και τυρί. Σύμφωνα με το μύθο, η ιδέα για το νέο προϊόν, που μπορούσε να ετοιμαστεί σε μόλις εννέα λεπτά και να θρέψει τέσσερα άτομα, ανήκε σε έναν πωλητή, ο οποίος σκέφτηκε μαζί με τα μακαρόνια να πουλήσει και το συσκευασμένο τυρί της Kraft. Η εταιρεία, αντιλαμβανόμενη την επιχειρηματική ευκαιρία, προσέλαβε τον πωλητή και έβγαλε στην αγορά το «δείπνο της Kraft», το οποίο διέθεσε την πρώτη κιόλας χρονιά εννέα εκατομμύρια τεμάχια.

Γνωρίζατε ότι…

mondelezΗ Kraft Foods (το 2013 μετονομάστηκε σε Mondelēz International) είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία ζαχαροπλαστικής, τροφίμων και ποτών. Έχει μάρκες σε περισσότερες από 155 χώρες (40 μάρκες της είναι τουλάχιστον 100 ετών – στην Ελλάδα ήρθε το 1970 και το 1991 εξαγόρασε την σοκολατοποιία Παυλίδη), ενώ 11 από τα εμπορικά σήματά της (π.χ. Maxwell House, Nabisco, Oreo, Philadelphia, Jacobs, Milka, Toblerone και Trident), σε ετήσια βάση της αποφέρουν περισσότερα από ένα δισ. δολάρια.

Ο Κραφτ όµως διέθετε ένα ακόμη ταλέντο, αφού επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες στην προώθηση. Η εταιρεία του ήταν από τις πρώτες που προβλήθηκαν στο ραδιόφωνο ως χορηγός δημοφιλούς σόου, ενώ ήδη από το 1911 είχε διαφημιστεί σε τρένα και αργότερα -µε υπαίθριες καταχωρίσεις και έγχρωμες διαφημίσεις- σε περιοδικά.

Παρ’ όλο που η τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της όταν ο Κραφτ ήταν ήδη 70 χρονών, ο Καναδός επιχειρηματίας «αγκάλιασε» και αυτό το μέσο, δημιουργώντας το δικό του τηλεοπτικό σόου, το Kraft Television Theatre. Μάλιστα, η διαφήμιση που έδειχνε ένα ζευγάρι γυναικείων χεριών να μαγειρεύει χρησιμοποιώντας προϊόντα της Kraft, ήταν η πρώτη διαφήμιση στην ιστορία της τηλεόρασης και ίσως η πιο επιτυχημένη, καθότι το κοινό της εποχής ήταν ανεπιτήδευτο στην τηλεοπτική διαφήμιση.

Η εταιρεία του ευημέρησε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ταυτόχρονα εξαγόρασε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις από τον χώρο των τροφίμων. Όταν άφησε την τελευταία του πνοή, το 1953, το όνομά του ήταν από τα πλέον αναγνωρίσιμα παγκοσμίως. Ο Τζέιµς Κραφτ παρέμεινε, ωστόσο, ένας μετριόφρων άνθρωπος, που θεωρούσε ότι τα κατορθώματά του ήταν έργο του Θεού, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ως συνιδρυτή της αυτοκρατορίας του τον φίλο του, τον Πάντι…

Πηγές: 

Photo By wikipedia

Photo by will.illinois.edu

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.