Γιάννης Μυγδαλάς

ο επιχειρηματίας που έχει ανεβάσει τους παλμούς γλεντιού της Θεσσαλονίκης μιλά στο simposio.news μέσα από το Markiz το γνωστό night club της πόλης «που τα λέει Ελληνικά!».

Το Markiz βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της νυχτερινής διασκέδασης της συμπρωτεύουσας και το κατακλύζουν καθημερινά οι νέοι και οι φοιτητές της πόλης.

Κάθε καλοκαίρι η ίδια hot διασκέδαση μεταφέρεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στο Markiz Experience Καλλιθέας

Το γνωστό νεανικό στέκι διοργανώνει μερικά από τα πιο ζωντανά event της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής τα οποία κερδίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου και τον ξεσηκώνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Migdalas Giannis
[cq_vc_mediumgallery images=”2460,2459,2458″ layoutno=”12″]

Τι ιδιαιτερότητες έχει η επιχειρηματικότητα στη νυχτερινή διασκέδαση;

Εξαρτάται από τον επιχειρηματία. Υπάρχουν άτομα που θέλουν απλώς να επενδύσουν κάπου τα χρήματα τους και πολλοί από αυτούς μόλις δουν ότι δεν πάνε καλά το γυρίζουν σε καφετερία ή οτιδήποτε άλλο.

Η άποψη μου είναι, ο καθένας να ασχολείται με αυτό που γνωρίζει, που το δούλεψε, ψήθηκε σ’ αυτή τη δουλειά και την έμαθε

Αυτό είναι το πιο σημαντικό γιατί θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τι ζητάει η αγορά, να γνωρίζεις τα κοστολόγια, γιατί όλα έχουν να κάνουν με νούμερα τα οποία δεν τα μαθαίνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως εγώ δεν μπορώ αύριο να ανοίξω ένα κρεοπωλείο γιατί δεν έχω γνώση για αυτή τη δουλειά έτσι και ένας άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει όσα θα πρέπει να ξέρει ένας επιχειρηματίας της διασκέδασης.

Αν ήθελα να ανοίξω ένα μαγαζί τύπου Markiz, τι θα με συμβούλευες;

Είναι σημαντικό να ξέρεις την πόλη στην οποία ανοίγεις ένα μαγαζί. Αν για παράδειγμα έρθει κάποιος από την Αθήνα που δεν γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη, δεν ξέρει το κοινό που απευθύνεται. Δεν μπορεί παράδειγμα να κάνει ένα privet club γιατί δεν υπάρχει το κοινό για να το «πουλήσει». Αν ανοίξει κάποιος ένα νέο Markiz αντιγράφοντας το μπορεί να έχει τα πάντα ίδια αλλά δεν θα έχει την ιδέα, τον παλμό, το πνεύμα του πρώτου. Όταν πάει κάποιος να αντιγράψει, δεν μπορεί να σου προσφέρει τίποτα.

Η Θεσσαλονίκη φημιζόταν πάντα για την νυχτερινή ζωή, σήμερα τι επικρατεί;

Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δεν έχει ένα μεγάλο μαγαζί είτε αυτό λέγεται club με ξένη μουσική είτε με ελληνική. Δυστυχώς με την οικονομική κρίση δεν πάει ο κόσμος σ αυτά τα μαγαζιά. Σκέφτονται ακόμη και το ταξί που θα πληρώσουν αν είναι το μαγαζί προς αεροδρόμιο ή την περιοχή Σφαγεία. Προτιμούν να κατευθυνθούν στο κέντρο, να πιουν ένα-δύο ποτά να πάρουν και κανένα κερασμένο ώστε να διασκεδάσουν με μικρότερο κόστος.

Είναι κρίμα που δεν υπάρχουν πια αυτά τα παλιά καλά μαγαζιά γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν το νούμερο ένα στη διασκέδαση και τώρα έχει πέσει αρκετά

[cq_vc_mediumgallery images=”2462,2464,2463,2465,2466″ layoutno=”32″]

Που οφείλεις την επιτυχία του Markiz;

Πιστεύω πως την εποχή που έκλειναν τα μεγάλα μαγαζιά, υπήρχαν αρκετά ελληνάδικα τα οποία ήταν πολύ μικρά. Σκεφτήκαμε λοιπόν τότε να δημιουργήσουμε ένα πιο μεγάλο χώρο, πιο σύγχρονο στο κέντρο της πόλης. Αυτό το χώρο που θέλαμε εμείς να πηγαίνουμε ως πελάτες, το κάναμε στο μαγαζί μας. Δώσαμε την παροχή που θα θέλαμε να μας δίνουν. Δώσαμε στον πελάτη ατελείωτα live, με άψογη υπηρεσία σέρβις, ωραίο προσεγμένο χώρο και μάλιστα με τα χρήματα που θα έδινε αλλού που δεν θα του πρόσφεραν τίποτα. Καταφέραμε να είμαστε συγχρονισμένη ομάδα και ξέρω καλά πως όταν δεθεί μια ομάδα, αυτό δεν μπορεί να το αντιγράψει κανείς.

Τους τοίχους μπορεί να τους αντιγράψει ο οποιασδήποτε αλλά δεν μπορεί να αντιγράψει το πνεύμα της ομάδας

Όταν υπάρχει πνεύμα κοινό και σταθερό στην ομάδα και δεν υπάρχουν ίντριγκες αυτό δίνει την επιτυχία.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη «βαριά» νύχτα;

Από την ώρα που δημιουργήθηκε το Markiz, ανοίξανε πάρα πολλά μαγαζιά που ήταν μια αντιγραφή του Markiz, αλλά δεν πήγαν καλά για τους λόγους που ανάφερα νωρίτερα όταν κάποιος πάει να αντιγράψει. Με λίγες εξαιρέσεις κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν και κάτι διαφορετικό και για αυτό πήγαν και καλύτερα. Ο κόσμος θα πάει και σε άλλο μαγαζί γιατί του δίνεις μια καινούργια πρόταση και σου λέει πάω πέντε χρόνια στο Markiz, ας πάω και κάπου αλλού αλλά σε 2μήνες, 5μήνες ο πελάτης θα ξαναγυρίζει.

Βλέπεις νέες τάσεις διασκέδασης;

Την Θεσσαλονίκη για να σου πω την αλήθεια δεν τη συγκρίνω με την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί είναι ιδιαίτερη από πολλές απόψεις. Μια τάση που βλέπω είναι τα μεζεδοπωλεία με μουσική αλλά αυτό που γίνεται εδώ είναι πως μόλις δουν ένα μαγαζί να πάει καλά θα γίνουν άλλα 15 ίδια μαγαζιά σε τρεις μήνες. Και όταν δίνεις την ίδια παροχή π.χ. το ίδιο κοτόπουλο, το μόνο που μένει είναι να ανταγωνίζονται στην τιμή και στο τέλος να μην αντέχει κανείς. Έτσι ξεφουσκώνει πιο γρήγορα, αλλιώς θα είχε μεγάλη διάρκεια.

Οι νέοι καταναλώνουν αρκετά ποτά;

Το αν γίνεται ή όχι κατανάλωση είναι καθαρά θέμα χρημάτων. Όπως στο εξωτερικό που δεν μπορούν να πιουν αρκετά ποτά για οικονομικούς λόγους, αυτό ξεκινά τώρα και εδώ.

Οι νέοι πίνουν ένα δυο ποτά στο σπίτι και παρατηρώ πολλές φορές που έρχονται με «κεφάλι» έτσι ώστε να πιουν ένα ποτό στο μαγαζί. Και αν κάποιος κάνει καλύτερο τζίρο δηλ ανοίξει ένα μπουκάλι νιώθει πως άνοιξε δέκα σαμπάνιες. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν πάρει αυτή την τροπή.

Έχεις συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους γνωστούς καλλιτέχνες, θυμάσαι να αντιμετώπισες προβλήματα – ιδιαιτερότητες στη συνεργασία σας;

Η αλήθεια είναι πως εγώ δεν έχω αντικειμενική εικόνα γιατί σχεδόν με όλους έχουμε προσωπικές σχέσεις. Δεν δημιουργήθηκε ποτέ κάποιο πρόβλημα ή ιδιαιτερότητα με τους καλλιτέχνες, όσο με τους συνεργάτες των καλλιτεχνών. Μπορεί να είναι ο ηχολήπτης, ο μάνατζερ που να έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, αλλά όχι οι καλλιτέχνες. Δεν είναι κανένας τους υπερβολικός και είναι όλοι τους συνεργάσιμοι.

[cq_vc_mediumgallery images=”2469″ layoutno=”1″]

Γιατί επέλεξες για το club Μαρκίζ την ελληνική μουσική;

Η Θεσσαλονίκη προτιμά την ελληνική μουσική και αυτό το βλέπω από μαγαζιά που παίζουν ξένη μουσική εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν μαγαζιά που παίζουν δέκα χρόνια house μουσική και δεν γεμίζουν αυτά τα μαγαζιά ενώ έχουν καλή παροχή γιατί δεν την προτιμά ο κόσμος. Απευθύνονται σε μικρότερο κοινό.

Ποιων καλλιτεχνών τα event ξεχωρίζεις;

Αυτά από χρονιά σε χρονιά αλλάζουνε. Μπορεί φέτος ένας καλλιτέχνης να βγάλει ένα δίσκο και να τρελάνει όλο τον κόσμο και να έχει άλλη απήχηση συγκριτικά με πριν δυο χρόνια. Εκτός από κάποιους καλλιτέχνες που ο κόσμος τους ακούει χρόνια και είναι μεγάλα ονόματα όπως ο Ρέμος, ο Μαζωνάκης κ.α. για μένα ένα όνομα που έχει κάνει τη διαφορά ειδικά φέτος είναι ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

Markiz Remos Antonis ThessalonikiΗ οποιαδήποτε διαφήμιση ή η προβολή ή ακόμη και το δικό σου lifestyle, είναι πάντα θετικά για την επιχείρηση;

Η κάθε διαφήμιση ακόμη και η αρνητική σου προσφέρει κάτι

Τώρα το lifestyle είναι πολύ σχετικό. Είτε κάποιος μου κάνει θετική κριτική είτε αρνητική, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πάει καλά το μαγαζί μου. Όταν το μαγαζί πάει καλά, η οποιαδήποτε διαφήμιση ή προβολή κάτι σου δίνει.

Υπάρχει επικινδυνότητα στη δουλειά σου; κάποιοι που να θέλουν να εισβάλουν στην επιχείρηση, κακές συμπεριφορές πελατών κ.λ.π

Δυστυχώς στη νύχτα υπάρχουν και όλα αυτά στα οποία αναφέρεσαι. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί κάτι να συμβεί ειδικά τις πρωινές ώρες μετά το αλκοόλ. Είναι μέρος της δουλειάς μας και το αντιμετωπίζουμε.

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται ένα επεισόδιο;

Ευτυχώς υπάρχει ετοιμότητα από τους αστυνομικούς και θέλω να δώσω πολλά μπράβο στην αστυνομία Θεσσαλονίκης που πραγματικά επεμβαίνει αμέσως. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι, την καλείς κατευθείαν και αφήνεις να λύσει εκείνη το κάθε πρόβλημα. Γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να πει ο κάθε πελάτης όταν υπάρχει αντιπαράθεση, μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει. π.χ. ο τάδε με χτύπησε και άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Για αυτό επιλέγουμε την λύση της αστυνομίας που είναι και άμεση και ουσιώδη γιατί γίνεται αυτόπτης μάρτυρας σε οτιδήποτε.

Σε δυσκολεύει η εύρεση προσωπικού;

Δίνω μεγάλη βαρύτητα σ αυτό. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτό που θεωρώ δυσεύρετο είναι να βρεις καλά παιδιά. Να μην δουλεύουν μόνο για να πάρουν το μεροκάματο, είναι σημαντικό να την αγαπάνε τη δουλειά που κάνουν.

Προσπαθώ να βρίσκω εργαζόμενους που να γουστάρουν αυτό που κάνουν γιατί αλλιώς είναι σαν να το κάνουν με το ζόρι. Να μην βλέπουν τη δουλειά περιστασιακά αλλά να έχουν βλέψεις. Δυστυχώς πολλοί το βλέπουν ευκαιριακά.

[cq_vc_mediumgallery images=”2471,2473,2470″ layoutno=”3″]

Ως πελάτης ποια bars και εστιατόρια της Θεσσαλονίκης προτιμάς;

Οι επιλογές στη Θεσσαλονίκη είναι συγκεκριμένες, για φαγητό πηγαίνω στο Duck,  στον Κρητικό, στη Μαύρη Θάλασσα και τα Γράδα. Τα βράδια πριν πάω στο δικό μου  μαγαζί επειδή εμείς είμαστε λίγο πιο «after», πηγαίνω για ποτό στο Mandon, στο Patron, στο Piccadilly, μαγαζιά δηλαδή που είναι πιο ήρεμα από το δικό μου.

Θεωρείς πως υπάρχουν στην πόλη top μαγαζιά εστίασης που να ξεχωρίζουν με διαφορά;

Η Θεσσαλονίκη έχει καλό φαγητό. Συναναστρέφομαι με κόσμο από Αθήνα και ξέρω πως έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να φάνε σ αυτά τα εστιατόρια που ανέφερα. Για ποτό δεν διακρίνω κανένα, δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιο που να ξεχωρίζει με διαφορά. Θα έλεγα πως ένας χώρος που ξεχωρίζει κυρίως λόγω τοποθεσίας είναι το Ολύμπιον, το οποίο είναι το κτήριο στο ιδανικότερο σημείο. Και κάποια άλλα μαγαζιά όπως το Shark που είναι σε μοναδική τοποθεσία. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια σημεία.

Έχεις σκεφτεί να ανοίξεις ένα μαγαζί εκτός Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής;

Το έχω σκεφτεί και είναι δυο σημεία μου που με ενδιέφεραν, η Αθήνα και η Μύκονος. Αλλά θα πρέπει να είναι το σωστό timing.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.