Γιάννης Λουκάκος
Ολοκλήρωσε πρώτα τις σπουδές του ως μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και στη συνέχεια σπούδασε στο Culinary Institute of America (CIA),σε μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο. ο Λουκάκος Γιάννης έκανε την πρακτική του άσκηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα και στην συνέχεια εργάστηκε σε ξενοδοχεία μεταξύ άλλων στο Waldorf Astoria και στο εστιατόριο Park Avenue Café στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης
Ερχόμενος στην Ελλάδα το 2000, ο Λουκάκος Γιάννης εργάστηκε στο Boschetto, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde. To 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο Yes Hotels & Restaurants (Semiramis, Twentyone, Periscope), στη θέση του executive chef της εταιρείας. Μέσα από αυτή τη θέση κατάφερε να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ στη μαγειρική, για το οποίο αναδείχθηκε και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας το 2006 και το 2007.
Το 2008 αποχωρεί από τα ξενοδοχεία και δημιουργεί στο Χαλάνδρι τo “Ψωμί & Αλάτι” που σίγουρα αποτελεί μέχρι στιγμής την πραγμάτωση ενός από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς στόχους του Γιάννη Λουκάκου. Παράλληλα συμμετέχει ως κριτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα MasterChef και στη συνέχεια ακολούθει το Junior MasterChef. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή «Dr Cook» και αργότερα το Just Cooking.
Ο συγγραφέας Γιάννης Λουκάκος
Γνωστός ως ανήσυχο πνεύμα και πολυπράγμων έχει γράψει τα βιβλία: “Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook” και “Chef από την αρχή- για μικρά και μεγάλα «παιδιά» στην κουζίνα” και δημιουργεί το δικό του site www.yiannislucacos.gr ενώ παράλληλα αρχίζει να λειτουργεί τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής, το The Seminar Project, στο Χαλάνδρι.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μαγειρική και ποιο θεωρείτε πως ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο;
Η μαγειρική ήταν κάτι που αγαπούσα από παιδί. Ωστόσο, επέλεξα να σπουδάσω κάτι άλλο, που φάνταζε πιο σίγουρο από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην πορεία όμως, συνειδητοποίησα ότι αυτό που έβλεπα ως χόμπι, ήταν κάτι πολύ περισσότερο για μένα και ότι το αντικείμενο της μηχανολογίας που σπούδαζα δεν μου ταίριαζε και τόσο σαν επαγγελματική δραστηριότητα. Έτσι,
με τη λήξη των σπουδών μου πήρα το ρίσκο να ακολουθήσω μια πορεία στο χώρο της μαγειρικής, η οποία ήταν πάντα για μένα έρωτας και πάθος.
Υπάρχει στυλ μαγειρικής και αν ναι ποιο είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Λουκάκο Γιάννη;
Το δικό μου στυλ στην μαγειρική συνοψίζεται στο κυνήγι της εξύψωσης της γεύσης. Δεν επιζητώ να εντυπωσιάσω με τη δημιουργικότητα ή το ευφάνταστο χαρακτήρα ενός πιάτου. Με ενδιαφέρει να κάνω μια πορεία από το άλφα μέχρι το ωμέγα σε όλη την διαδικασία της μαγειρικής. Αυτό περιλαμβάνει αρχικά την εύρεση των καλύτερων πρώτων υλών όπου με σωστές τεχνικές και σωστή διαχείριση και κυρίως βάζοντας ψυχή σε όλη αυτή τη διαδικασία, να βγαίνει ένα σωστά μαγειρεμένο και πολύ εύγευστο φαγητό που όταν το γεύεσαι θα σου ξυπνά αναμνήσεις και θα σου αφήνεις όμορφες εντυπώσεις.
Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω, τι θα αλλάζατε από την επαγγελματική σας πορεία;
Το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν να παρέμενα για λίγα περισσότερα χρόνια, στο εξωτερικό.
Ποιο φαγητό πιστεύετε πως θα έπρεπε να γίνει το πιο γνωστό Ελληνικό πιάτο;
Θεωρώ ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται και τα φαγητά που είναι ήδη ευρέως γνωστά όπως ο μουσακάς, το παστίτσιο, το σουβλάκι δεν έχουν ξεχωρίσει τυχαία.
Επειδή σαν ιδιοσυγκρασία δεν ξεχωρίζω ένα πράγμα και δεν λέω ότι αυτό είναι το αγαπημένο μου και πιστεύοντας ότι τα πάντα είναι λίγο πιο εύπλαστα, θα μπορούσα να πω για κάποιες κατηγορίες πιάτων, όπως είναι οι πίτες, μια πολύ ωραία ελληνική παραδοσιακή κατηγορία φαγητού με πολλές επιλογές, η οποία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη και γνωστή. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει το φρέσκο ψάρι, ψημένο στη σχάρα για ένα εξαιρετικό και απολαυστικό αποτέλεσμα.
Αν έπρεπε να χρησιμοποιείτε προϊόντα μόνο από δύο χώρες, ποιες θα ήταν αυτές;
Δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Θα μου ήταν πιο εύκολο να επιλέξω κατηγορίες τροφίμων που θα διάλεγα από κάποιες χώρες. Έτσι, θα επέλεγα αλλαντικά από την Ισπανία, τυριά από τη Γαλλία. Και αν πρέπει να περιορίσω την επιλογή, θα διάλεγα την Ελλάδα για πρώτες ύλες που έχουν σχέση με λαχανικά και με τη θάλασσα.
Υπάρχει συγκεκριμένο target group που παρακολουθεί τα σεμινάρια μαγειρικής;
Τα σεμινάρια μαγειρικής που διοργανώνονται στο TheSeminarProject απευθύνονται και συμμετέχουν σε αυτά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Το μοναδικό κοινό σημείο όλων είναι ότι έρχονται για να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό σεμινάριο φαγητού μαθαίνοντας εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.
Ο Λουκάκος Γιάννης πώς βλέπει την εξέλιξη του MasterChef;
Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό, ούτε είμαι κάποιος ειδήμονας στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η ιστορία έχει δείξει ότι στην ελληνική τηλεόραση τα προγράμματα που επαναλαμβάνονται δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, όπως έχουν στο εξωτερικό. Συνήθως ο κόσμος “βαριέται” και είτε φτάνουμε στην προσωρινή, είτε στη μόνιμη διακοπή τους.
Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά και υπάρχει η ανταπόκριση του κοινού, βέβαια η πορεία θα δείξει αν την επόμενη χρονιά έχει τη μισή ανταπόκριση ή την μεθεπόμενη χρονιά δεν γίνει καθόλου. Βέβαια σε αυτό συμβάλλει και το ότι είναι ακριβά όλα αυτά τα προγράμματα και για να μπορέσουν τα κανάλια να τα συντηρούν πρέπει να έχουν αρκετά έσοδα από αυτά.
Πολλοί λένε πως ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι χαρισματικός στο τηλεοπτικό reality μαγειρικής. Ως μέντορας του αλλά και φίλος του πιστεύετε πως είναι ένας chef που ήρθε για να μείνει στην τηλεόραση;
Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρωτίστως, αν ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στα τηλεοπτικά πράγματα και εν συνεχεία εξαρτάται από τις τηλεοπτικές προτάσεις που θα δεχθεί.
Ένας χαρισματικός επαγγελματίας έχει τα φόντα να αναδείξει τη δουλειά του είτε μέσα από την τηλεόραση είτε εκτός.
Γιατί αρνηθήκατε την τηλεόραση ενώ έχετε δεχτεί προτάσεις από τηλεοπτικές εκπομπές;
Δεν αρνήθηκα την τηλεόραση. Είμαι ανοιχτός σε τηλεοπτικές προτάσεις που ξεχωρίζουν και διακρίνονται από ποιότητα, που δεν «προσβάλλουν» τη μαγειρική, εμένα, τους συμμετέχοντες, ή ακόμα και το κοινό, με το περιεχόμενό τους και θα εξέταζα σοβαρά την πιθανότητα να συμμετάσχω σε αυτές. Γενικότερα, δεν θα επιδίωκα ποτέ και δεν θα ήμουν σύμφωνος σε μια τηλεοπτική δουλειά που δεν με εκφράζει, που δεν ανταποκρίνεται στην δουλειά μου και δεν ακολουθεί τον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνονται, αντιμετωπίζω και υπηρετώ τη μαγειρική.
Γενικώς, δεν θα επέλεγα να κάνω τηλεόραση απλά για να το κάνω. Θα το υποστήριζα μόνο στην περίπτωση που σήμαινε κάτι περισσότερο για μένα.
Έχετε συνεργαστεί με αρκετούς chef και τελευταία είδαμε και στα videos “don’t Luc&cook” να μαγειρεύετε σε φιλικό αλλά και “παιχνιδιάρικο” κλίμα με συναδέλφους σας, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζετε για το μαγειρικό τους ταλέντο;
Τα videos don’t Luc&cook γυρίστηκαν με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του εστιατορίου μου «Ψωμί & Αλάτι». Η σκέψη ήταν να το γιορτάσουμε με ένα ξεχωριστό τρόπο παρέα με καλούς φίλους. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα των videos και προσκαλέσαμε να συμμετάσχουν σε αυτά συνάδελφοι – φίλοι που ξεχωρίζουμε και εκτιμούμε και για την πορεία τους στο χώρο και για το μαγειρικό τους ταλέντο. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι συγκεκριμένοι εξαντλούν τη λίστα των ανθρώπων που θεωρώ αξιόλογους στην ελληνική μαγειρική σκηνή.
Ποιο μαγειρικό όνειρο δεν έχει εκπληρώσει ακόμη ο Γιάννης Λουκάκος;
Θα ήθελα να βρεθώ σε κάποιες κουζίνες Σεφ, που εκτιμώ και αγαπώ από την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και θα επιθυμούσα, για μία σεζόν, να μαγειρεύω σε ένα μικρό ταβερνάκι πάνω σε μια θάλασσα.