Απογοητευτικό παγωτό

Πήγα στην καταψύκτη μου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των τελικών εξετάσεων για να πάρω το παγωτό που είχα φυλάξει για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν το έβγαζα έξω, υπήρχαν κρύσταλλοι πάγου πάνω από αυτό, και ήταν πολύ δύσκολο να το βγάλω με ένα κουτάλι. Χρησιμοποίησα το Google για να το διαγνώσω, και αποδείχθηκε ότι ήταν κρυοπάγημα. Το κρυοπάγημα σε τρόφιμα που είναι στον καταψύκτη είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά τι το προκαλεί και πώς μπορεί να αποτραπεί;

Τι είναι το κρυοπάγημα;

Το κρυοπάγημα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο όταν αποθηκεύουμε τα πράγματα στην κατάψυξή μας. Ο τεχνικός ορισμός του κρυοπαγήματος είναι η αφυδάτωση των τροφίμων όταν βρίσκονται στον καταψύκτη. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Βασικά, όταν τα τρόφιμα είναι κατεψυγμένα, τα μόρια νερού στο εσωτερικό του καταψύκτη τροφίμων παγώνουν και σχηματίζουν κρυστάλλους πάγου. Η συντήρηση αυτών των κρυστάλλων πάγου επιτρέπει στην τροφή να παραμείνει κατεψυγμένη και να αποψυχθεί αργότερα.

Ωστόσο, όταν το φαγητό δεν είναι σωστά σφραγισμένο, το νερό μπορεί να διαφύγει από το φαγητό πριν καταψυχθεί τελείως. Αυτό προκαλεί την αφυδάτωση του φαγητού και μπορεί να μεταβάλει τη γεύση και την υφή του φαγητού.

Τι προκαλεί το κρυοπάγημα;

Το κρυοπάγημα συμβαίνει συχνά όταν η θερμοκρασία του καταψύκτη σας δεν είναι συνεπής. Η θερμοκρασία του καταψύκτη σας θα αυξηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το οποίο θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόψυξης για όλα όσα έχετε στον καταψύκτη σας. Οι πάγοι κρύσταλλοι που έχουν σχηματιστεί μέσα και γύρω από το φαγητό σας θα λιώσουν, αφήνοντας νερό στο φαγητό σας. Η θερμοκρασία του καταψύκτη σας έπειτα πέφτει υπό το 0.

Ο τρόπος με τον οποίο αναζωογονείται το φαγητό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα έγινε η διαδικασία κατάψυξης. Εάν πρόκειται για αργή ψύξη, το νερό θα παραμείνει στο φαγητό, έχοντας απλώς αλλάξει θέση. Αυτό το είδος ψύξης δεν θα προκαλέσει βλάβη στο φαγητό σας στην αρχή, αλλά αν γίνει πολλές φορές θα αρχίσει να προσβάλλει την ποιότητα του φαγητού σας. Εάν πρόκειται για μια γρήγορη ψύξη, ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα τρόφιμα σας. Η θερμοκρασία πέφτει πολύ γρήγορα και το νερό χάνεται. Αυτό προκαλεί την αφυδάτωση του φαγητού.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το κρυοπάγημα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προληφθεί το κρυοπάγημα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αγοράσετε τσάντες Ziploc και να βεβαιωθείτε ότι είναι σφραγισμένες πριν βάλετε το φαγητό σας στην κατάψυξη. Ο καταψύκτης σας πρέπει να ρυθμιστεί σε περίπου 0ºC (στους περισσότερους καταψύκτες, αυτή η ρύθμιση είναι η ρύθμιση “Cold” ή “Low”). Εάν ο καταψύκτης σας έχει ρυθμιστεί σε υψηλότερη ή χαμηλότερη τιμή, το φαγητό σας είτε θα παγώσει πάρα πολύ γρήγορα είτε δεν θα καταψυχθεί αρκετά.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα τρόφιμα σας ασφαλή από το κρυοπάγημα είναι να παγώσετε το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες. Εάν το φαγητό καταλαμβάνει όλο το χώρο στο δοχείο του και το δοχείο δεν έχει πολύ περίσσιο αέρα, το φαγητό θα διαρκέσει περισσότερο στον καταψύκτη. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν κρατάτε φαγητό στην κατάψυξη είναι να μην αφήσετε το φαγητό σας στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Όσο περισσότερο καιρό βρίσκεται στην κατάψυξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το φαγητό να καταστραφεί.

Το φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή και όλοι πρέπει να το φροντίζουμε. Τώρα που ξέρετε τι προκαλεί το κρυοπάγημα και πώς να το αποτρέψετε μπορείτε να ανησυχείτε για ένα πράγμα λιγότερο που μπορεί να καταστρέψει το φαγητό σας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.