Χρήστος Παπαχρήστου, ο ταλαντούχος Interior Designer γνωστός για το πολυτελές έργο του, μιλά στο simposio.news για την διακόσμηση στους χώρους εστίασης.

Papachristou-Christos-interior-designer

Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά για την σωστή επιλογή ενός διακοσμητή;

Όπως σε κάθε κλάδο έτσι και στον δικό μας υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία για την επιλογή του Interior Designer. Η προσωπικότητα του και η κουλτούρα του από τα ταξίδια που κάνει, δηλαδή πόσο πολυπολιτισμικός είναι. Επίσης η θετική επαγγελματική του επαφή, τόσο με τα συνεργεία όσο φυσικά και με τον πελάτη του. Ο Σεβασμός σε όλα τα επίπεδα και κυρίως για το οικονομικό project που υπάρχει, ώστε να μην σπαταληθούν άδικα κάποια ποσά που εξυπηρετούν μόνο την προβολή του Designer. Άρα τα τρία πιο βασικά θεωρώ είναι πως αυτά. Κουλτούρα, επικοινωνία, σεβασμός.

Τι επιτάσσουν σήμερα οι τάσεις της μόδας;

Η φετινή μου επίσκεψη στο Μιλάνο, στη μοναδική για πολλούς λόγους έκθεση SALON DE MOBILE, έδειξε πως η νέα φουτουριστική τεχνολογία πέρασε γρήγορα και σ’ αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, ακόμη και το τώρα… είναι παρελθόν.

Οι νέες τάσεις ξεπερνούν το χρόνο και δεν αφήνουν περιθώρια λάθους. Αλίμονο σε όσους κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το όριο. Τώρα για να καλυφθεί το θέμα «νέων προτάσεων», αυτό απαιτεί μια τεράστια συζήτηση.

Papachristou-Christos-interior-designer-simposioΗ οικονομική κρίση έριξε το επίπεδο διακόσμησης των καταστημάτων;

Πάντα μέσα στο κακό υπάρχει το καλό και ανάποδα. Η γνωστή φιλοσοφία του YANG και YIN.

Εννοώντας ότι σίγουρα η κρίση έριξε το οικονομικό επίπεδο, αλλά περιμάζεψε την αλόγιστη σπατάλη.

Ποια είναι τα όρια συνεργασίας και απόψεων μεταξύ designer και επιχειρηματία, όσον αφορά στο project του καταστήματος;

Πάντα θα πρέπει να υπάρχει μια βασική συνεργασία με τον επιχειρηματία αλλά μέχρι εκεί που αρμόζει, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος κάποιος να επιλέξει τον διακοσμητή.

Ο πελάτης, σχεδόν πάντα, έχει μια νοητικά μπερδεμένη εικόνα στο ότι τα θέλει όλα, όπως τα έχει δει σε κάποιο περιοδικό ή σε αντίστοιχο cafe, bar, restaurant, hotel κλπ και εκεί είναι το μεγάλο λάθος. Κάθε καινούργια δουλειά έχει και μια άλλη φιλοσοφία, που πρέπει να διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη, για να βγει και ένα σωστό φρέσκο αποτέλεσμα.

Όταν πάτε για φαγητό τι είναι αυτό που προσέχετε πρώτο στο χώρο;

Οπωσδήποτε η πρώτη ματιά είναι κατά πόσο άνεση, φινέτσα και καθαριότητα αποπνέει ο χώρος. Επόμενη ματιά είναι ο φωτισμός με το design και βέβαια η καλή του κουζίνα.

Papachristou-Christos-interiorΥπάρχει κατάλληλος φωτισμός κατά την διάρκεια ενός γεύματος;

Πρέπει να υπάρχει ειδική μελέτη φωτισμού σε κάθε έργο αντίστοιχα. Άλλο φωτισμό απαιτεί το hotel Resto, διαφορετικό το κλασσικό εστιατόριο ή ένα bar-restaurant. Δημιουργούμε αναλόγως με το κάθε project τον κατάλληλο φωτισμό.

Υπάρχουν τρικ στο περιβάλλον που μας παρασύρoυν να φάμε ή να διασκεδάσουμε περισσότερο;

Ναι! υπάρχουν, μόνο τρικ (γελώντας). Υπάρχουν στο περιβάλλον ολόγυρα μας, που μας προδιαθέτουν για πάρα πολλά. Είναι τα μυστικά νομίζω του κάθε designer και φυσικά πόση δημιουργική μαγεία μπορεί να δώσει στο χώρο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του design.

Ο πελάτης δεν βλέπει σχεδόν ποτέ τα ακριβά μεν αλλά αόρατα δε υλικά, όπως εξαερισμοί, γυψοσανίδες, χιλιάδες μέτρα καλώδια ηλεκτρισμού κ.α. που σχηματίζουν το κέλυφος του χώρου. Βλέπει μόνο την μαγεία αυτού του χώρου και για αυτήν θα ξαναέρθει.

Η συντήρηση είναι η συνέχεια της διακόσμησης;

Η διακόσμηση σε κάθε επίπεδο και ειδικά σε επαγγελματικούς χώρους πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια καλή συντήρηση, ειδάλλως η αρχική ιδέα και η αισθητική του χώρου εξατμίζεται πολύ σύντομα.

Ποια έργα έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας;

Δεν θα το έλεγα δυσκολία, θα το έλεγα πρόκληση. Νομίζω αυτό που έχει συνέχεια, εξέλιξη και εξάπλωση. Όπως μια αλυσίδα, ένα Franchise καταστημάτων. Για παράδειγμα, εδώ και ένα χρόνο έχω αναλάβει την αλυσίδα της εταιρείας café me που, ναι μεν έχουν έδρα την Λάρισα, αλλά αριθμούν δέκα καταστήματα, προβλέπονται σύντομα άλλα δέκα και άμεσα ξεκινά και στην Κύπρο. Σε τέτοιες μορφές έργων πρέπει να προβλέπονται πολλά, τα οποία θα πρέπει να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς χώρους, διάφορες πόλεις με διαφορετική κουλτούρα, πιθανόν διαφορετικό πελατολόγιο κ. α. Με νέα στοιχεία και ιδέες που θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζουν την εταιρεία.

Papachristou-ChristosΥπάρχει περίπτωση σε μια θεωρητική ιδέα-φιλοσοφία μιας επιχείρησης, ο διακοσμητής να μην μπορεί να δημιουργήσει πρόταση;

Απολύτως καμία. Όλες οι εταιρείες έχουν την φιλοσοφία τους και εκεί επάνω πρέπει ο designer να δημιουργήσει. Άλλωστε ένα μεγάλο ή πολύπλοκο project μπορεί να χωριστεί σε μικρότερα ή διαφορετικότερα. Στο παραπάνω παράδειγμα που ανέφερα, δημιούργησα 3 project το café me boutigue, café me art, café me deluxe. Διαφορετικά οικονομικά budget, διαφορετικές επιλογές για τον πελάτη αλλά πάντα χωρίς να χαθεί η πρωταρχική ιδέα.

Η αγορά ψάχνει νέα project και φρέσκιες ιδέες και όποιος τολμά κερδίζει ακόμη και σε οικονομικά δύσκολες εποχές.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.