Παραδοσιακή παραγωγή οίνου

Σκαρφαλωμένος στην πλευρά της Αίτνας, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, βρίσκεται ένας αρχαίος αμπελώνας.

Σε ύψος περίπου 900 μέτρων, το κτήμα του Frank Cornelissen βρίσκεται στο όριο όπου γινόταν η αμπελοκαλλιέργεια ιστορικά, αλλά και σήμερα.

Ο οίνος αναπτύσσεται στις πλαγιές της Αίτνας για πάνω από 2.000 χρόνια και μόνο τώρα προσελκύει το βλέμμα των επενδυτών, με αρκετούς μεγάλους Ιταλούς παραγωγούς κρασιού να επενδύουν πρόσφατα στην περιοχή.

Αλλά για τον Cornelissen, είναι κάτι περισσότερο από μια επενδυτική ευκαιρία.

«Κάθε πρωί που ξυπνάς το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να κοιτάς αυτό το βουνό», είπε στο CNBC.

“Είναι (η κορυφή της Αίτνας) είναι ένα σημάδι ζωής. Είναι αρκετά τρομακτικό όταν εκρήγνυται, είναι επίσης πολύ ελκυστικό για μένα”.

Αποτέλεσμα εικόνας για aitna

Ο οινοπαραγωγός με έδρα τη Σικελία απασχολεί 20 νέους εργαζόμενους και μαζί με τον εαυτό του και τη σύζυγό του, διαχειρίζονται το κτήμα των 24 εκταρίων.

Προϊόν με… ταυτότητα

Η φυσική προσέγγιση του Cornelissen στο κρασί και οι πόροι που διαθέτει στους πρόποδες του όρους Αίτνα έχουν δώσει ταυτότητα στο προϊόν του.

“Η προσέγγισή μου στο κρασί συνδυάζει πάρα πολύ το αρχαίο με αυτό που είναι σήμερα διαθέσιμο όσον αφορά την  ποιότητα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή περίοδος για τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν επιλογές”, δήλωσε.

“Τώρα το χώμα είναι μαύρο, είναι πολύ ασυνήθιστο γιατί μπορεί να περάσει από κυριολεκτικά συμπαγή βράχο σε σκόνη. Είναι γεμάτο με μέταλλα, έχει εξαιρετική ποιότητα αποστράγγισης και έτσι τα αμπέλια μπορούν να διαρκέσουν αιώνες”, πρόσθεσε ο Cornelissen.

Αποτέλεσμα εικόνας για vineyard

Τα κορυφαία vintage κρασιά του Cornelissen πωλούνται πλέον για περισσότερα από $250, αλλά η αρχή ήταν δύσκολη.

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος

“Η λειτουργία μιας επιχείρησης κρασιού, όχι μόνο στη Σικελία αλλά στην Ιταλία, αποτελεί γραφειοκρατική πρόκληση.”

Οι Ιταλοί διαχειριστές αμπελώνων μπορεί να δαπανήσουν πάνω από το 25% του χρόνου τους για γραφειοκρατικούς λόγους. Μια απογοητευτική πραγματικότητα για τον Cornelissen.

“Αν γνώριζα όλη τη δυσκολία και ας πούμε, τα γραφειοκρατικά και διοικητικά προβλήματα, τις επενδύσεις και όλους τους κινδύνους και τις προκλήσεις, δεν θα το έκανα ποτέ”.

Παρά τις δυσκολίες, ο Cornelissen έχει δημιουργήσει μια εικόνα για τον εαυτό του ως ένα φυσικό οινοποιείο, με ένα από τα κορυφαία κρασιά του, το Magma, που παράγεται πρακτικά στο χέρι και χωρίς πρόσθετα, φιλτράρισμα ή διοξείδιο του θείου, το κύριο συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα συμβατικά κρασιά.

Δεν συγκρίνει τα προϊόντα του με άλλους, καθώς πιστεύει ότι τα κρασιά του “πρέπει να αντιπροσωπεύουν την περιοχή που φτιάχνονται”.

“Έχετε αυτές τις πολλαπλές στρώσεις γεύσεων που δεν σας αφήνουν σε ησυχία, δεν πρόκειται να το ξεχάσετε”, είπε.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩcnbc.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.