Ο Νίκος Αβατάγγελος μια χαρισματική μουσική φυσιογνωμία και ένας από τους καλύτερους πιανίστες της χώρας μας, συζητά με το Simposio.news για τις εμπειρίες του, ως καλλιτεχνικός διευθυντής γνωστών χώρων εστίασης.

avatangelos-nikos

Τα τελευταία 20 καλοκαίρια εργάζεστε ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε εστιατόρια διακεκριμένων ξενοδοχείων. Είναι περισσότερες οι απαιτήσεις σε αυτούς τους χώρους και πόσο κουραστικό είναι για σας;

Αισθάνομαι τυχερός γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα από την πρώτη στιγμή να δημιουργώ ελεύθερα και αυτό είναι σημαντικό για μένα.

Όσον αφορά τον κόσμο σαφώς οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πρέπει να μπορείς να ανταποκριθείς από ένα κλασσικό κομμάτι, μέχρι τζαζ, μπλουζ, ελληνική μουσική κλπ

Τις περισσότερες φορές παίζεις σε κοινό με διαφορετική εθνικότητα και διαφορετική κουλτούρα, οπότε αυτό έχει ένα βαθμό δυσκολίας.

 Ποιες τρεις συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο μουσικό;

Κατά τη γνώμη μου τα τρία σημαντικότερα όλων είναι καλές σπουδές, συνεχή μελέτη και σωστές επιλογές συνεργατών.

Όσον αφορά στους χώρους εστίασης, ποιοι θεωρείτε πως προσφέρονται για μουσική;

Πιστεύω πως υπάρχουν αξιόλογοι και μη συναυλιακοί χώροι, αξιόλογοι και μη χώροι διασκεδάσεων, εστιατορίων και ου το καθεξής.  Σημασία δεν έχει αν παίζω σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αλλά αν αυτός ο χώρος υποστηρίζει με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και επαγγελματισμό το έργο του και φυσικά τη συνεργασία του μαζί μου.

Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να έχει μια επιχείρηση το δικό της καλόγουστο, πρωτότυπο και ποιοτικό προφίλ στη μορφή της, στις παροχές της και γενικά σε όλο τον τρόπο λειτουργίας της.

Έχετε εντοπίσει λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης και των παρεμφερών χώρων διασκέδασης;

Δεν ξέρω αν ήμουν τυχερός ή αν έκανα καλές επιλογές, αλλά έχω συνεργαστεί με πολλούς επιχειρηματίες που δεν μπορούσες να τους βρεις επιχειρηματικό ψεγάδι. Δεν είμαι ειδικός να κρίνω λάθη και σωστά, αλλά πιστεύω στο εξής σημαντικό, στην ικανότητα να αφουγκράζεσαι το πελατολόγιο. Για παράδειγμα, την ώρα που κάποιος ακούει την έναρξη ενός τραγουδιού αλλάζει η έκφραση του προσώπου του και αμέσως μπορείς να καταλάβεις αν του άρεσε και πόσο. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες αυτό το κάνουν αντανακλαστικά. Δένουμε την ψυχολογία μας και την επιθυμία ανάλογα με το κοινό. Αυτό λοιπόν πιστεύω πως ισχύει σε κάθε τομέα.  Την ώρα που ένας πελάτης δοκιμάζει την πρώτη πιρουνιά από το πιάτο του, από την έκφραση καταλαβαίνεις αν και πόσο του άρεσε. Επίσης στο service χρειάζεται παρατηρητικότητα και διακριτική οικειότητα.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι μουσικοί στις συνεργασίες τους με τα bar restaurant;

Θα έλεγα ακριβώς το ίδιο με την προηγούμενη απάντηση μου. Μερικές φορές δεν προσέχουν το κοινό που απευθύνονται και κάνουν πρόγραμμα για τον εαυτό τους. Αν ήταν έτσι θα παίζαμε στο σπίτι μας.

Θεωρώ ότι ένας μουσικός πρώτα πρέπει να πάει ως πελάτης στο χώρο που πρόκειται να εργαστεί, για να δει τον κόσμο στον οποίο θα απευθυνθεί και να μιλήσει με τον επιχειρηματία για την φιλοσοφία και την πολιτική της επιχείρησης.

Εκτός από την περίπτωση κάποιου ξεχωριστού event, που θα το προβάλει αναλόγως η επιχείρηση, ο μουσικός θα πρέπει να δημιουργήσει το πρόγραμμα με βάση το συγκεκριμένο κοινό, αλλιώς καλύτερα να μην προχωρήσει σε συνεργασία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση έκπτωση στην ποιότητα ήχου και ρεπερτορίου για οποιοδήποτε είδος μουσικής.  Προσωπικά μελετώ καθημερινά παίζοντας πιάνο ατελείωτες ώρες, όχι μόνο γιατί είναι ανάγκη ψυχής, αλλά και για την ευθύνη του μουσικού-δημιουργού απέναντι στο κοινό του.

nikos

Γνωρίζουμε πως έχετε κάνει  κλασικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δικαίως έχετε χαρακτηριστεί χαρισματικό ταλέντο στην κλασική μουσική. Σας έχουμε απολαύσει όμως να καταφέρνετε ένα πετυχημένο πάντρεμα πολλών ειδών μουσικής. Πόσο δύσκολο σας είναι αυτό και πόσο αρέσει στους πελάτες;

Όταν προκύπτει καλλιτεχνική ανταλλαγή και καλλιτεχνική συνάντηση ανάμεσα σε ποικίλες μουσικές, εμένα αυτό με συναρπάζει και ευτυχώς συναρπάζει και τον κόσμο. Ας μη φοβούνται οι νέοι μουσικοί να γεφυρώνουν τα ποικίλα μουσικά είδη. Είναι δύσκολο και θέλει αρκετή μελέτη, αλλά στο τέλος το κοινό το απολαμβάνει.

Βλέποντας τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας, ποιο θεωρείτε πως είναι το μέλλον της εστίασης;

Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι και, με βάση τις απαιτήσεις της εποχής, χρειάζονται σωστές επιχειρηματικές κινήσεις, που να είναι καλά οργανωμένες.

Παλαιότερα ο κόσμος έβγαινε πρώτα για φαγητό και μετά πήγαινε να διασκεδάσει. Τώρα αναζητά και τα δύο στον ίδιο χώρο, ποιοτικό φαγητό, καλό ποτό και απολαυστικούς μουσικούς ρυθμούς.

Γι’ αυτό άλλωστε τα περισσότερα restaurant φρόντισαν να έχουν μουσική ένδυση στο χώρο, από αξιόλογους μουσικούς. Αποδεδειγμένα όταν ένας μουσικός προσφέρει μελωδική ευεξία, ο κόσμος θα σπεύδει να τον απολαύσει. Γιατί η μουσική κυλάει στο νου μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.