McDonald’s Το πρώτο φαστ φουντ εστιατόριο

Η μόδα του γρήγορου και έτοιμου φαγητού έκανε την εμφάνισή της στην Αμερική, λίγο πριν τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δύο αδέρφια, που είχαν αποτύχει σε οτιδήποτε είχαν επιχειρήσει μέχρι τότε, άνοιξαν ένα εστιατόριο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο φαστ φουντ, το οποίο σηματοδοτούσε ένα νέο τρόπο ζωής, που υπάρχει ως τις μέρες µας.

Τα αδέλφια McDonald’s

Το 1928, οι Μόρις και Ρίτσαρντ ΜακΝτόναλντ µετακόµισαν στο Χόλιγουντ για να γίνουν ηθοποιοί. Το όνειρό τους όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και έτσι αναζήτησαν την τύχη τους αλλού. Για λίγα χρόνια διεύθυναν ένα κινηματογράφο, όμως και αυτό το εγχείρημα δεν τελεσφόρησε. Αργότερα όμως θα χτυπούσαν φλέβα χρυσού και το όνομά τους θα ταυτίζονταν µ’ αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως φαστ φουντ.

Το 1940 τα δύο αδέρφια ανοίγουν ένα μικρό εστιατόριο-μπάρμπεκιου, το McDonald’s Bar-B-Q. Αργότερα, το 1948, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση των προϊόντων και των υπηρεσιών. Απλοποιούν το μενού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να µην υπάρχει τίποτα που να απαιτεί μαχαίρι, κουτάλι ή πιρούνι (περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις κλοπές). Αντικατέστησαν όλα τα σερβίτσια µε πλαστικά πιάτα, ποτήρια και σακούλες μιας χρήσης, εξάλειψαν τους σερβιτόρους, τους βοηθούς σερβιτόρων και τα άτομα που έπαιρναν παραγγελία στα drive-in, αφήνοντας τους πελάτες να έρθουν στον πάγκο για να παραγγείλουν και να μεταφέρουν οι ίδιοι το φαγητό τους στο τραπέζι. Τα χρόνια εκείνα τα εστιατόρια των ΜακΝτόναλντ είχαν περιορίσει το μενού διαθέτοντας μόλις εννέα προϊόντα, με πιο περιζήτητο το χάμπουργκερ των 15 σεντς.

Η αρχική μασκότ των αδερφών ΜακΝτόναλντ ήταν ο Speedee, ένα ανθρωπάκι με ένα κεφάλι που παρέπεμπε σε χάμπουργκερ, που φορούσε ένα καπέλο του σεφ. Το 1967 ο Speedee έμελλε να δώσει τη θέση του στον Ρόλαντ ΜακΝτόναλντ, τον διάσημο κλόουν.

logotipo mcdonaldsΗ εκτίναξη των πωλήσεων μέσω του Ρέι Κροκ

Το 1954 εμφανίζεται στο προσκήνιο ο Ρέι Κροκ, πωλητής ενός πολυµίξερ που μπορούσε να ανακατέψει μέχρι πέντε µιλκ-σέικ ταυτόχρονα. Είχε γίνει αποδέκτης μιας ασυνήθιστα μεγάλης παραγγελίας για οκτώ πολυμίξερ από ένα μικρό εστιατόριο στην Καλιφόρνια, γεγονός που του κίνησε την περιέργεια. Η απορία του επιλύθηκε όταν επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις καθώς εντυπωσιάστηκε από τον κόσμο που περίμενε και τον τρόπο λειτουργίας του, το περίφημο Speedee Service System. Εντυπωσιασμένος, συμφώνησε µε τα δύο αδέρφια προκειμένου να ανοίξει νέα καταστήματα μέσω franchise, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα δημιουργούσαν μεγάλη ζήτηση για τα μίξερ του.

Ray Kroc McDonald’s

Ο Κροκ ανέπτυξε µια φιλοσοφία εστιατορίων που απευθύνονταν στις οικογένειες με μικρά παιδιά, όπου παρείχε γρήγορο σέρβις, καθαρό περιβάλλον και φθηνές τιμές. Διατήρησε ομοιόμορφη εικόνα σε όλα τα εστιατόρια, όπου έθεσε αυστηρές προδιαγραφές για τα προϊόντα -όσον αφορά τις προμήθειες, την παραγωγή, την τυποποίηση, τις πρότυπες μερίδες και συνταγές, τη διάθεση- καθώς και την καθαριότητα των χώρων – μία φιλοσοφία που ονομάστηκε QSC (Quality, Service, Cleanliness – Ποιότητα, Εξυπηρέτηση, Καθαριότητα). Όσον αφορά την εξυπηρέτηση πελατών είχε καθιερώσει την επιστροφή χρημάτων αν η παραγγελία δεν ήταν σωστή ή όταν οι πελάτες έπρεπε να περιμένουν περισσότερα από πέντε λεπτά για να φάνε.

Γνώστης των επικοινωνιακών πρακτικών, αντιλαμβανόμενος ότι οι συμπατριώτες του αρέσκονταν σε οτιδήποτε επιτυχημένο, είχε αναρτήσει έξω από κάθε φαστ φούντ πινακίδες που ανέγραφαν τον αριθμό των χάµπουργκερ που είχαν πωληθεί μέχρι τότε (100 εκατοµµύρια μέχρι το 1959).

Όντας διορατικός, ο Κροκ δεν θα αργήσει να αντιληφθεί ότι η Αμερική ήταν µια χώρα όπου οι πολίτες έτρωγαν συχνά έξω και είχαν βαρεθεί από τα παραδοσιακά εστιατόρια. Το 1961, χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα έπεισε τους ΜακΝτόναλντ, οι οποίοι πίστευαν ότι η βιομηχανία του γρήγορου φαγητού ήταν µια μόδα που θα «ξεφούσκωνε», να του πουλήσουν την επιχείρηση, που έως τότε αριθμούσε 228 εστιατόρια, έναντι μόλις 2,7 εκατοµµυρίων δολαρίων. Την ίδια χρονιά κατοχυρώνεται η επωνυμία McDonald’s ως ένα drive-in εστιατόριο, καθώς και οι χρυσές αψίδες σε σχήμα Μ.

Η μόνη απαίτηση των δύο αδερφών ήταν να διατηρήσουν την κυριότητα σε ένα µόνο κατάστημα, αυτό µε το οποίο κάποτε ξεκίνησαν. Το κατάστημα αυτό ήταν η ναυαρχίδα των McDonald’s, όμως ο Κροκ, που ήθελε να κλείσει τη συμφωνία, δεν θα έμενε µε σταυρωμένα χέρια. Άνοιξε ένα πανομοιότυπο κατάστημά στην απέναντι πλευρά του δρόμου, εξωθώντας το Big M, όπως είχε μετονομαστεί, των αδερφών ΜακΝτόναλντ σε πτώχευση. Οι Μόρις και Ρίτσαρντ ΜακΝτόναλντ, ιδρυτές ενός εκ των πλέων αναγνωρίσιμων εμπορικών σημάτων, θα περνούσαν πλέον στην αφάνεια…

McDonaldsΣτα χέρια του Κροκ τα McDonald’s θα γνωρίσουν στιγμές δόξας. Το 1961 τα 228 καταστήματα που μόλις είχε αγοράσει του απέφεραν πωλήσεις ύψους 6 εκατ. δολαρίων. Τη δε χρονιά του θανάτου του Κροκ, το 1984, η πολυεθνική πλέον επιχείρηση ταχυφαγείων, το απόλυτο σύμβολο της παγκοσμιοποίησης, έφθανε τα 8 δισ. σε πωλήσεις ετησίως. Σύμφωνα με μία έρευνα, σήμερα, περίπου 68 εκατομμύρια καταναλωτές επισκέπτονται σε ημερήσια βάση κάποιο από τα 30.000 McDonald’s, περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγές: 

https://www.pizzahut.co.uk/aboutus/

https://www.logodesigncharlotte.com/single-post/2016/04/22/Pizza-Hut-Brand-History

Photo By Sanjay Acharya – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1746170