Σταύρος Μπαριτάκης

Ο Χανιώτης bartender λατρεύει τα cocktails και συνεχώς βρίσκεται σε μια μόνιμη ανεύρεση για γνώση γύρω από αυτά. Έχει σερβίρει τα γευστικά cocktails του σε αξιόλογα bars των Χανίων όπως και σε άλλες πόλεις και τώρα τον συναντάμε  σε γνωστό bar της Θεσσαλονίκης

Μετά από χρόνια πίσω από τις μπάρες των Χανίων σε βρίσκουμε στη Θεσσαλονίκη. Διακρίνεις διαφορετική κουλτούρα στη διασκέδαση της Θεσσαλονίκης;

Είναι περισσότερος ο κόσμος άρα μεγαλύτερη η κίνηση στα μαγαζιά. Είναι πιο έντονη η διασκέδαση, εδώ οι άνθρωποι χορεύουν περισσότερο. Σε μεγάλο βαθμό από αυτούς που κάθονται στο bar προτιμούν τα κρασιά ενώ στα Χανιά πίνουν κυρίως ποτά. Για τα cocktails νομίζω όλοι ενδιαφέρονται και δοκιμάζουν νέες γεύσεις.

Ποια υλικά προτιμάς;

Ότι βρίσκεται στη φύση. Τα βότανα είναι από τα πιο αγαπημένα μου και χρησιμοποιώ αρκετά homemade σιρόπια.

Όταν σου λέει κάποιος “κάνε μου ένα cocktail που νομίζεις” αλλά εν τέλει δεν του αρέσει, πως το χειρίζεσαι;

Σπάνια μου συμβαίνει αυτό. Θα σου φανεί παράξενο αλλά συνήθως καταλαβαίνω σε ποιες γεύσεις βρίσκεται κοντά κάποιος από το στυλ του, τις κινήσεις του… Σε περίπτωση τώρα που καταλάβω πως δεν άρεσε σε κάποιον το ποτό, γιατί αυτό φαίνεται και από το πρόσωπό του, τότε τον ρωτάω για τις προτιμήσεις του και του κάνω ένα άλλο.

Είσαι αρκετά χρόνια πίσω από το bar, θεωρείς πως ο κόσμος έχει γνώση και άποψη για τα ποτά που καταναλώνει;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά του χθες με το σήμερα. Τώρα οι πελάτες σχολιάζουν, κάνουν ερωτήσεις για το ποτό τους, δοκιμάζουν νέες γεύσεις, ψάχνονται αρκετά. Έχουν εξελιχθεί τα πάντα.

Ποιας εθνικότητας είναι οι πιο δυνατοί γνώστες στα cocktails;

Γερμανοί, Άγγλοι και Αμερικάνοι. Νομίζω περισσότερο οι Αμερικάνοι. Δίνουν έμφαση στο ποτό αλλά και στο πως σερβίρεται. Η εξωτερική εμφάνιση παίζει παντού (χαμογελώντας)! Γνωρίζουν από καλό ποτό και προσέχουν αν το ποτό τους είναι στο σωστό ποτήρι.

Όταν πας σε κάποιο bar ως πελάτης τι μπορεί να σε χαλάσει; Και ποιον θεωρείς κακό συνάδελφο’

Με χαλάει όταν ο άλλος δουλεύει απλά και μόνο περιστασιακά χωρίς να το βλέπει ως το επάγγελμα του. Κάτι που προσέχω πολύ είναι η καθαριότητα, όταν είσαι σ’ αυτή τη δουλειά μπορείς ακόμη και έξω από το bar να καταλάβεις από τις κινήσεις του άλλου αν κάνει καθαρή δουλειά. Και βέβαια να έχει καλή, θετική αύρα.

Προτιμάς τη μπάρα σου γεμάτη με φίλους και γνωστούς ή με άγνωστους πελάτες;

Αν ήθελα να δουλεύω μόνο με γνωστούς και φίλους δεν θα ήμουν τώρα εδώ(χαμογελώντας)! Θα έμενα στα Χανιά. Μου αρέσει να γνωρίζω συνεχώς ανθρώπους γιατί έτσι ανταλλάσσεις απόψεις και παίρνεις αρκετά πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν με χαροποιεί να έχω φίλους και γνωστούς στο bar.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος  στόχος για έναν bartender;

Να δουλέψει σε καλά μαγαζιά, να πάρει εμπειρίες και μετά να κάνει το δικό του bar. Ένας ωραίος στόχος είναι παράλληλα να μπορεί να κάνει μαθήματα και να μεταδίδει τις γνώσεις του.

Baritakis Stauros-Bartender

Ποια η άποψη σου για τους επιχειρηματίες των bar;

Είναι αρκετοί αυτοί που δεν ξέρουν τη δουλειά αλλά και αυτοί που γνωρίζουν και είναι καλοί στη δουλειά τους μετά από ένα διάστημα δεν θέλουν να δουλεύουν στο bar. Πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν αρνητικό να δουλεύουν στο μαγαζί τους. Πιστεύω όμως πως είναι πολύ θετικό γιατί έτσι έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο, ακούνε σχόλια, γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και εξελίσσονται στην δουλειά τους.

Οι Κρητικοί εκτός από ρακί τι ποτά προτιμάνε;

Είναι λίγο πίσω τα πράγματα στην Κρήτη. Ο κόσμος πίνει μόνο κάποια κλασικά ποτά και μπύρες. Τα τελευταία χρόνια έχει μια σημαντική άνοδο στον τουρισμό και ειδικά στον εσωτερικό τουρισμό. Είναι πρώτη επιλογή στους περισσότερους προορισμούς και όλοι λένε πως σε λίγα χρόνια θα γίνει η νέα Μύκονος. Έχει δρόμο όμως ακόμη. Η Κρήτη είναι ακόμη ένα ακατέργαστο διαμάντι σε πολλά θέματα.

Για τους bartenders ακούμε να λένε πως είναι οι νέοι σεφ, οι μικροί χημικοί κλπ. Σε ενθουσιάζει ή σε αγχώνει ο δρόμος που πήρε τον bartending;

Χρειάζεται πολύ διάβασμα, πολλά σεμινάρια αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συνεργάζεσαι με έναν καλό chef και έναν καλό sommelier. Μαθαίνεις πολλά πράγματα, παίρνεις ερεθίσματα να δημιουργείς… όχι δεν με αγχώνει καθόλου.

Πιστεύεις πως γίνονται καλές προτάσεις – μεταγραφές bartender που δεν είναι και τόσο καλοί στη δουλειά τους αλλά έχουν καλές δημόσιες σχέσεις; Σου έτυχε να σε ρωτήσει ο επιχειρηματίας τι κόσμο έχεις μαζί σου;

Το να είναι καλός κάποιος στις δημόσιες σχέσεις δεν είναι αρνητικό, απεναντίας είναι προτέρημα στη δουλειά μας.

Παλαιότερα ρωτούσαν οι ιδιοκτήτες “έχεις κόσμο να φέρεις;” Τώρα όχι.

Ε μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά θεωρούν ότι έτσι και αλλιώς έχεις κόσμο (γελώντας)!

Έχεις νιώσει κακό ανταγωνισμό;

Ένιωσα και τον καλό ανταγωνισμό αλλά και τον σκληρό, πισώπλατο… το αντιμετωπίζω χαλαρά. Αυτό που δεν μπορώ είναι τη δηθενιά. Αν είσαι καλός και δουλεύεις σωστά αυτό με τον καιρό φαίνεται σε όλους, αν όχι, ότι δηθενιά και να κάνεις δεν γίνεται τίποτα.

Είναι καλά αμειβόμενοι οι bartenders;

Είναι καλύτερα συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα αλλά καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πέσανε κατά πολύ τα μεροκάματα.

Ασχολείσαι επίσης ως personal trainer και ως μοντέλο, υπάρχει χρόνος για όλα;

Ασχολούμαι αρκετά χρόνια επαγγελματικά με το personal training και μου αρέσει γιατί μόνο με τη σωστή άσκηση δημιουργείται η καλή φυσική κατάσταση αλλά και η ενθάρρυνση για καλή ψυχολογία. Όταν θέλεις όλα τα μπορείς. Άλλωστε στη δουλειά μας η φυσική κατάσταση είναι σημαντική. Χωρίς αυτή ούτε καλός bartender μπορώ να είμαι. Και φυσικά  ούτε να κάνω φωτογραφίσεις ως μοντέλο. Όλα συνδυάζονται, θέληση και πρόγραμμα να υπάρχει.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.