Νίκος Νικολαΐδης
Ο νεαρός bartender, μίλησε στο simposio.news για τη δουλειά του και για το ζεστό στέκι café bar Κιβωτός στη Βέροια, όπου εργάζεται. Μέσα από τη συζήτηση άφησε να εξωτερικευτεί τόσο η αγάπη του για το επάγγελμα του bartending όσο και το αγαπημένο του team στο Κιβωτός.
Τι πιστεύεις πως χαρακτηρίζει τη διασκέδαση στη Βέροια;
Πιστεύω πως η διασκέδαση στα μαγαζιά της Βέροιας, βασίζεται στην καταπληκτική γεωγραφική θέση όπου στο τριαντάλεπτο μπορείς να βρίσκεσαι στο βουνό για σκι και το ίδιο γρήγορα στη θάλασσα… γι’ αυτό ίσως και τη βραδινή διασκέδαση στη Βέροια καλύπτουν περισσότερο chill out καταστάσεις και επίσης διότι είναι μικρή πόλη υπάρχει κοινωνική αμεσότητα.
Ποιο είναι το δυνατό πλεονέκτημα του Κιβωτός όπου εργάζεσαι;
Το δυνατό σημείο της Κιβωτού θεωρώ πως είναι από την μια η ταχύτητα εξυπηρέτησης, η ευγένειά και η ευχάριστη παρουσία του προσωπικού και από την άλλη η ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων. Υπάρχουν επιλογές σε άριστη ποιότητα, για καφέ, τσίπουρο, κρασί, cocktails και πολλά άλλα ποτά.
Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί κανόνες που κάνουν τον κόσμο να είναι fun ενός cafe– bar;
Το όμορφο και οικείο περιβάλλον, η άψογη και γρήγορη εξυπηρέτηση, αυτά, που πιστεύω ότι παρέχουμε και εμείς στο Κιβωτός.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα και αγαπημένα σου υλικά που έχεις στο μπαρ για τις συνταγές των cocktails;
Έχω αδυναμία στο παλαιωμένο ρούμι και γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι με ψαγμένα προϊόντα.
Θεωρείς πως υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να εργάζεται κάποιος στο μπαρ ή είναι θέμα προσωπικότητας, μαγαζιού…;
Στη θέση του bar μπορούν να εργαστούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί η δουλειά βασίζεται στη γνώση και την εμπειρία. Σε όποια ηλικία και να είσαι όμως θα πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις.
Αν δεν αγαπάς τη δουλειά σου στο bar ο πελάτης το καταλαβαίνει
Εννοείται πως πάντα πρέπει να εξελίσσεται ο barman. Χρειάζεται όμως και πολύ υπομονή, η οποία στενεύει με τα χρόνια.
Πολλοί πιστεύουν πως όποιος είναι πίσω από την μπάρα εκτελεί και χρέη ψυχολόγου, κάνεις μακροσκελή συζητήσεις με πελάτες;
Οι συζητήσεις μεταξύ barman – πελάτη είναι πολύ λεπτό ζήτημα. Χρειάζεται να ξέρεις ακριβώς τα όρια που δίνεις για οικειότητα και μέχρι ποιο σημείο συζητάς το κάθε θέμα. Σαφώς ο πελάτης πρέπει να νιώσει άνετα και οικεία στη συζήτηση αλλά χωρίς να περαστούν τα όρια απόψεων γιατί μετά κάποιος από τους δύο θα έρθει σε δύσκολη θέση.
*Αριστερά στη φωτογραφία: Ανέστης Κουσίδης ο barista
Εδώ και χρόνια υπάρχει μια γρήγορη εξέλιξη στην εξειδίκευση των bartender, αυτή η εγρήγορση για ενημέρωση και εξέλιξη στη δουλειά σου σε αγχώνει καθόλου; Τι θα πρέπει να κάνεις για να ακολουθείς τους ρυθμούς της εποχής;
Δεν υπάρχει κάτι για να αγχώνεσαι, μπορείς να παρακολουθήσεις τόσα πολλά σεμινάρια που γίνονται συχνά και σε ενημερώνουν για τα πάντα και φυσικά να πειραματιστείς μόνος, σ’ αυτό βοηθά πολύ και το διαδίκτυο όπου μπορείς να παρακολουθείς και να ενημερώνεσαι.
Ποιο είναι το επαγγελματικό σου όνειρο – στόχος;
Η επαγγελματική καταξίωση στο χώρο. Επίσης εκτός από τις ώρες εργασίας, να είναι ανάλογος και ο προσωπικός χρόνος.