Το μεγαλύτερο folk festival

Το Oktoberfest στο Μόναχο είναι το μεγαλύτερο folk festival στον κόσμο (ναι, δεν πρόκειται μόνο για κατανάλωση μπύρας). Την περασμένη δεκαετία έχει προσελκύσει κατά μέσο όρο περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, οι οποίοι μεταξύ τους καταναλώνουν σχεδόν επτά εκατομμύρια λίτρα μπύρας και καταβροχθίζουν χιλιάδες ψητά λουκάνικα, κοτόπουλα, γιγάντια pretzels και – για όσους πραγματικά θέλουν να το απολαύσουν – άγρια βοοειδή.

Το φεστιβάλ, που διαρκεί μόλις δύο εβδομάδες, πραγματοποιείται ετησίως σε ένα λιβάδι λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Μονάχου. Εκτός από το φαγητό, το ποτό και το χορό, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πολύχρωμες παρελάσεις, μια ποικιλία από μηχανήματα λούνα παρκ και, για εκείνους που δεν φοράνε παραδοσιακά βαυαρέζικα ρούχα, να θαυμάσουν αυτούς που φοράνε.

Η φήμη και η δημοτικότητά του σημαίνουν ότι το Oktoberfest τραβάει πάρα πολύ κόσμο και, κατά κανόνα, η διαμονή και η μεταφορά πρέπει να τακτοποιηθούν πολύ νωρίτερα από την έναρξη του festival. Βέβαια, είναι ακόμα δυνατό να προγραμματίσετε ένα ταξίδι τελευταία στιγμή.

Πότε λαμβάνει χώρα το Oktoberfest;

Παρόλο που το φεστιβάλ τελειώνει τον Οκτώβριο, το μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο. Οι φετινές ημερομηνίες είναι από το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Πώς ξεκίνησε;

Το αρχικό Oktoberfest τον Οκτώβριο του 1810 πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του γάμου μεταξύ του πρίγκιπα βασιλιά Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese της Σαξονίας-Hildburghausen. Για πέντε ολόκληρες μέρες, οι κάτοικοι του Μονάχου προσκλήθηκαν να φάνε, να πιουν και να είναι ευτυχισμένοι, να απολαμβάνουν παρελάσεις που περιλαμβάνουν τύμπανα και μουσική, διαγωνισμούς σκοποβολής και ιπποδρομίες γύρω από ένα λιβάδι στην άκρη της πόλης. Ήταν τόσο επιτυχυμένο που αποφασίστηκε οτι θα διοργανώνεται ο αγώνας (και το συνοδευτικο festival) κάθε χρόνο. Υπήρξε η περιστασιακή παύση (συνήθως σε περιόδους πολέμου), αλλά φέτος θα σημειωθεί η 184η φορά που πραγματοποιείται το Oktoberfest.

Πού βρίσκεται;

Το κύριο Oktoberfest πραγματοποιείται στο αρχικό λιβάδι, το οποίο ονομαζόταν, προς τιμήν της νύφης του Ludwig, το Theresienwiese (συντομεύτηκε στο “Wiesn”), σε μικρή απόσταση με το τραμ από το κέντρο του Μονάχου.

Αριθμοί | Oktoberfest

Συνολική περιοχή:420,000 τετραγωνικά μέτρα
Αριθμός σκηνών:34
Αριθμός μηχανημάτων λούνα παρκ:115
Συνολικές θέσεις:106,000 (συμπεριλαμβανομένων και των 9,991 στην σκηνή Hofbräu)
Ετήσιοι επισκέπτες:7,200,000
Κατανάλωση μπύρας:7,500,000 λίτρα
Τιμή μπύρας:€10.40-€10.70 ανα λίτρο
Ψημένα κοτόπουλα:503,510
Βρασμένα λουκάνικα:235,356
Βόδια που φαγώθηκαν:122
Τουαλέτες:1,400 θέσεις και 1km ουρητηρίων

Στατιστικά από το 2015

Η μεγάλη παρέλαση

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από μια πολύχρωμη παρέλαση των αμάξων, μπαλονιών και των ανθρώπων σε μια ποικιλία κοστουμιών που ξεχύνονται στους δρόμους του Μονάχου. Η πομπή του Κοστουμιού και του Πολεμιστή λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή του Oktoberfest. Μια εβδομάδα αργότερα γίνεται η γνωστή μεγάλη συναυλία υπαίθρου.

Γίνεται όντως σε σκηνές;

Η δομή που ανεγέρθηκε για να κρατήσει τον Ludwig και την Therese έξω από τον ήλιο το 1810 μπορεί να ήταν μια σκηνή, αλλά οι τεράστιες σκηνές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ πιο σταθερές με πολύχρωμες προσόψεις, μακριά ξύλινα τραπέζια και πάγκους και συχνά σε περισσότερα από ένα, επίπεδα. Κάποιες μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 10.000 επισκέπτες.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε;

Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10:00 πμ έως τις 10.30 μμ (από τις 9 το πρωί τα Σάββατα και τις Κυριακές). Έχει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, πολλοί ντόπιοι προτιμούν να πηγαίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Lost and found | Τρελά και περίεργα αντικείμενα που χάθηκαν κατά το Oktoberfest

Το 2015

 • 1,000 ρούχα
 • 950 ταυτότητες
 • 300 γυαλιά
 • 480 κινητά
 • 2 βέρες
 • 2 τρομπέτες
 • Μία στολή κλόουν
 • Ένα μαστίγιο
 • Ένα σεντόνι με το σήμα της αστυνομίας

Ανα τα χρόνια

 • Ένα dachshund με το όνομα ‘Wasti’
 • Ένα ζευγάρι μασέλες
 • Μία ακρίδα, κατοικίδιο
 • Ένα ξωτικό κήπου με το σήμα της FC Bayern
 • Ένα γιγαντιαίο μολύβι
 • Ένα Segway
 • Μία δικαστική εντολή
 • Ένα περιοδικό playboy με αυτόγραφο
 • Ένα καλάμι για ψάρεμα
 • Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξοίδιο

Πρέπει να ντυθώ παραδοσιακά;

Η Lederhosen για τους άνδρες και η Dirndl (παραδοσιακό βαυαρικό φόρεμα με πλήρη φούστα, ποδιά και σφιχτό μπούστο) για τις γυναίκες είναι υποχρεωτικές. Όχι πραγματικά (θα θέλαμε!). Αλλά είναι ωραίο να βλέπουμε τόσο πολλούς Βαυαρούς – και τουρίστες – να καταβάλλουν προσπάθεια. Αν θέλετε να συμμετάσχετε, υπάρχουν πολλά καταστήματα στην πόλη που ειδικεύονται σε τέτοιες στολές.

Δεν είναι γεμάτο μεθυσμένους Αυστραλούς και Βρετανούς;

Όχι. Αν και υπάρχει αναμφισβήτητα ένα τμήμα από τον αντίποδα και άφθονοι Βρετανοί, οι περισσότεροι τείνουν να βρίσκονται στη σκηνή Hofbräu. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από την ίδια τη Βαυαρία (περίπου 70%) ή από άλλες περιοχές της Γερμανίας (15%).

Σε ποια σκηνή πρέπει να πάω;

Για να πάρετε μια πιο πλήρη αίσθηση της εκδήλωσης, δοκιμάστε μερικές από τις άλλες σκηνές (υπάρχουν συνολικά 14), όπως το Hackerbräu (βαμμένο σε μπλε και το λευκό της Βαυαρίας) και το Winzerer Fähndl (πλήρης με beer garden). Το Augustiner Festhalle είναι πιο μετριοπαθές και δημοφιλές στις οικογένειες, ιδιαίτερα τις Τρίτες. Η μεγαλύτερη σκηνή είναι το Schottenhamel με 10.000 θέσεις, όπου η πρώτη μπύρα της σαιζόν χύνεται με επευφημίες και χειροκροτήματα. Το μικρότερο είναι το Glöckle Wirt, έχει χώρο για μόλις 98 άτομα και οι τοίχοι του είναι επενδυμένοι με παραδοσιακά όργανα, μαγειρικά σκεύη και πίνακες ζωγραφικής.

Ένα τραγούδι που σίγουρα θα συναντήσετε είναι το “Ein Prosit der Gemütlichkeit” – “Μία πρόποση για ευτυχία και καλούς καιρούς”. Είναι αξιοπερίεργο το πώς ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί από τους τουρίστες καταφέρνουν να το τραγουδήσουν…

Πρέπει να κάνω κράτηση σε μια σκηνή;

Συνιστάται, ιδιαίτερα στις πιο δημοφιλείς – και καλύτερα να απευθυνθείτε σε αυτές άμεσα. Αν αποτύχετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε από νωρίς εκεί και να καταλάβετε έναν από τους πάγκους που δεν έχει κρατηθεί από κάποιον.

Αναγκαιότητα για μπύρα

Η μοναδική μπίρα που σερβίρεται προέρχεται από τα ζυθοποιεία του Μονάχου, όπως οι Augustiner, Paulaner και Spaten. Η πιο δημοφιλής παραλλαγή είναι η lager-όπως Helles. Και δεν υπάρχουν μισά μέτρα: η μπύρα σερβίρεται σε γυαλιά ενός λίτρου (ein Maß), μερικά από τα οποία συνήθως μεταφέρονται ταυτόχρονα από γοητευτικές barmaids. Το κόστος μιας μπύρας; Ετοιμαστείτε, γιατί η φθηνότερη μπύρα φέτος θα είναι € 10,60 (£ 9,34) ανά λίτρο. Η πιο ακριβή είναι πιθανό να σας κοστίσει € 10,95 (£ 9,64 ανά λίτρο). Λίγο απότομη τιμή, και δεν βοήθησε η πτώση της αξίας της λίρας έναντι του ευρώ. Όμως α) έχει καλή γεύση και β) δεν χρειάζεστε να πιείτε πάρα πολύ. Εάν θέλετε κάτι πιο ήρεμο, ζητήστε μία Radler (μπύρα με λεμονάδα).

Και για να την συνοδεύσετε;

Συνήθως, μισό ψητό κοτόπουλο με ένα γιγάντιο pretzel. Επιπλέον, Bratwurst (λουκάνικα), αρθρώσεις χοιρινού, φρέσκα καπνιστά ψάρια και πολλές πολύχρωμες δημιουργίες μελόψωμου. Οι πραγματικά πεινασμένοι ίσως επιθυμούν να κατευθυνθούν προς το Ochsenbraterei, όπου μπορούν να απολαύσουν βοδεινό ψημένο σε σούβλα.

Τι γίνεται αν δεν μου αρέσει η μπύρα;

Εάν δεν σας αρέσει να πίνετε μπύρα, το Oktoberfest πιθανότατα δεν είναι για σας (ειδικά με νερό που κοστίζει περίπου 8,73 € ανά λίτρο). Βέβαια, η Weinzelt (σκηνή κρασιού) είναι εκεί όπου μπορείτε να επιλέξετε από περισσότερα από 15 διαφορετικά κρασιά (και υπάρχουν μερικά εξαιρετικά στη Γερμανία, ειδικά από τη Franconia), εκτός από διαφορετικούς τύπους Sekt (αφρώδης οίνος) και σαμπάνια. Το Cafe του Bodo είναι εκεί όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη κέικ και αρτοσκευάσματα (συμπεριλαμβανομένου του strudel) για να πάνε με τον καφέ σας ή, αν είναι αυτή η ώρα της ημέρας, κοκτέιλ.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό από το φαγητό και το ποτό;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Oktoberfest απευθύνεται επίσης σε οικογένειες – με πολλά αξιοθέατα στην περιοχή. Αυτές περιλαμβάνουν εκπληκτικά μηχανήματα λούνα παρκ όπως το “Höllenblitz”, το “Skyfall”, το “Teufelsrad” (“Wheel of Devil’s”) ή, για όσους αναζητούν κάτι πιο ήπιο, το “Krinoline” (το κλασσικό merry-go-round). Υπάρχουν επίσης πάγκοι με μαλλί της γριάς και γκαλερί σκοποβολής.

Οι περισσότερες σκηνές προσφέρουν παραδοσιακή βαυαρική μουσική (οι συνοδευτικές σφαλιάρες στα μπούτια είναι εθελοντικές) ενώ όσοι αναζητούν παραδοσιακό βαυαρικό λαϊκό χορό πρέπει πάνε στη σκηνή Herzkasperl.

Η ζωντανή μουσική προσφέρεται στο Bodo’s (δείτε παραπάνω), ενώ στο κουκλοθέατρο διοργανώνονται ποικίλες παραστάσεις. Το ίδιο το Μόναχο διαθέτει πολλά αξιοθέατα – πρωτότυπα μουσεία και γκαλερί, ένα πανέμορφο δημαρχείο, εξαιρετικά καταστήματα και νυχτερινή ζωή, το όμορφο Englischer Garten – και φυσικά την Bayern Munich, τη θρυλική ποδοσφαιρική λέσχη.

Sprechen Sie Bayerisch?

Τα Βαυαρέζικα (ή Bayerisch) είναι μια δύσκολη γλώσσα που μάλλον δεν θα μάθετε πριν πάτε στο festival. Αλλά εδώ είναι μερικοί όροι που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι: “O’zapft is!” (“Έσπασε” – η φράση που έλεγε ο δήμαρχος του Μονάχου για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του πρώτου βαρελιού μπύρας και την έναρξη της κατανάλωσης), “Oans-zwoa-drei-gsuffa” (“Ένα, δύο, τρία, άσπρο πάτο”) και “I mog di” (“Μου αρέσει / σε αγαπώ”). Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το oktoberfest.de/el/lexikon.

Περαιτέρω πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, το oktoberfest.eu είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος του φεστιβάλ (κάντε κλικ στο “Διεθνές” πάνω δεξιά για δείτε το website σε αγγλική γλώσσα), έχει ακόμα και έναν εύχρηστο χάρτη του Wiesn. Ένα άλλο χρήσιμο site είναι το oktoberfest.info, πηγή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες που περιβάλλουν την περίοδο, τον καλύτερο τρόπο απόλαυσης του και τους αριθμούς-κλειδιά που πρέπει να καλέσετε εάν χρειάζεστε βοήθεια. Υπάρχει, επίσης, μια χρήσιμη εφαρμογή Oktoberfest.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩtelegraph.co.uk
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.