Στέλιος Παρλιάρος

Ο Pastry chef, που έχει ανεβάσει το επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο, έρχεται στην Αθήνα, για να σπουδάσει, όπου ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Γλυκές Αλχημείες

Μέσα από τα βιβλία του, τα περιοδικά, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας διδάσκει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες λάτρεις των γλυκών. Οι Γλυκές Αλχημείες μας ταξίδεψαν και μας γνώρισαν πάμπολλες συνταγές, που δημιούργησε ο γνωστός pastry chef, όπου με ιδιαίτερη ικανότητα συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά.

Η γλυπτική και το “kerasma”

Ο Παρλιάρος Στέλιος έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες, όπως η γλυπτική. Αρκετές φορές έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες, δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων και είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα “Kerasma”.

Παρλιάρος Στέλιος

Έχετε πει, πως οι πρώτοι δάσκαλοι, που σας έδειξαν την ζαχαροπλαστική, ήταν Αιγύπτιοι. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ποιους θεωρείτε δασκάλους-πρωτοπόρους στη ζαχαροπλαστική;

Είχα πραγματικά σπουδαίους δασκάλους στα πρώτα μου βήματα. Ήμουν πολύ τυχερός. Είχαν την Αιγυπτιακή κοσμοπολίτικη νοοτροπία, πολλές γνώσεις, που τις μοιράζονταν άφοβα και διεθνείς επιρροές. Βέβαια, οι Γάλλοι ήταν και συνεχίζουν να είναι οι πρωτοπόροι στις εξελίξεις της ζαχαροπλαστικής.

Στους μαθητές σας εντοπίζετε διαφορές στην φιλοσοφία τους και στους στόχους τους σε σχέση με εσάς, όταν πρωτοξεκινήσατε;

Στα νέα παιδιά δίνονται πολλές ευκαιρίες σήμερα. Σωστή εκπαίδευση, δυνατότητα να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν γευστικές κουλτούρες, διαδικτυακή ενημέρωση.

Αυτό που χαρακτήριζε το δικό μου ξεκίνημα ήταν το πάθος

Αν μπορούν να παθιαστούν με τη ζαχαροπλαστική και να δουλέψουν σκληρά και με φαντασία, είναι σίγουρο, ότι θα πετύχουν.

Υπάρχει έστω και ένα μυστικό σας στην ζαχαροπλαστική, που δεν το έχετε αποκαλύψει πουθενά;

Έμαθα να μοιράζομαι τις γνώσεις μου και το κάνω με χαρά, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία.

Το Pastry food styling πόσο απαραίτητο είναι και κατά πόσο είναι γνώστες οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες γι’ αυτό;

Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ολοκλήρωσης ενός καλού γλυκού. Ένα γλυκό θα πρέπει να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Πιστεύω, ότι οι συνάδελφοι μου το καταλαβαίνουν και κάνουν το καλύτερο, που μπορούν.

[cq_vc_mediumgallery images=”2670,2666,2669″ layoutno=”3″]

Σας φόβισε η επιχειρηματικότητα στα 22 σας χρόνια, όταν ανοίξατε το δικό σας ζαχαροπλαστείο;

Το ήθελα πάρα πολύ και είχα σίγουρα άγνοια κινδύνου. Η ορμή της νιότης με οδήγησε σε επιχειρηματικές αποφάσεις, που αποδείχτηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους πετυχημένες. Σίγουρα στη διάρκεια της ζωής μου έκανα επιχειρηματικά λάθη, από τα οποία έμαθα και δεν τα επανέλαβα.

Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω, θα αλλάζατε κάποιες επαγγελματικές κινήσεις σας; Και αν ναι, ποιες και γιατί;

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Έμαθα πολλά από τις επιτυχίες μου και πολλά περισσότερα από τις αποτυχίες μου.

Ποιος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός, για να μην χαλάσει η συνταγή μιας τηλεοπτικής εκπομπής;

Να είσαι ειλικρινής και με σύγχρονη αντίληψη, ακόμα και σε παραδοσιακές συνταγές, απέναντι στο κοινό, που σε παρακολουθεί.

Από την παγκόσμια ζαχαροπλαστική υπάρχει τοπικά, κάποια που απεχθάνεστε;

Λατρεύω τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Κάθε μέρος, σε κάθε γωνιά της γης, έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να κάνει γλυκά. Επίσης, είναι πηγή γνώσης οι τοπικές ζαχαροπλαστικές προσεγγίσεις. Ακόμα και στον πιο απομονωμένο τόπο μπορείς να κάνεις ένα νόστιμο γλυκό με τις πιο απλές τεχνικές και λιγοστά υλικά.

[cq_vc_mediumgallery images=”2668,2667″ layoutno=”2″]

Δίνετε μεγάλη έμφαση στην αισθητική; Αν ναι που, σας βοηθά περισσότερο;

Είναι προσωπική επιλογή να βλέπω έτσι, ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Είναι τρόπος ζωής.

Η ωραία αισθητική μου δίνει έμπνευση και αισιοδοξία

Αν αυτή η διάθεση αντικατοπτρίζεται στη δουλειά μου, τότε είμαι πραγματικά ευτυχισμένος.

Γιατί ο κόσμος λατρεύει τη σοκολάτα;

Διότι τη σοκολάτα αξίζει μόνο να τη λατρεύεις.

Υπάρχει κάποιο συστατικό της ζαχαροπλαστικής, που σας κουράζει, όταν το δουλεύετε;

Δεν υπάρχει. Αντίθετα, με προκαλεί.

Γεννηθήκατε στην Κωνσταντινούπολη, ποια τα αγαπημένα σας τούρκικα γλυκά;

Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι κρέμες. Οι Τούρκοι έχουν μεγάλη ποικιλία και παράδοση στις γαλακτοκομικές παρασκευές, γιατί παράγουν εξαιρετικό γάλα. Και βέβαια τα σιροπιαστά, που τα φτιάχνουν με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στη Πόλη. Όποτε βρίσκομαι εκεί, τα απολαμβάνω πραγματικά.

Είστε πολύ αγαπητός στον κόσμο και ως Pastry Chef αλλά και ως άνθρωπος. Το εισπράττετε αυτό και τι σημαίνει στην καθημερινότητα σας;

Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος αναγνωρίζει την αγάπη μου για τη δουλειά μου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και την εισπράττω καθημερινά. Και εγώ, ως ανταμοιβή, θα συνεχίζω να «γλυκαίνω» τους ανθρώπους για πολλά χρόνια ακόμη.

[cq_vc_mediumgallery images=”2673,2674″ layoutno=”2″]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.