Έλλειψη ποικιλίας

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή. Επικεντρώνονται στην κατανάλωση μιας μικρής ποικιλίας τροφίμων. Μπορεί να προτιμούν ιδιαίτερα μια ή δύο τροφές για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Το ερώτημα είναι, έχει αυτό κάποια διατροφική σημασία; Είναι χρήσιμο; Είναι επιβλαβές; Και τι λέει για εμάς, αν βρεθούμε να καταναλώνουμε τα ίδια τρόφιμα ξανά και ξανά;

Ρίξτε το φταίξιμο στους προγόνους σας

Κατ’αρχάς, αν βρεθείτε να τρώτε τα ίδια τρόφιμα όλη την ώρα, τότε ίσως να φταίει η ανατροφή σας! Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν εξελιχθεί με μια μικρή ποικιλία επιλογών τροφίμων. Οι Εσκιμώοι κατανάλωναν παραδοσιακά μια διατροφή, που αποτελούνταν κυρίως από λίπος φάλαινας. Οι νησιώτες του Ειρηνικού περιορίζονταν σε φρούτα, ψάρια και καρύδες. Ορισμένες αφρικανικές φυλές έχουν τη μανιόκα ως τη μεγαλύτερη πηγή τροφής τους, ενώ για γενιές οι Ιρλανδοί βασίζονταν μόνο στις πατάτες, για να επιβιώσουν.food-salad-healthy-lunch

Οι άνθρωποι δεν είχαν πάντα ποικίλες επιλογές από την άποψη της εξελικτικής ανάπτυξης. Έτσι. εάν η διατροφή σας φαίνεται περιορισμένη, σε μεγάλο βαθμό ακολουθείτε την εξελικτική πορεία της διατροφής των προγόνων σας.

Επίσης, όταν το σώμα μάθει να επιβιώνει με ένα περιορισμένο φάσμα επιλογών τροφίμων, έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό είναι ένα από τα λαμπρά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να επιβιώσει σε όλα τις συνθήκες με πολύ δύσκολες διατροφικές ελλείψεις.

Μικρότερη ποικιλία = Ευκολότερη καλλιέργεια

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να έχουμε μια μικρή ποικιλία επιλογών τροφίμων είναι, ότι μας επιτρέπει να εστιάζουμε με μεγαλύτερη επιτυχία στην καλλιέργεια ή την προμήθεια αυτών των τροφίμων. Οι πρόγονοί μας είχαν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, καθώς έγιναν όλο και πιο αριστοτεχνικοί στην καλλιέργεια ορισμένων πρώτων υλών ή στην ανάπτυξη ορισμένων ζώων ή στη θήρα, με αποτέλεσμα η διατροφή τους να συμπεριλαμβάνεται από πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα.

Τέλος, είναι λογικό να παραμείνουμε περιορισμένοι σε μια μικρή ποσότητα επιλογών διατροφής, διότι υπάρχει ένας παράγοντας ευκολίας και ασφάλειας. Οι άνθρωποι λατρεύουν το γνωστό. Είμαστε συχνά καχύποπτοι για το άγνωστο. Σκεφτείτε όλες τις περιπτώσεις, που μπορεί να επισκεφθήκατε μια ξένη χώρα ή ακόμη και να πήγατε σε μία άλλη περιοχή και σας προσφέρθηκε ένα παράξενο φαγητό, που δεν φαινόταν ασφαλές ή ευχάριστο. Όλοι γύρω σας μπορεί να έτρωγαν αυτό το φαγητό, αλλά τα ένστικτά σας μπορεί να σας έλεγαν να μείνετε μακριά.fruit

Αυτοί είναι οι λόγοι, για τους οποίους βγάζει τέλειο μεταβολικό νόημα ο περιορισμός των διατροφικών επιλογών. Όμως αυτός ο τρόπος διατροφής έχει κάποιες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Προκλήσεις αυτού του τρόπου διατροφής

Ο περιορισμός των επιλογών των τροφίμων μας περιορίζει το προφίλ των θρεπτικών ουσιών μας. Με απλά λόγια, όσο περισσότερες επιλογές τροφίμων έχουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα να επεκτείνουμε το διατροφικό μας προφίλ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι ανθρωπολόγοι σημείωσαν, ότι το μέγεθος του σώματος, το ύψος του σώματος, η μυϊκή μάζα και η οστική πυκνότητα αυξήθηκαν με δραματικό αφενός αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα αφετέρου τρόπο, όταν οι Αμερικάνοι άρχισαν να εισάγουν περισσότερα τρόφιμα, που περιείχαν πρωτεΐνες και ασβέστιο στη διατροφή τους, κατά το τελευταίο τμήμα της βιομηχανικής εποχής. Χωρίς αυτή την προσθήκη των παραπάνω, η διατροφική τους ανάπτυξη θα παρέμενε περιορισμένη.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις οι επιλογές συγκεκριμένων τροφίμων μπορούν να περιορίσουν την προσπάθεια μας να επιβιώσουμε. Εάν βασιζόμαστε σε μια καλλιέργεια για τη διατροφή μας και η καλλιέργεια αυτή αποτύχει, θεωρήστε τον εαυτό σας διατροφικά καταδικασμένο! Η ιστορία του κόσμου μπορεί να γραφτεί αλλιώς και ως ιστορία της πείνας, λιμού και μιας αποτυχημένης ικανότητας να βρεθούν τρόφιμα σε ένα περιβάλλον, που έχει υποστεί δραματική αλλαγή του καιρού.

Ο περιορισμός των επιλογών των τροφίμων μας δίνει έμφαση επίσης στην τοξική ή προβληματική φύση ορισμένων τροφίμων – παραδείγματα αυτών είναι η γλουτένη, η ζάχαρη, τα GMO και άλλα.

Θρεπτική τεμπελιά

Τέλος, μπορούμε εύκολα να γίνουμε θρεπτικά τεμπέληδες και να μην πειραματιζόμαστε. Οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί στο περιβάλλον και σε όλο το εξελικτικό ιστορικό τείνουν να έχουν ένα ευρύτερο φάσμα διατροφής.

Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη άλλη διάσταση, που πρέπει να εξετάσουμε, όταν βλέπουμε, ότι τρώμε συνεχώς τα ίδια τρόφιμα.

Υπάρχουν οι χρονικές περίοδοι, που έχουμε εμμονή με ένα πολύ συγκεκριμένο φαγητό και το θέλουμε συνέχεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να περάσετε από μια φάση, όπου τρώτε μόνο  σαλάτα ή τρώτε πολλά αβοκάντο ή απλώς καταβροχθίζετε καρπούζια.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να υποθέσουμε, ότι το σώμα χρειάζεται αυτό το φαγητό. Όταν κάτι είναι στη σεζόν του, το χρειαζόμαστε.

Επομένως, το ερώτημα είναι… μπορείτε να εμπιστευτείτε τη σοφία του σώματός σας; Μπορείτε να αναρωτηθείτε, αν έχει νόημα να κολλάτε με ένα συγκεκριμένο φαγητό μέχρι το σώμα σας να σας “δείξει”,ότι δεν το “λαχταράει”;ice-cream

Προφανώς, αν καθημερινά επιθυμείτε παγωτό Ben & Jerry’s, αυτό δεν είναι πιθανόν ούτε η σοφία του σώματός σας ούτε η εξέλιξη, που μιλάει μέσα από αυτό. Είναι μια καλή ιδέα, εάν η διατροφή σας έχει περιοριστεί, να αρχίσει να επεκτείνεται. Οπότε, την επόμενη φορά, που θα δείτε κάτι, που δεν σας “γεμίζει το μάτι” σε ένα εστιατόριο, αλλά όλοι τριγύρω σας το τρώνε, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε το βήμα και να το δοκιμάσετε κι εσείς!!!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩpsychologyofeating.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.