Από το Simposio.news team:

Συχνά στο εστιατόριο έρχομαι στη δύσκολη θέση όχι μόνο να μην γνωρίζω πολλά από τα κρασιά του κατάλογου, αλλά μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρω το σωστό συνδυασμό κρασιού με το πιάτο που επέλεξα για να φάω. Και το σίγουρο είναι, πως ένας λάθος συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να μου στερήσει ένα απολαυστικό γεύμα.

Ο καλός Σομελιέ είναι ο άνθρωπος που φροντίζει να μην συμβεί αυτό. Γνωρίζει όλες τις ετικέτες του καταλόγου, τις ποικιλίες και τα αρώματα των κρασιών και γενικά έχει άριστες οινικές γνώσεις. Προτείνει στον πελάτη το ανάλογο κρασί με βάση το μενού του, τα γούστα του, την ψυχολογία του και την τιμή που φαίνεται να διαθέτει.

Επίσης ο Sommelier είναι  γνώστης του  σωστού σερβιρίσματος όσον αφορά την  θερμοκρασία που πρέπει να έχει το κρασί, το είδος του ποτηριού που πρέπει να σερβιριστεί και γενικά δίνει όλες τις κατάλληλες πληροφορίες στον πελάτη για να απολαύσει το ποτό του.

Έχει στην επίβλεψή του όλη τη διαχείριση της κάβας τόσο την οικονομική όσο και την συντήρηση αυτής. Φυσικά έχει μόνιμη συνεργασία με τον chef για τον απόλυτο συνδυασμό φαγητού και ποτού, έτσι ώστε οι πελάτες να χαίρονται την τελειότητα της γεύσης.

Συνήθως τον συναντάμε μόνο σε gourmet εστιατόρια και σε εστιατόρια ξενοδοχείων. Πόσο σωστό όμως είναι αυτό; Οποιοδήποτε είδος εστιατορίου έχει κάβα και προσφέρει ποτά, οι πελάτες του χρειάζονται την καθοδήγηση του Sommelier. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να δημιουργούνται αρκετά wine bar τα οποία είναι ένας άριστος χώρος διασκέδασης με εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία των Sommelier σ’ αυτούς του χώρους?

Μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης είναι λογικό οι ιδιοκτήτες να θεωρούν  πολυτέλεια να προσλάβουν Οινοχόο, σερβιτόρους και μετρ. Πολλές φορές φροντίζουν να έχει κάποιος και τις δυο από τις παραπάνω ειδικότητες. Ένας καλά ενημερωμένος Sommelier όμως που γνωρίζει παραγωγούς Οινοποιούς, κάβες, κόστος, και κυρίως να προτείνει-πουλάει το σωστό κρασί μπορεί να ανεβάσει το τζίρο της επιχείρησης.

Επίσης τα αντίστοιχα ισχύουν και για τον Beer Sommelier και για τον Coffee Sommelier.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.